Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Košta manje od 5 eura

Recept za domaći kolagen: Zaboravite skupe serume – vaša ljepota počinje od jednostavne - juhe

shutterstock
29.05.2025.
u 10:30

Konzumacijom ove “čarobne” juhe s vremenom koža postaje sjajnija i čvršća, zglobovi vam zahvaljuju pri svakom koraku, kosa i nokti postaju jači, probava se poboljšava, a raspoloženje podiže.

Jeste li se ikada ujutro pogledali u ogledalo, trgnuli i upitali: Čije je to umorno lice? Možda ste se i zapitali: Gdje je nestao onaj zdravi sjaj iz vremena kad su noći bile duže, a koža zategnuta i glatka? Prije nego ponovno kliknete “dodaj u košaricu” na još jedan čudesni serum od 89 eura, zaustavite se. Umjesto da tragate po laboratorijima, zavirite u bakin kuharicu. Predstavljamo vam recept za domaći kolagen – jednostavan, učinkovit i ukusan, piše City Magazine

Riječ je o juhi od kostiju. Ovaj klasik iz dana kad se juha kuhala za sve – od gripe do slomljenog srca – danas se vraća kao vaš najprirodniji beauty booster. Samo ovaj put, nije riječ o maminom “bit će sve u redu”, već o pravom kolagenu. Onom koji stvarno djeluje.

Kolagen je najzastupljeniji protein u tijelu – gradivni materijal kože, kostiju, zglobova i, da budemo iskreni, samopouzdanja. No, nakon 25. godine, naše tijelo počinje usporavati njegovu proizvodnju. I tu nastupa juha – konkretno, ona od kostiju, bogata prirodno razgrađenim kolagenom, glukozaminom i hijaluronskom kiselinom te kalcijem, magnezijem i fosforom. 

Ovaj napitak ne samo da miriše na djetinjstvo, već djeluje bolje nego najskuplji beauty proizvodi. Evo recepta za domaći kolagen: 

Sastojci:

  • 1 velika goveđa kost s malo mesa (ili pileće nogice)
  • 3 mrkve
  • 3 korijena peršina
  • 1 korijen celera
  • 2 luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 lovorova lista
  • 1 grančica ružmarina (po želji)
  • Sol i papar po ukusu

Priprema: Kosti stavite u veliki lonac i prelijte vodom tako da ih u potpunosti prekrije. Kuhajte na laganoj vatri najmanje 10 sati, idealno 24 – jer kolagen ne voli žurbu. Zadnja 4 sata dodajte povrće i začine. Procijedite, izdubite moždinu i, ako želite, vratite je natrag u juhu (čista superhrana!). Čuvajte u hladnjaku do 5 dana ili zamrznite.

Pijte 100–200 ml dnevno, idealno:

  • ujutro – kad tijelo još nije odlučilo što želi od vas
  • navečer – kad se probava smirila, a vi tražite trenutak za sebe

Pijte ga toplog (ne kipućeg!) ili ga koristite kao temeljac za jela. Za dodatni "wow", ubacite malo miso paste, đumbira ili kurkume – za istočnjački twist.

Konzumacijom ove “čarobne” juhe s vremenom koža postaje sjajnija i čvršća, zglobovi vam zahvaljuju pri svakom koraku, kosa i nokti postaju jači, probava se poboljšava, a raspoloženje podiže. 

Juha od kostiju nije trend – to je vječni klasik. Samo nije imala Instagram. Dok svi traže čudo u bočici, vi ga možete skuhati sami. Sporo, tiho, bez stresa. Jer prava ljepota ne počinje serumom. Počinje s juhom. Domaćom. Punom kolagena. I ljubavi.

GALERIJA: Želite usporiti starenje i produžiti si život? Uvrstite ovih 5 'supernamirnica' u svoj jelovnik:

1/11

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije

Kupnja