Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle

Jeste se kad pitali zašto u restoranima uvijek prvo dobijete kruh? Razlog će vas iznenaditi

Jednostavno, riječ je o trikovu koji konobarima daje na vremenu.
03. kolovoza 2022. u 07:00 0 komentara 438 prikaza
Foto: shutterstock

Kuhar Russ Adams iz Washingtona otkrio je na društvenoj mreži Quora zašto prije konkretne hrane u restoranima posjetitelji dobiju pecivo, perece ili kruh, a zapravo je vrlo logično. Svoje su mišljenje podijelili i još neki korisnici.

Konobari poručuju: Nemojte ovo raditi, od toga nam se diže kosa na glavi

1 / 8
Konobarenje je jedan od najstresnijih poslova, a uz to može biti i vrlo fizički naporan, posebice u turističkim sredinama i tijekom sezone. Uz to, neki ljudi jednostavno se ne trude olakšati konobarima već im dodatno zakompliciraju život svojim ponašanjem. Na portalu Theeverygirl, dugogodišnja konobarica poručila je od čega im se diže kosa na glavi. 

"Kao prvo, od ovih peciva ćete biti žedni. Žedni ljudi onda naručuju još pića, a to znači i bolja zarada. Drugo, kruh ili bilo što slično pokreće probavu i od njega samo dodatno ogladnite. Upravo zato se događa da ljudi naruče više nego što mogu pojesti, a kasnije kažu kako su se zaletjeli. Posljednji razlog je taj što kada ljudi u restoranima imaju zanimaciju, što je u ovom slučaju jedenje kruha, onda nisu dosadni i ne traže stalno konobare", napisao je Adams. 

Ovo pitanje ima preko 100 odgovora, a od Adamsa je pogledan preko 113 000 puta. Evo još nekih objašnjenja. 

"Slažem se s time da kada nešto dobijete, sigurno ćete to zapamtiti i ponovno se vratiti u isti restoran. Možda ćete ostaviti i veću napojnicu", napisao je jedan korisnik.

Javio se i Joe Colella koji je nekada bio vlasnik restorana i podijelio svoje iskustvo. "Većina ljudi previše razmišlja o odgovoru. Jedini razlog zašto smo mi ljudima davali kruh prije glavnog jela bio je da se uspori sama narudžba, odnosno da kuhari sve stignu pripremiti. Konobar će uzeti narudžbe od ljudi redom kako su dolazili, a dok čekaju se posjetiteljima daje kruh. Da zaključimo, ovo nema nikakve veze s time što su konobari dobri i ljubazni i žele vam pokloniti kruh, već se jednostavno koriste ovim trikom radi sebe." 

Kimberly Lewis je bila konobarica i otkrila kako kruh ima jedino manipulativnu ulogu. "U talijanskom restoranu u kojem sam radila, imali smo oko dvije minute za to da svima odnesemo kruh na stol od kada su sjeli. Morali smo izračunati količinu i začiniti ih. Potom smo morali u roku od pet minuta donijeti im novi kruh, ako su postojeći pojeli. Zašto? Jer su posjetitelji toliko naporni. Ovo je zapravo samo sredstvo. Kada sjednete i čekate sve se čini još dulje, a kruh okupira ljude i vrijeme će jednostavno brže proći. Da skratimo: kruh se servira zato što su posjetitelji nestrpljivi."

Znate li što trebate napraviti ako vas ubode osa? Nekoliko stvari nikako ne biste smjeli!

prema astrologiji Ništa ih neće spriječiti u ostvarivanja ciljeva: Ovo su najambiciozniji horoskopski znakovi! kaže liječnica Ako imate visoki kolesterol, najzdravije vam je za doručak jesti ovu namirnicu... ZA ZDRAVO VLASIŠTE Koliko često zapravo treba prati kosu? Evo što kaže stručnjakinja

 

Gužve zbog radova na Jadranskom mostu
iz grada pozivaju građane na strpljenje
VIDEO Prometni kolaps zbog radova na Jadranskom mostu: Stvorile se ogromne gužve, stoji se u koloni
Kaufland
NEVIĐENO SVJEŽE? DA!
Kako svježe namirnice dolaze na vaš stol
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.