Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RESTORAN MONICA – SREDIŠNJE GASTRONOMSKO MJESTO NA VIRU

Hobotnica ispod peke i brudet jesu glavni, ali i ćevap može biti delicija

Vir: Gastro reportaža iz restorana Monika
Sime Zelic/PIXSELL
29.07.2025.
u 07:00

Svaki zalogaj našeg brudeta donosi priču o ribarima i njihovu svakodnevnom životu, a poslužuje se uz domaći kruh koji savršeno upija sočni umak, kaže vlasnik Kristijan Prenkpaljaj.

Restoran Monica na otoku Viru mjesto je gdje se tradicija susreće s ljubavlju prema hrani. U srcu Jadrana, ovaj obiteljski restoran njeguje okuse koji pričaju priču o morskoj soli, kamenim terasama i dimu s roštilja. Svaki zalogaj nosi jednostavnost i autentičnost mediteranskog života, a domaća jela pripremljena s pažnjom i strasti stvaraju doživljaj koji ostaje urezan u pamćenje. Monica nije tek običan ugostiteljski objekt, već simbol tradicije i obiteljske povezanosti, mjesto gdje se stoljećima njeguje strast prema kuhinji i domaćem okusu. Sve je počelo 1987. kada su se Sebastijan i Monica Prenkpaljaj odlučili preseliti na tada gotovo netaknuti otok Vir.

25.07.2025., Vir - Gastro reportaza iz restorana Monika na otoku Viru Photo: Sime Zelic/PIXSELL
Foto: Sime Zelic/PIXSELL

U to doba Vir je bio skriveni biser bez šetnica i moderne turističke infrastrukture koja ga danas krasi. Tek su rijetki znali za njegove čari, a mjesto je bilo tiho i gotovo zaboravljeno. Sebastijan je bio čovjek s vizijom i željom da ovaj otok postane mjesto gdje će ljudi moći uživati u dobroj hrani i ugodnoj atmosferi, a restoran je nazvao po svojoj supruzi Monici. Njihov sin Kristijan odrastao je u tom okruženju, među zvukovima plamena na roštilju, mirisima svježe ribe i začinskog bilja te razgovorima uza stolove ispunjene smijehom i pričama. Još kao dijete pomagao je u kuhinji i na terasi upijajući znanje i strast svojih roditelja.

Kada je sa samo 21 godinom, nakon prerane smrti oca, preuzeo vođenje obiteljskog restorana, na njemu je bila velika odgovornost, ali i ljubav koja je dalje gajila baštinu obitelji. Restoran Monica danas nije samo mjesto gdje se jede, to je obiteljski dnevnik ispisan receptima, osjetilima i emocijama. Kristijan ga vodi s ljubavlju i pažnjom, ne odustajući od korijena, ali istodobno donoseći nove ideje i osvježenja kako bi Monica ostala relevantna i u koraku s vremenom.

25.07.2025., Vir - Gastro reportaza iz restorana Monika na otoku Viru Photo: Sime Zelic/PIXSELL
Foto: Sime Zelic/PIXSELL

– Ne želimo biti luksuz po standardnim kriterijima. Naš luksuz je u jednostavnosti, iskrenosti i toplini koju osjećate čim kročite u naš restoran – često zna reći. Jelovnik Monice reflektira upravo tu filozofiju – spoj tradicionalnih jela, lokalnih namirnica i ručno pripremljenih delicija koje se pažljivo kuhaju i poslužuju. Svježa riba, uhvaćena u blizini, maslinovo ulje iz obližnjih maslinika i začini s lokalnih vrtova stvaraju okuse koji se ne zaboravljaju. Kristijan i njegovi kuhari vode računa o svakom detalju, od odabira namirnica do prezentacije na tanjuru.

– Jedan od najtraženijih specijaliteta jest hobotnica ispod peke, tradicionalno jelo koje zahtijeva strpljenje i vještinu. Hobotnica se najprije marinira u maslinovu ulju, češnjaku, limunu i svježem ružmarinu, zatim pozorno slaže pod tešku željeznu peku, zajedno s mladim krumpirom, lukom i začinskim biljem. Tijekom nekoliko sati pečenja hobotnica postaje iznimno mekana, gotovo topiva u ustima, a okusi se spajaju u savršenom balansu morskih nota i dima. Kada se jelo posluži, na tanjuru se osjeti slana svježina mora i dubina mediteranske tradicije – govori Kristijan nabrajajući još neke specijalitete svoje kuće.

25.07.2025., Vir - Gastro reportaza iz restorana Monika na otoku Viru Photo: Sime Zelic/PIXSELL
Foto: Sime Zelic/PIXSELL

– Brudet, još jedno omiljeno dalmatinsko jelo, u Monici se priprema prema tradicionalnom receptu. Riba i plodovi mora kuhaju se polako u gustom, začinjenom umaku od rajčice, češnjaka, luka i maslinova ulja, obogaćenom kapljicom domaćeg vina. Svaki zalogaj te guste riblje juhe donosi priču o ribarima i njihovu svakodnevnom životu, a poslužuje se uz domaći kruh koji savršeno upija sočni
umak – objasnio je Kristijan.

25.07.2025., Vir - Gastro reportaza iz restorana Monika na otoku Viru Photo: Sime Zelic/PIXSELL
Foto: Sime Zelic/PIXSELL

Pljukanci, tradicionalna tjestenina koju Kristijan i njegov tim rade ručno, predstavljaju posebno kulinarsko iskustvo. – Tijesto se valja i oblikuje prstima u male, valjane komade, koji se zatim kuhaju u blago posoljenoj vodi i poslužuju s raznim umacima. Najpopularnija je verzija s tartufima i gljivama, bogata, kremasta kombinacija u kojoj se zemljani mirisi tartufa stapaju s aromatičnim gljivama, maslacem i svježim peršinom. Druga varijanta je ragù od domaće junetine, gdje sočni komadići mesa polako kuhani u aromatičnom umaku donose utjehu i dubinu okusa. Osim klasičnih dalmatinskih jela, restoran Monica prati i suvremene trendove pa je tako u jelovnik uvedena i wok tjestenina. Ova azijska delicija donosi živahne boje i teksture na stol, hrskavo povrće poput paprike, tikvica i mrkve, sočna piletina, sezam i soja umak miješaju se na visokoj vatri pred očima gostiju stvarajući aromatično jelo koje kombinira
slatko, slano i pikantno. Taj kontrast tradicije i modernog dodatno obogaćuje gastronomski doživljaj i privlači mlađe goste – kazao je Kristijan.

25.07.2025., Vir - Gastro reportaza iz restorana Monika na otoku Viru Photo: Sime Zelic/PIXSELL
Foto: Sime Zelic/PIXSELL

U Monici se osjeća da je svaka stvar tu s razlogom. Roštilj nije samo roštilj, to je sveti prostor s drvenim ugljenom i preciznim rukovanjem mesom. –Ljudi prepoznaju kad je nešto iskreno. Kad nije skriveno iza ukrasa ni marketinških trikova. Njihov halal roštilj, jedan od najtraženijih na širem području, privlači goste iz cijele Hrvatske, BiH, Slovenije i Austrije. Dolaze zbog ćevapa, ražnjića, pilećih filea, pljeskavica, ali ostaju zbog nečeg dubljeg.

25.07.2025., Vir - Gastro reportaza iz restorana Monika na otoku Viru Photo: Sime Zelic/PIXSELL
Foto: Sime Zelic/PIXSELL

– Kad staviš komad mesa na žar, nema skrivanja – kaže Kristijan. – Ili znaš što radiš ili ne znaš. Kod nas se meso reže svakog jutra, začini su svedeni na minimum jer vjerujem u okus samog mesa. Dobar ćevap mora imati teksturu, toplinu i sok. Ne smije biti suh, ne smije biti “umoran”. Isto vrijedi za sve što poslužujemo. Roštilj u Monici je prava mala umjetnost. Dim s drva koje gori polako daje mesu specifičnu aromu, a iskusni majstori roštilja znaju kada je vrijeme da se komadi mesa skinu s rešetke, sočni, mekani i puni okusa. Posebno se ističu janjeći kotleti, marinirani u maslinovu ulju, ružmarinu i češnjaku, koji se tope u ustima. Jedna od posebnosti restorana jest otvorena kuhinja, gdje gosti mogu gledati cijeli proces pripreme jela. Taj vizualni doživljaj daje dodatnu dimenziju objedovanju, osjeća se živost, strast i predanost kuhara. Kristijan smatra da je transparentnost ključ povjerenja, i da svaki gost treba
vidjeti koliko truda stoji iza svakog tanjura. Kuhari su uvijek spremni objasniti sastojke, način pripreme ili dati preporuke.

25.07.2025., Vir - Gastro reportaza iz restorana Monika na otoku Viru Photo: Sime Zelic/PIXSELL
Foto: Sime Zelic/PIXSELL

Kristijan je dobio nadimak “kralj pizze” nasljedstvom svog oca Sebastijana, koji je u Zagrebu otvorio prvu pizzeriju Sebastijan, poznatu po kvaliteti i uglednim gostima. Kristijan nastavlja tradiciju pečenjem pizza isključivo u krušnoj peći na drva, što daje hrskavu koru s prepoznatljivim “leopardovim” točkicama i dimljeni okus. Nude razne pizze, a najpoznatija je pizza Monica, nazvana po Kristijanovoj majci, omiljena zbog skladna okusa i arome.

Monica radi bez pauze tijekom cijele godine, što je rijetkost na Jadranu. Zimski mjeseci često donose izazove, manji broj gostiju, hladnije vrijeme i više režije, ali Kristijan i njegov tim nisu spremni odustati. Monica je za mnoge i utočište u zimskim danima, mjesto gdje se okupljaju lokalci, dijele priče i planiraju nove sezone.

25.07.2025., Vir - Gastro reportaza iz restorana Monika na otoku Viru Photo: Sime Zelic/PIXSELL
Foto: Sime Zelic/PIXSELL

Restoran Monica nije samo gastronomski objekt već i srce otoka. Tu se slave svi važni trenuci, rođendani, krštenja, godišnjice, ali i svakodnevni susreti susjeda i prijatelja. Kristijan ponosno ističe da je Monica mjesto gdje se osjeća duh zajedništva, a svaki gost je tretiran kao član obitelji. – Ne želim da Monica bude samo restoran. Želim da bude sjećanje – zaključuje Kristijan.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije

Kupnja