Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje potvrdilo

Istraživanje otkrilo: Ako ovo radite u 30-ima, možete smanjiti rizik od demencije u 70-ima

18.04.2023.
u 06:00

Odluke o zdravlju koje donosite dok ste mladi mogu se isplatiti za zdravlje mozga u vašim 70-ima i kasnije.

Održavanje zdravog životnog stila u mladoj dobi važno je iz mnogo razloga te vam omogućuje živite sretan i zdrav život. Odluke o zdravlju koje donosite dok ste mladi mogu se isplatiti za zdravlje mozga u vašim 70-ima i kasnije, otkriva novo istraživanje. Jedna nedavna studija objavljena u JAMA Networku proučavala je znakove hipertenzije (visokog krvnog tlaka) u ranoj i srednjoj odrasloj dobi, kao i kako su ti markeri utjecali na zdravlje mozga i rizik od demencije kasnije u životu, prenosi Mind Body Green.

Istraživači su proučavali više od 400 odraslih osoba u i oko područja zaljeva San Francisco tijekom mnogo godina, prikupljajući podatke kada su sudionici bili stari oko 30 i 40 godina, a zatim su pratili procjenu zdravlja mozga kada su imali oko 75 godina. Pronašli su značajnu korelaciju između hipertenzije kod mladih odraslih osoba, ili onih koji su s vremenom razvili hipertenziju, i lošijeg zdravlja mozga. Uočeni čimbenici zdravlja mozga uključivali su smanjeni volumen mozga i sive tvari, kao i utjecaj na integritet bijele tvari. Uočili su da su ti učinci posebno jaki kod muškaraca, iako su prisutni i kod žena.

Iako se o hipertenziji često raspravlja u vezi sa zdravljem srca, ova je studija pokazala da naša tijela posjeduju ogroman stupanj međusobne povezanosti, što znači da jedan sustav može snažno utjecati na drugi. Hipertenzija svakako nije nešto što treba zanemariti, jer može dovesti do bolesti srca, a sada se čini da bi mogla pridonijeti i lošem zdravlju mozga kako starite. Krvni tlak viši od prosjeka može se vidjeti kod mladih odraslih osoba, posebno u vezi s čimbenicima nezdravog načina života, kao što su visoka razina stresa, konzumiranje alkohola i duhana, kao i nezdrave prehrambene navike i nedovoljna tjelesna aktivnost.

Izbjegavanje hipertenzije moglo bi zvučati kao nešto što čujete u reklamama za lijekove za nekoga tko je daleko od odrasle dobi, ali to je nešto što je važno kontrolirati čak i u 20-ima i 30-ima. Evo nekoliko koraka za osiguravanje optimalnog zdravlja srca i mozga kako starite:

1. Odredite svoju osnovnu liniju: Postoji mnogo načina za jednostavno mjerenje krvnog tlaka i utvrđivanje trebate li razgovarati sa svojim liječnikom o rješavanju bilo kakvih abnormalnosti. Na primjer, vaš se krvni tlak obično provjerava tijekom rutinskog pregleda. Alternativno, možete ga sami provjeriti u mnogim drogerijama uz malu naknadu ili uložiti u kućni monitor.

2. Opskrbite se suplementima: Suplementi za smanjenje stresa mogu promijeniti situaciju, posebno kada jedan ili više čimbenika vašeg životnog stila nisu idealni i teško ih je promijeniti. Biljni suplementi mogu biti dobar alat za one trenutke kada osjećate da ubrzavate i dobro bi vam došlo nešto što će vaš živčani sustav vratiti na početnu razinu. Imajte na umu biranje između dodataka koje su pomno provjerili stručnjaci. Neki biljni sastojci koji su proučavani zbog svojih opuštajućih svojstava uključuju konoplju, lavandu, rodiolu i matičnjak.

3. Procijenite svoju prehranu: Iako brza hrana koja izaziva upale poput hamburgera, pizze i sladoleda ima svoje mjesto u uravnoteženoj prehrani, ne može se poreći da konzumacija većinom hranjivih obroka bogatih biljnim tvarima čini čuda za vaše zdravlje - uključujući i krvni tlak.

4. Dajte prioritet vježbanju: Pobrinite se da se svakodnevno puno krećete. Ako se bavite pilatesom ili želite isprobati neku novu vrstu tjelovježbe, to bi mogao biti odličan početak kada razmišljate o načinima snižavanja krvnog tlaka.

5. Smirite se: Naravno, lakše je to reći nego učiniti, ali to je smirivanje je posebno važno kada se kontrolira visok ili rastući krvni tlak. Ako vaš život ili posao onemogućuju izbjegavanje visokog stresa, razmislite o uključivanju disanja, meditacije ili malog dnevnog odmora kako biste upravljali svojim krvnim tlakom.

Doručak je najvažniji obrok u danu, no ove je namirnice ujutro bolje izbjegavati:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije