Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kaže liječnica

Ako imate visoki kolesterol, najzdravije vam je za doručak jesti ovu namirnicu...

Shuttershock
02.08.2022.
u 14:30

Mala porcija od 50 grama zobi daje organizmu gotovo pet grama vlakana, što možete još povećati dodavanjem suhog voća, orašastih plodova, banane ili bobičastog voća i sojinog mlijeka, rekla je.

Mnogi vjeruju da je doručak najvažniji obrok u danu jer nam daje energiju, a prema stručnjacima postoji jedna namirnica koja, posebno ako se jede za doručak, snižava razinu kolesterola u krvi.

Visoki se kolesterol uglavnom javlja zbog konzumiranja previše masne hrane i prekomjerne težine, a može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme kao što su srčani i moždani udar.

Strahujete od visokog tlaka? Ako jedete ovu pizzu u opasnosti ste

1/6

Voditeljica istraživanja udruge za zagovaranje veganstva Viva! Health dr. Justine Butler otkrila je zato koje namirnice najviše pomažu u snižavanju razine kolesterola, a za doručak savjetuje zob.

- Mala porcija od 50 grama zobi daje organizmu gotovo pet grama vlakana, što možete još povećatii dodavanjem suhog voća, orašastih plodova, banana ili bobičastog voća i sojinog mlijeka - rekla je.

Vlakna su, dodaje, ključna za smanjenje kolesterola jer mogu smanjiti količinu lipoproteina niske gustoće (LDL), također poznatog i kao loš kolesterol u krvi.

- Zob u crijevima stvara tvar sličnu gelu koja može usporiti probavu i zadržati kolesterol, a to tijelo sprječava da ga ponovno apsorbira u krvotok - objasnila je Butler za Mirror.

Naime prijašnja su istraživanja već pokazala su da je redovita konzumacija vlakana povezana sa smanjenjem razine ukupnog kolesterola i LDL kolesterola za pet do deset posto, a zob je idealna i ako želite smršavjeti, uz što je i vrlo jeftina.

Osim zobi, ove su namirnice najbolje za snižavanje kolesterola:

Voće i povrće – Obavezno jedite najmanje pet porcija dnevno. Sve voće i povrće ima malo zasićenih masti i pruža organizmu ,mnogo vrijednih vlakana koja snižavaju kolesterol.

Mahunarke – grašak, grah i leća posebno su bogati vlaknima i tijelu je potrebno neko vrijeme da ih probavi, što znači da se dulje osjećate sitima što pomaže ako želite smršaviti.

Možete birati između graha, slanutka, crvene, smeđe i zelene leće; mogućnosti su beskrajne.

Hrana od cjelovitog zrna – Smeđa riža, integralni kruh i tjestenina od integralnog brašna mogu pomoći u snižavanju kolesterola, uglavnom zbog vlakana koja sadrže.

Rafinirani bijeli kruh, rižu i tjesteninu možete zamijeniti zdravijim cjelovitim žitaricama.

Orašasti plodovi – Mnoga istraživanja pokazuju da su orašasti plodovi dobri za srce.

Šaka brazilskih ili indijskih oraščića, oraha ili pistacija može pomoći u smanjenju abdominalne masnoće, kolesterola, krvnog tlaka i šećera u krv,i te poboljšati ravnotežu masnoća u krvi.

Znate li što trebate napraviti ako vas ubode osa? Nekoliko stvari nikako ne biste smjeli!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije