Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Stručnjaci otkrili stvari i javna mjesta koja su prepuna bakterija i virusa

U današnje vrijeme itekako se mora paziti na higijenu i čistoću ruku, a ovo su neke stvari koje su pune bakterija, a često i virusa
13. ožujka 2020. u 07:00 2 komentara 9705 prikaza
Foto: shutterstock

Svjetski znanstvenici svakim danom pokušavaju sve više naučiti o koronavirusu kako bi uspjeli pronaći cjepivo te zaustaviti širenje bolesti. Grupa stručnjaka za zdravlje upozorava na kojim je javnim mjestima najviše virusa i bakterija s kojima ne bi trebalo dolaziti u dodir, piše Daily Mail.

Pogledajte kako ispravno oprati ruke kako biste se zaštitili od virusa i bakterija:

Prijašnja istraživanja pokazala su da virusi poput SARS-a i korone mogu preživjeti na metalu, staklu i plastici čak devet dana. Iako temperature iznad trideset stupnjeva i pranje dezinfekcijskim sredstvom sprečavaju širenje, stručnjaci upozoravaju na određena mjesta.

Novac, bankomati i gumbi za dizalo mjesta su gdje je izrazito mnogo bakterija. Gumbi za dizalo imaju čak četrdeset puta više bakterija nego daska u javnim zahodima, pokazalo je istraživanje u Arizoni.

Umjesto diranja površina rukama, stručnjaci savjetuju pritiskanje laktovima ili rukama zaštićenima rukavima kako poslije ne biste prenijeli viruse i bakterije na oči ili usta. Također se preporučuje nakon diranja bilo kakvih javnih površina pranje i dezinfekcija ruku. Trebali biste i pripaziti na dodirivanje lica prljavim rukama. Koristite li sapun, trebao bi biti tekući, a ne u kamenu jer je on već zaražen bakterijama. 

Stvari koje su pune bakterija:
Gumb za zeleno svjetlo na semaforu
Pladnjevi za hranu
Kolica i košarice u dućanima
Gumbi za dizalo
Novac
Bankomati
Rukohvati
Tipkovnice i miševi
Javni zahodi
Kvake
Ključevi

Doznajte kako se zaštiti od koronavirusa:

Stručnjaci savjetuju Koronavirus na mobitelu može preživjeti i do 9 dana: Evo kako ga očistiti Jednostavni savjet Od čestog pranja ruku koža je suha i puca: Liječnici otkrivaju kako to spriječiti putovanje Ne strahuju 'Ako umrem, umrem': Milenijalce nije briga za koronu, putuju jer su karte jeftinije

 

NA INSTAGRAMU
Sat vremena prije nego što je Seve potvrdila da ima koronu Igor je objavio ovo
MAFIN 2020.
Večernjakova Mala akademija financija donosi vam digitalno predavanje o financijskoj pismenosti
  • sveznam1:

    nepismeni bakterija ili virus dva su razlicita organizma

  • Nemojtako:

    Probni balon za pripremu ukidanja gotovinskih plaćanja itd.