Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gotove su za 10 minuta

Isprobajte recept za 'malene kuglice sreće' sa sastojkom koji podiže dopamin u tijelu!

YouTube/Rachelle Robinett
11.10.2021.
u 07:00

Sve što trebate napraviti je sjediniti sve sastojke u blenderu, razvaljati smjesu u male kuglice i ostaviti ih da se stisnu u zamrzivaču nakon čega ih možete vaditi za doručak ili užinu

Iako nam sva dobra hrana može pružiti radosne trenutke, za neke je namirnice znanstveno dokazano da utječu na razinu dopamina i tako podižu raspoloženje. Holistička zdravstvena trenerica i osnivačica tvrtke Supernatural Rachelle Robinett voli zato, kaže, u svojoj kuhinji eksperimentirati s biljkama za koje je poznato da nam pomažu da se bolje osjećamo, a jedna od takvih je i tropska biljka velvet bean ili mucuna pruriens, što bi u doslovnom prijevodu značilo zrno dopamina...

Top mirisi uz koje ćete se osjećati privlačno ove jeseni

1/7

- Mucuna pruriens je mahunarka porijeklom iz tropskih dijelova Azije i Afrike, a u Ayurvedskoj medicinski se koristi više od tri tisuće godina - objasnila je Robinett za Well And Good, a dodaje i da je ekstrakt ove biljke dostupan u mnogim trgovinama zdrave hrane, te da ga mnogi danas upotrebljavaju za poboljšanje raspoloženja, jačanje koncentracije, lakše mršavljenje, prirodnu regulaciju proizvodnje testosterona i poboljšanje cjelokupnog zdravlja.

Kad je suha i samljevena, mucuna pruriens ima oko 15 posto l-dope ili levodope koja u mozgu prelazi u dopamin. Okus joj je gorak, sličan kavi, a dobro se slaže sa slatkom biljnom hranom, poput na primjer datulja i vanilije što je Robinett uključila u svoj recept za 'božanske kuglice'. U receptu su još i namočeni indijski oraščići, zob bez glutena i himalajska sol: zob i indijski oraščići zbog bogatstva vlaknima, a oraščići zbog proteina.

- Sve što trebate napraviti je sjediniti sve sastojke u blenderu, razvaljati smjesu u male kuglice i ostaviti ih da se stisnu u zamrzivaču nakon čega ih možete vaditi po potrebi, za doručak ili užinu. 

Sastojci za 10 obroka

1/3 šalice datulja bez koštica
2/3 šalice indijskih oraščića prethodno namočenih u vodi
2/3 šalice zobi bez glutena
1/8 žličice himalajske soli
1/2 žličice ekstrakta vanilije
4 žličice ekstrakta mucune pruriens u prahu

Sve sastojke stavite u blender. Smjesu miješajte dok ne dobijete glatko tijesto. Razvaljajte tijesto u kuglice i stavite ih u zamrzivač dok se ne učvrste. Pospite ih cimetom, vanilijom u prahu ili još praha mucune. Uživajte!

Isprobali smo burgere na Zagreb Burger Festivalu: Pogledajte koji su najbolji!

Ključne riječi

Komentara 1

MO
montello
14:06 11.10.2021.

odlični su slatki

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije