Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Stručnjaci otkrili stvari i javna mjesta koja su prepuna bakterija i virusa

U današnje vrijeme itekako se mora paziti na higijenu i čistoću ruku, a ovo su neke stvari koje su pune bakterija, a često i virusa
13. ožujka 2020. u 07:00 2 komentara 9746 prikaza
Foto: shutterstock

Svjetski znanstvenici svakim danom pokušavaju sve više naučiti o koronavirusu kako bi uspjeli pronaći cjepivo te zaustaviti širenje bolesti. Grupa stručnjaka za zdravlje upozorava na kojim je javnim mjestima najviše virusa i bakterija s kojima ne bi trebalo dolaziti u dodir, piše Daily Mail.

Pogledajte kako ispravno oprati ruke kako biste se zaštitili od virusa i bakterija:

Prijašnja istraživanja pokazala su da virusi poput SARS-a i korone mogu preživjeti na metalu, staklu i plastici čak devet dana. Iako temperature iznad trideset stupnjeva i pranje dezinfekcijskim sredstvom sprečavaju širenje, stručnjaci upozoravaju na određena mjesta.

Novac, bankomati i gumbi za dizalo mjesta su gdje je izrazito mnogo bakterija. Gumbi za dizalo imaju čak četrdeset puta više bakterija nego daska u javnim zahodima, pokazalo je istraživanje u Arizoni.

Umjesto diranja površina rukama, stručnjaci savjetuju pritiskanje laktovima ili rukama zaštićenima rukavima kako poslije ne biste prenijeli viruse i bakterije na oči ili usta. Također se preporučuje nakon diranja bilo kakvih javnih površina pranje i dezinfekcija ruku. Trebali biste i pripaziti na dodirivanje lica prljavim rukama. Koristite li sapun, trebao bi biti tekući, a ne u kamenu jer je on već zaražen bakterijama. 

Stvari koje su pune bakterija:
Gumb za zeleno svjetlo na semaforu
Pladnjevi za hranu
Kolica i košarice u dućanima
Gumbi za dizalo
Novac
Bankomati
Rukohvati
Tipkovnice i miševi
Javni zahodi
Kvake
Ključevi

Doznajte kako se zaštiti od koronavirusa:

Stručnjaci savjetuju Koronavirus na mobitelu može preživjeti i do 9 dana: Evo kako ga očistiti Jednostavni savjet Od čestog pranja ruku koža je suha i puca: Liječnici otkrivaju kako to spriječiti putovanje Ne strahuju 'Ako umrem, umrem': Milenijalce nije briga za koronu, putuju jer su karte jeftinije

 

SVEMOĆ UDBE
Bivši agent Udbe progovorio za Večernji: Priče o službi nisu mit, znam tko danas drma Hrvatskom
Hrvatski Telekom
UPRAVLJA S 516 E-PUNIONICA
Hrvatski Telekom: Predvodnik e-mobilnosti u regiji
  • sveznam1:

    nepismeni bakterija ili virus dva su razlicita organizma

  • Nemojtako:

    Probni balon za pripremu ukidanja gotovinskih plaćanja itd.