Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Treba ih informirati

Hrvatsko Društvo za psihološku pomoć objavilo kako djeci objasniti epidemiju

shutterstock
16.03.2020.
u 12:00

Objašnjenje treba biti kratko, jasno i primjereno njihovoj dobi, kažu u DPP-u, koji će u Večernjem objavljivati još korisnih savjeta vezanih za psihološko suočavanje s novonastalom situacijom

Hrvatsko Društvo za psihološku pomoć podijelilo je svoje savjete kako djeci objasniti epidemiju koronavirusa te kako naučiti djecu da se nose s ovom stresnom situacijom. Napisali su: ''Trenutno se suočavamo s epidemijom koronavirusa koji, za neke skupine osoba, može biti opasan po život. Radi toga smo suočeni s povišenim osjećajem nesigurnosti i straha za budućnost. Stoga je izuzetno važno djeci pojasniti situaciju na način prikladan njihovoj dobi.“

 Pogledajte kako se zaštiti od koronavirusa:

Prvo što bi roditelji trebali napraviti je otkriti što njihovo dijete već zna o situaciji, a to će provjeriti pitanjima prikladnim za njihovu dob. Za stariju djecu to će biti: ''Jeste li u školi već pričali o koronavirusu? Što si čuo/čula?'' Za mlađu djecu to će biti: ''Jeste li čuli odrasle da pričaju o novoj bolesti koja se događa?'' Nakon što saznate što oni već znaju, razgovor bi trebao slijediti njihov ritam. Neka djeca će biti razgovorljiva, a neka će se činiti nezainteresirana. Razgovarajte o stvarima od kojih će se osjećati sigurno, poput stvari koje se čine kako bi se virus pobijedio i kako bi se zaustavilo širenje. Djeca se uvijek više brinu o drugima, nego o sebi. Stoga dajte im priliku da nazovu svoje bližnje i uvjere se da su dobro. Trebali biste postaviti neku rutinu koju ćete svakodnevno pratiti jer neizvjesnost pridonosi širenju strahova i briga.

Važno je i djeci objasniti što je to koronavirus. Ako vam dijete postavi pitanje na koje ne znate odgovor, zajedno ga potražite na internetu. Provjeravajte stranicu Hrvatskog zavoda za javni zdravstvo kako biste pronašli pouzdane i ažurirane podatke o koronavirusu. Objasnite sve posljedice virusa te, ako djeca pitaju, da je smrt vrlo rijetka. Također biste trebali pokušati filtrirati što djeca čuju kako biste smanjili netočne i pogrešne informacije.

Djeci je važno objasniti i što znači karantena i samoizolacija. Trebali biste objasniti da je karantena ili samoizolacija proces koji traje četrnaest dana nakon što osoba provede vrijeme s nekim tko je zaražen. Da ako se netko razboli u tih četrnaest dana, liječnici će se potruditi da osoba dobije sve potrebno liječenje te da karantena služi za zaštitu zdravlja oboljele sobe i njoj bliskih osoba. Ako se razboli djetetu bliska osoba, potrebno je objasniti što se događa. Djeca mogu razviti strah ako njima bliska osoba odjednom nestane, a oni ne znaju gdje je. Objašnjenje treba biti kratko, jasno i primjereno njihovoj dobi.

Kako biste svoje dijete zaštitili od koronavirusa, potrebno ga je naučiti osnovnim mjerama opreza koje mogu poduzimati. Naučite ih da im higijena, zdrava prehrana i dovoljno spavanja mogu pomoći da ostanu zdravi, a najvažnije je da im vi budete dobar uzor te dopustite svojoj djeci da vas vide kako često perete ruke.

Pogledajte kako praviln prati ruke kako biste se zaštitili od virusne infekcije:

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije