Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gastroglobus

Humus, ni namaz ni pašteta...za prste polizati!

pašteta
Arhiv VL
28.05.2013.
u 15:44

Neizostavni oblizeki arapskog svijeta. Sve što miriše na arapsku kuhinju najvjerojatnije će u ponudi imati humus, za mnoge najbolju (ali i najzdraviju) paštetu koju je ljudski rod ikada zamiješao

Ako volite egozotičniju kuhinju, iako je ovdje riječ o vrlo blagom okusu, tada morate probati humus. Neki ga zovu paštetom, drugi namazom od slanutka, ali svakako je riječ o jednom od najpoznatijih specijaliteta Bliskog Istoka. Štoviše izvorno on pripada libanonskoj kuhinji, ali odličan je svuda u arapskom svijetu.

Tajna je u pogođenim omjerima

SLANUTAK, MASLINOVO ULJE, ČEŠNJAK, LIMUN osnovni su sastojci ovog namaza, iako će Libanonci (a i svi oni koji vole humus) reći da dobrog humusa nema bez tahinija, paste od sezama. Na sreću tahini se već može naći u nekim bolje opskrbljenim domaćih prodavaonicama, a o vama ovisi želite li humus ukrasiti crnim maslinama, te hoćete li mu dodati i sitno nasjeckane svježe metvice. Kada riješite tu dilemu osnova stvar je u omjerima. Teško da će vam humus odlično ispasti prvi put, jer on zahtjeva spretnu ruku u određivanju omjera maslinovog ulja, juhe u kojoj se kuhao slanutak i limunovog soka. Također, svaki recept ima i neki svoj omiljeni začin. I, ne zaboravite svježe mljeveni papar.

Najbolji u Jeruzalemu ili iz kućne radionice

OSOBNO najbolji sam humus jela u malom arapskom restoranu u Jeruzelemu, ali i na jednoj redakcijoj zakuski, kada ga je pripremial kolegice novinarka, inače velika poklonica libanonske kuhinju. No, danas ga već poslužuju u brojim restoranima i u nas. Pravilo je, u biti, jednostavno - sve što miriše na arapsku kuhinju najvjerojatnije će u ponudi imati humus, za mnoge najbolju (ali i najzdraviju) paštetu koju je ljudski rod  ikada zamiješao. 

Svakako uz pita kruh i na plitkom tanjuru

PRAVI POZNAVAOCI arapske kuhinje i dalje se spore oko toga kako servirati humus. On se, u pravilu, poslužuje uz tamnije vrste kruha, u Europi često i lagano prepečene, ali izvorno on se jede uz pita kruh ili pogačice. Kod nas taj kruh morate peći sami (recept je vrlo jednostavan i vrlo dostupan na brojnim web portalima o gastronomiji), dok ga primjerice, u Londonu možete u svakoj bolje opskrbljenoj prodavaonici pronaći kao polugotov proizvod kojeg samo treba ubaciti u pećnicu. Uz to Arapi vam nikada neće humus donijeti u zdjelici, već na plitkom tanjuru u sloju koji je izbrazdan vilicom, pokapan vrunskim maslinovim uljem i posut prženim sezamom

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije