Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Manje je više

Jednostavnim potezom spriječite glavobolje i pomozite svom organizmu

Glavobolja
PR FOTO
17.07.2017.
u 10:10

Učiniti zdrav izbor ne mora biti komplicirano – katkada su i male odluke dovoljne

Znate li da jednostavnim potezom redukcije soli možete učiniti puno za svoje zdravlje i to na nekoliko područja? Odložite soljenku i birajte proizvode sa smanjenim udjelom soli i vaše tijelo bit će vam zahvalno.

PIK Vrbovec prvi je u Hrvatskoj predstavio čitav asortiman mesnih proizvoda sa smanjenim udjelom soli od minimalno 25 posto, kako bi svi mogli uživati u kvalitetnim i ukusnim proizvodima, a u isto vrijeme raditi nešto dobro za svoj organizam. Redukcija soli nadogradnja je PIK-ovog projekta MANJE JE VIŠE koji tržištu jamči proizvode bez pojačivača okusa, bez umjetnih bojila, bez glutena i bez soje.

Odabirom proizvoda sa smanjenim udjelom soli, pozitivno utječete na tijelo i organizam – čuvate zdravlje bubrega i jetre, regulirate krvni tlak i smanjujete mogućnost za pojavu glavobolja. 

Krvni tlak

Prekomjerna količina soli koju unosimo samostalno ili kroz hranu uzrokuje zadržavanje vode što ima izravni utjecaj na krvni tlak. Osobama koje imaju problem s povišenim krvnim tlakom ne preporučuje se dnevno unijeti više od 2000 mg do 2400 mg natrija, odnosno 5-6 grama soli. Ovako smanjen unos soli u prehrani značajno može pridonijeti prevenciji kardiovaskularnih, bubrežnih i ostalih kroničnih bolesti, a samim time i smanjenju srčanih te moždanih udara.

Glavobolje

Dostupni podaci podržavaju izravnu povezanost između krvnog tlaka i pojave glavobolje. Stoga je razumno zaključiti da prehrambene intervencije za snižavanje krvnog tlaka kao što su smanjeni unos soli također mogu smanjiti i pojavu glavobolje. Glavobolja je čest zdravstveni problem i među najčešće prijavljenim poremećajima živčanog sustava koji ima utjecaj na sve dobne skupine, s većom učestalosti kod žena u usporedbi s muškarcima. Osobe koje imaju česte glavobolje imaju lošu kvalitetu života i veći broj dana su odsutne s posla. Smanjen unos natrija, odnosno soli povezan je tako sa znatno manjim rizikom od pojave glavobolja.

Jetra

Prevelik unos kuhinjske soli također ima štetan utjecaj na jetra te je povezan s pojavom upalnih procesa koji dovode do uništavanja stanica jetara. U današnje vrijeme velik broj osoba ima masnu jetru, tzv. nealkoholnu masnu bolest jetre, a jedan od glavnih problema leži u prevelikoj količini soli koju unosimo hranom. Prehrana i jetra povezani su na mnoge načine i zato nam raznovrsni i uravnoteženi obroci mogu pomoći održati jetru zdravom.

Bubrezi

Najčešće bolesti koje dovode do gubitka funkcije bubrega su šećerna bolest te povišeni krvni tlak. Preporuka za sprečavanje ovih bolesti, a prioritetno za očuvanje zdravlja bubrega jest smanjenje unosa soli u organizam. Naime, bubrezi su dio mokraćnog sustava čija je glavna uloga filtriranje otpadnih tvari iz krvi te njihovo izlučivanje. Pravilno funkcioniranje bubrega od iznimne je važnosti za neometano funkcioniranje organizma.  

Započnite brigu o svom zdravlju već danas i birajte PIK proizvode sa smanjenim udjelom soli! 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar tabadjija
tabadjija
10:31 17.07.2017.

Opet gomila gluposti, kao i obicno da se popuni portal. Svaki organizam je drukciji. Meni prijatelj kad uzme iti malo soli puca mu glava. A moja pokojna baka je jela samu sol pa je umrla prirodnom smrcu da je nikad nije nista zabolilo. Svi smo drugaciji i nemojte generalizirat stvai

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije