Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle

Kupac nije uvijek u pravu, nego prodavači koji ga uslužuju

Pada li prodaja samo zbog recesije ili ne znamo prodavati i nudimo lošu uslugu kupcima?
21. svibnja 2010. u 11:06 10 komentara 308 prikaza
Trgovina
Foto: Antonio Bronić

Pada li prodaja samo zbog recesije ili ne znamo prodavati i nudimo lošu uslugu kupcima? Saša Petar, stručnjak je za prodaju, i Kristina Horbec, koja se bavi mjerenjem i unapređenjem kvalitete usluge, u knjizi „Tajna nestalog kupca" čitateljima otkriva gdje nam nestaju kupci, je li nam prodaja pala samo zbog recesije ili ne znamo prodavati, a kupcima nudimo lošu uslugu.

Knjiga prvi put hrabro iznosi neke činjenice poput onih da kupac nije uvijek u pravu i nije na prvome mjestu, nego prodavačii koji ga uslužuju, da je najvažnija osoba u poduzeću prodavač i još mnogo toga.

Budući da knjiga daje odgovore na pitanja kako konkretno unaprijediti uslugu i uopće kako prodavati bez obzira na stanje u gospodarstvu i čime se bavimo, svatko tko je netko u hrvatskom biznisu, ali i prosvjeti, zdravstvu, neprofitnom sektoru i drugima mora je pročitati ako ne želi uskoro objaviti stečaj, jer, kako kažu autori – sve je u životu prodaja.

'Mali' nametnik
Ulazeći u automobil primijetila je nešto neobično u vratima: Kada je shvatila o čemu se radi, preuzeo ju je strah
Digitalizacija
Modernizacija potrošačkog iskustva
Papir je prošlost, stiže era aplikacija
 • veky206cc:

  istina bog,prodavačice u pojedinim dućanima su katastrofa oš od ponašanja,bezobrazluka,drskosti.....,al da znate kakve su u jednom manjem mjestu na jadranu ušli bi jednom i nikad više,sve do jedne nemaju kulture,galame po dućanu,trče,žvaču na blagajni,samo kaj ne rade balone,red kroz cijeli ... prikaži još! dućan,a one prevrću i slažu vraćene boce....,kad sam tam,rađe odem kilometar dalje nego u taj dućan,inače konzum

 • Avatar Zagrebacki frenter
  Zagrebacki frenter:

  Jedamput, prije par godina, kad sam bio na odmoru u Hrvatskoj, u Billi me prodavacica slijedila kak policijski inspektor... bojala se, jadna, da joj nebum kaj ukral. Ok, kuzim ju, boji se, ak nekaj fali na inventuri, to ide iz ... prikaži još! njezinog zepa, no, jeli ona kuzila mene? Jeli je kuzila da mi je bilo jako neugodno pod tim okolnostima nekaj kupiti, razgledati robu? Probal sam joj objasniti da nisam dosel iz jedne velike Evropske zemlje krasti u Hrvatskoj, ali, ne vjerujem da je uspjela kuziti...

 • mikrogrizzly:

  Hrvati i Hrvatice znaju biti dobri prodavači, ali... ALI = uvijek mora biti strani manager ili neki drugi stranac u blizini i pomno motriti na njih. To iskustvo nije iz nosa iskopano nego imate slučaj Metro lanca gdje je u ... prikaži još! početku manje-više sve štimalo što se tiče ljubaznosti i usluge, a zatim su strani manageri ostavili sve uzde domaćim \"velikanima trgovačke scene\". Posljedično, čeka se na blagajnama, blagajnice spore i drske, a prodavača nema na odjelima nego jureći ganjaju kupce viljuškarima po trgovini (nije mu ni na kraj pameti da se zaustavi u manevru i propusti kupca). Znači, nije da se ne može, ali pod gore spomenutim specijalnim uvjetom da imaju stranca-surog kobca... Inače, kupci izvuku kraći kraj i još mi nije jasno kako vlasnici trgovina ne vide i ne shvaćaju koliko su lijene blagajnice, kako je neljubazno osoblje i koliko kupaca baš zbog toga gube. Ali i to je dio priče - da nismo takvi bili bi u ekspanziji posvuda po regiji, a ovako stranci prodiru na naše tržište.