Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
na žlicu

Juha od gljiva s ječmom bogata je i puna zemljanih okusa, a nakon nje vam glavno jelo neće trebati

Vigor Klaić
14.09.2022.
u 12:55

Svakako iskoristite sezonu gljiva i pripremite ih u omiljenim kombinacijama kao rižoto, omlet ili fritaju, prilog glavnom jelu... Ili napravite ovu finu juhu koja je baš onakva kakva treba biti – bogata i puna zemljanih okusa.

Gljive možete i pohati (odlične su pohane sunčanice), ali i pržiti u tempuri, dodavati mesnim jelima, jelima s tjesteninom, od gljiva možete pripremiti sjajan rižoto, a i mala količina sušenih gljiva obogatit će svako jelo. Današnji dan, a i oni pred nama bit će idealni za ovu finu, jesensku juhu.

Foto: Vigor Klaić

Juha od gljiva s ječmom

Sastojci:

200 g šampinjona

100 g shiitake gljiva

100 g jablanovača

40 g sušenih vrganja

1 luk

2 češnja češnjaka

50 g dimljene slanine

100 g ječma

1 žličica mljevene crvene paprike

¼ žličice nasjeckane ljute papričice

2-3 grančice timijana

sol, svježe mljeveni papar

1,5 l povrtnog temeljca ili vode

maslac

maslinovo ulje

50 g naribanog pecorino sira

kiselo vrnje ili mascarpone

Foto: Vigor Klaić

Priprema:

Vrganje prelijte kipućom vodom i ostavite da omekšaju. Na zagrijani maslac dodajte nasjeckani luk i pržite ga par minuta, dodajte slaninu narezanu na sitne kockice i skupa pržite dok slanina ne dobije lijepu boju. Dodajte nasjeckani češnjak, pa čim zamiriše dodajte ječam, vrganje s vodom u kojoj su se namakali, sol, papar i mljevenu papriku, prelijte temeljcem ili vodom pa kad provrije kuhajte 20-25 minuta. Dodajte timijan, ljutu papričicu, nasjeckane šampinjone, shiitake i jablanovače. Dodajte naribani pecorino sir, kuhajte još par minuta i poslužite uz par kapi maslinova ulja i žličicu kiselog vrhnja ili mascarpone sira.

Foto: Vigor Klaić

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije