Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Održite higijenu

Stručnjaci otkrili stvari i javna mjesta koja su prepuna bakterija i virusa

shutterstock
13.03.2020.
u 07:00

U današnje vrijeme itekako se mora paziti na higijenu i čistoću ruku, a ovo su neke stvari koje su pune bakterija, a često i virusa

Svjetski znanstvenici svakim danom pokušavaju sve više naučiti o koronavirusu kako bi uspjeli pronaći cjepivo te zaustaviti širenje bolesti. Grupa stručnjaka za zdravlje upozorava na kojim je javnim mjestima najviše virusa i bakterija s kojima ne bi trebalo dolaziti u dodir, piše Daily Mail.

Pogledajte kako ispravno oprati ruke kako biste se zaštitili od virusa i bakterija:

Prijašnja istraživanja pokazala su da virusi poput SARS-a i korone mogu preživjeti na metalu, staklu i plastici čak devet dana. Iako temperature iznad trideset stupnjeva i pranje dezinfekcijskim sredstvom sprečavaju širenje, stručnjaci upozoravaju na određena mjesta.

Novac, bankomati i gumbi za dizalo mjesta su gdje je izrazito mnogo bakterija. Gumbi za dizalo imaju čak četrdeset puta više bakterija nego daska u javnim zahodima, pokazalo je istraživanje u Arizoni.

Umjesto diranja površina rukama, stručnjaci savjetuju pritiskanje laktovima ili rukama zaštićenima rukavima kako poslije ne biste prenijeli viruse i bakterije na oči ili usta. Također se preporučuje nakon diranja bilo kakvih javnih površina pranje i dezinfekcija ruku. Trebali biste i pripaziti na dodirivanje lica prljavim rukama. Koristite li sapun, trebao bi biti tekući, a ne u kamenu jer je on već zaražen bakterijama. 

Stvari koje su pune bakterija:
Gumb za zeleno svjetlo na semaforu
Pladnjevi za hranu
Kolica i košarice u dućanima
Gumbi za dizalo
Novac
Bankomati
Rukohvati
Tipkovnice i miševi
Javni zahodi
Kvake
Ključevi

Doznajte kako se zaštiti od koronavirusa:

 

Komentara 2

SV
sveznam1
07:25 13.03.2020.

nepismeni bakterija ili virus dva su razlicita organizma

NE
Nemojtako
08:52 13.03.2020.

Probni balon za pripremu ukidanja gotovinskih plaćanja itd.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije