Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Evo koliko je zaista opasno piti vodu iz plastične boce

Istraživači su mjerili koliko se antimona i bisfenola otpušta iz plastike u vodu pri povećanju temperature skladištenja
24. rujna 2014. u 10:23 22 komentara 60248 prikaza
Žena pije vodu
Foto: Shutterstock
Pogledajte galeriju 1/2

Znanstvenici sa Sveučilišta Nanjing u Kini i Sveučilišta Florida istražili su koliko je opasno piti flaširanu vodu iz boce koja se zagrijala.

Kako bi došli do odgovora, postavili su 16 brendova vode, koji se prodaju u Kini, na tri temperature, 4 stupnja Celzijeva, 25 stupnjeva te 70 stupnjeva, imitirajući temperaturu hladnjaka, sobnu temperaturu i vrućinu koja nastaje u npr. autu za ljetnih mjeseci.

Autorica je studije Lena Ma, a istraživanje je provedeno kako bi se razjasnilo ima li istine u strahovima da plastika u vodu ispušta tvari koje bi mogle naškoditi zdravlju.

Boce su čuvali i promatrali tijekom duljeg vremenskog perioda, a mjerili su koncentraciju antimona i bisfenola A i to nakon razdoblja od tjedan dana, dva tjedna i četiri tjedna.

Antimon je metal koji se povezuje s bolestima pluća, srca i gastrointestinalnim bolestima, prema studiji provedenoj 2009. godine te se navodi kao "mogući kancerogen". Bisfenol A je kemikalija koja u tijelu može oponašati estrogen. U Americi je zabranjena njegova upotreba u izradi plastičnih bočica za hranjenje djece kao i bočica za sirupe.

Istraživači su izmjerili kako je s protekom vremena i s povećanjem temperature kojima su boce bile izložene rasla koncentracija antimona. Pri temperaturi od 25 stupnjeva Celzijeva koncentracija antimona čak je dvostruko porasla. Koncentracija bisfenola porasla je pri 25 C samo u bocama triju proizvođača, ali i dalje nije riječ o razinama koje bi zvonile na uzbunu.

No, Ma ističe kako je sama prisutnost bisfenola u flaširanoj vodi misterij za sebe.

Flaširana voda | Autor : screenshot/facebook Foto: screenshot/facebook

- Ako ćemo teoretski, plastika ne bi uopće smjela sadržavati bisfenol. No, moguće je da se bisfenol pronađe u tragovima ako proizvođači koriste recikliranu plastiku, rekla je Ma za Yahoo.Health.

Pri temperaturi od 70 stupnjeva, znači ako biste ostavili bocu u zagrijanom autu, koncentracija antimona stalno se povećavala u odnosu na one boce "iz frižidera".

Najveća izmjerena koncentracija bila je 0.00026 miligrama po litri vode, što je još uvijek niže od dozvoljene granice od 0.0006 miligrama koja je dopuštena U SAD-u. U Japanu su granice rigoroznije.

U Hrvatskoj je to 0,01 mg/L.

U najgorem scenariju, prijetnju za zdravlje predstavljalo bi da svaki dan "popijete" 0.0004 mg antimona po kilogramu tjelesne težine. Djeca su tu posebno ugrožena.

Istraživači navode da u obzir treba uzeti i kako kalcij, koji se pronalazi u flaširanoj mineralnoj vodi, potpomaže ispuštanje antimona. Zaključak?

Studija navodi kako se zdravstveni rizici uzrokovani ispuštanjem antimona u PET ambalaži - podcjenjuju.

>>3 gnjusne stvari koje se nalaze u vašim kockicama leda

>>Pasta za zube, sapun, plastika... Svakodnevni proizvodi opasni za zdravlje muškarca

>>Opasnost vreba iz jastučnice, perilice... 5 načina kako se zaštiti kod kuće

Pijete li flaširanu vodu?

 • Ponekad 34,61%
 • Bez iznimke 13,59%
 • Da, stalno koristim istu bocu 23,78%
 • Uglavnom ne 15,78%
 • Ne 12,24%
A1
BRZINA JE VRLINA
3 razloga zašto je 5G tehnologija bitna za budućnost gaminga
 • Trucker:

  Baš me briga, pijem samo pivu i to crnu, ili vino! Iz flaše ili demižona, vodu ne trpim ni u gemištu!

 • squalus:

  Znači u Hrvatskoj se pogoduje trovanju antimonom. Ako je u SAD-u dozvoljena granica 0,0006 mg/l u Hrvatskoj je to gotovo 20 puta više (0,01 mg/l). O Japanu da ni ne govorimo.

 • Sauron:

  Kada bi se nova koji se u jednoj godini potroši na flaširanu vodu skupio... s tim novcem bi se moglo u sve kutke svijeta uvesti pitka voda ... mislim da ovaj podatak kaže šta bi smo trebali napraviti.....