Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sukošan

Mještani kažu da su se i njihovi pradjedovi bavili turizmom

Foto: Marko Dimic/PIXSELL
1/10
26.07.2021.
u 10:42

Organizirane grupe gostiju ovdje su dolazile i prije Drugog svjetskog rata, a mještani tvrde da je njihova utrka tovara jača od one (poznatije) u Tribunju

Ima nešto “lipo”, dalmatinsko u Sukošanu. Možda je do sigurne luke (Zlatna luka, u kojoj je Sukošan još u rimsko doba vjerojatno i začet), ili do plitkog mora, omiljenog igrališta za picigin, ili do “pisme” i gastronomije, jer mjesto je poznato po autohtonim dalmatinskim konobama. A možda je ipak do ljudi.

Pitomiji od svih susjeda

Tko poznaje zadarsko područje, zna i da su Sukošanci ipak pitomiji od susjeda Bibinjaca, Turanjaca i Pakoštanaca. Samo treba dodati da su najžešći kada je u pitanju Hajduk.

– Čuješ, nisam ti ja reka, ali ovdje ti ljetuje najvatreniji hajdukovac. To je izbornik slovenske nogometne reprezentacije. Ja i danas, kad Hajduk igra, zaplačem, dobija on ili ne dobija. Tu emociju teško tuđi čovik može razumit. Slovenci nas ipak najviše razumiju. Najstariji gosti ovdje su Česi i Nijemci, neke obitelji dolaze više od sto godina. A još su se i naši pradidovi bavili turizmom. Prije Drugog svjetskog rata u Sukošan se dolazilo organizirano – kaže Sukošanac Božo.

I kafić u mjestu nosi ime Hajduk, naravno, a prodavači trešanja i lubenica usput su, od magistrale do mjesta i dalje prema predivnoj borovoj šumi u Maloj Makarskoj i prema Tustici. A ta Tustica gotovo je jedini neizgrađeni dio uz more, od Sukošana prema Biogradu. Već desetljećima najavljuje se kao turistički projekt budućnosti Hrvatske, ali zasad je tek utopija, koja je podlogu dobila gradnjom najveće marine u nas.

– Najavljivali su tu gradnju golf-terena, olimpijskog sela, pa i objekata za zdravstveni turizam. Nažalost, još uvijek ništa od toga – kaže prvi čovjek sukošanskog turizma Nikola Milošević.

07.07.2021., Turisticka patrola u Sukosanu. Photo: Marko Dimic/PIXSELL
Foto: Marko Dimic/PIXSELL

– Ljepotu sukošanske uvale i blagost njegove klime svjedoči ljetnikovac zadarske nadbiskupije – Palac, sagrađen krajem 15. stoljeća na umjetno nasutom otočiću usred uvale. Tu su na ladanje dolazili crkveni dostojanstvenici Zadra, a danas na to podsjećaju samo njegovi skromni ostaci. Dao ga je sagraditi zadarski nadbiskup Matheo Valaresso 1470. i bila je to palača pravokutnog tlocrta, katnica monumentalnih dimenzija, najvažniji primjerak ladanjske arhitekture. Danas je to simbol mjesta i naš zaštitni znak – ističu Sukošanci na svojim stranicama o građevini koja svoj zenit ljepote doseže kad zalazi Sunce.

– Razmišljali smo o osvjetljenju i još nekim projektima, no to je jako osjetljiva građevina i naša je velika vrijednost – rekao nam je Nikola Milošević.

– U Sukošanu su mi najljepše kale i crkvice – kaže Dubravka Latinčić, koja ljetuje u Bibinjama, ali Sukošan ne zaobilazi. Ima se što vidjeti u Sukošanu, a ljetne su atrakcije, dakako, more, plaže, jedna posebno…

– Dječji raj zbog svoje plitkosti i pješčanog dna raj je za djecu i sve one koji znaju uživati u raznim igrama u moru, posebno u piciginu. Na plaži možete unajmiti sve i svašta, tu su restorani, beach bar... A Sukošanci su i rekorderi po broju ljetnih manifestacija:

– Prije korone imali smo tridesetak manifestacija ljeti i po tome smo rekorderi. Mi smo definitivno i gastrošampioni na ovom području, jer naši restorani i konobe najbolje su opremljeni i najviše nude, a jamstvo kvalitete su gosti koji se stalno vraćaju. Imamo više od 600 vikendica, u kojima su najviše domaći ljudi, a od gostiju prednjače Nijemci, Slovenci, Austrijanci, Česi… Prošle godine bili smo na oko 70 posto, ove godine u startu smo bolji pa se nadam se da će sve biti dobro do kraja sezone – govori Nikola Milošević, direktor Turističke zajednice Sukošana, te posebno naglašava sve jači turizam u sukošanskom zaleđu.

Sve jači turizam u zaleđu

– U Debeljaku je dosta kuća s bazenima, već ih nekoliko nosi pet zvjezdica. Počelo je i u Gorici, a vjerujem da će turizam u zaleđu u godinama pred nama dalje napredovati – kaže Milošević. Na kraju ne može se ne spomenuti ono što gosti čekaju cijelo ljeto: – Poznati smo po utrci tovara, po meni i jači od Tribunja. Bilo je 10.000 posjetitelja prije korone. Ove godine dostojno ćemo se odužiti tovaru. Kako? Neka to još bude naša mala tajna – zaključili su u Sukošanu.

Turistička patrola

Gostoljubivost i susretljivost domaćina 9

Čistoća i urednost mjesta 8

Plaže 8

Raznolikost smještaja 8

Kvaliteta ugostiteljske ponude 10

Sadržaji za djecu 9

Kulturni sadržaji 9

Opskrbljenost 9

Autohtonost 9

Opći dojam 9

UKUPNA OCJENA: 88

Veliki je adut ovog područja D-Marin Dalmacija, najveća naša marina. To je grad u gradu, uz jednu francusku marinu najveća marina na Sredozemlju. Prostire se na 35 hektara površine na kopnu i isto toliko u moru, ima 1200 potpuno opremljenih vezova u moru i više od 300 vezova na kopnu. Tu je i prekrasna plaža. Zahvaljujući dubini mora i prostranim vezovima, opremljenima prema međunarodnim standardima, marina omogućava smještaj plovilima dugima do 80 metara. Osobita pozornost pri izgradnji marine posvećena je zaštiti prirodne uvale u kojoj se nalazi. Marina posjeduje vlastiti sustav za pročišćavanje otpadnih voda i poseban sustav za prinudnu izmjenu. Tu je i sve što jednom moreplovcu može zatrebati: servis broda, servis brodskih motora, pranje i poliranje plovila, auto-brodsko električarski servis, tapetarski obrt, prodaja i servisiranje brodske elektrike, elektronike i rashladnih uređaja, popravak i održavanje električnih i elektroničkih aparata i opreme, navigacijskih uređaja, audio i videouređaja te bojenje plovila.

– Uz usluge servisa tu su i brojne trgovine, restorani, agencije te brojni charteri – navode iz sukošanske Turističke zajednice, ali i upozoravaju:

– Nemojte slučajno reći da je riječ samo o sukošanskoj marini, jer možda slušaju u Bibinjama. Marina je, naime, na teritoriju susjedne općine.

1. DRVENIK 97
2. BETINA 95
3. BRODARICA 92
4. LOVIŠTE 91
5. DUĆE 89
6. PISAK 89
7. SUKOŠAN 88
8. PROMAJNA 87
9. BLACE 85
10. MOLUNAT 85
11. RAŽANJ 85
12. DRAGE 83
13. SEGET VRANJICA 82
14. SRIMA 82
15. TRSTENO 81
16. GREBAŠTICA 80
17. BRSEČ 00
18. IČIĆI 00
19. KLIMNO 00
20. LIŽNJAN 00
21. MARČANA 00
22. NOVIGRAD 00
23. SAVUDRIJA 00
24. SELCE 00
25. SENJ 00
26. STARIGRAD 00
27. SVETA MARINA 00
28. VABRIGA 00
29. ZATON 00

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije