Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uvrstite je u jelovnik

Evo kako se riješiti sala na trbuhu pomoću samo jedne namirnice

shutterstock
09.03.2024.
u 09:50

‘Većina hrane bogate vlaknima je hranjiva, manje kalorična i dulje će vas držati sitima, što znači da nećete posezati za grickalicama tijekom dana'.

Ako je jedan od vaših ciljeva u ovoj godini smršavjeti, nutricionist je podijelio hranu koju morate jesti da biste vidjeli rezultate. Za mnoge je gubitak težine važan, ali nije jednostavan, jer restriktivne dijete su zahtjevne. Teško ih je slijediti, a često ne vidite željene rezultate. Ali, nutricionist Naheed Ali podijelio je zašto je to tako – zato što ne jedete dovoljno vlakana, piše Mirror

Rekao je: ‘Odgovor leži u cjelovitim žitaricama bogatim vlaknima! Prema brojnim studijama, jednostavno uključivanje cjelovitih žitarica u dnevne obroke potiče zdravo, održivo mršavljenje. Dok rafinirane žitarice poput bijelog kruha i bijele riže uzrokuju dramatične skokove šećera u krvi koje čuvaju masnoću, vlakna i cjelovite žitarice pune proteina stabiliziraju šećer u krvi’. 

VEZANI ČLANCI: 

‘Višestruka klinička ispitivanja potvrđuju da prehrana bogata cjelovitim žitaricama poboljšava odgovor inzulina, potiče metabolizam, potiskuje apetit i povećava sagorijevanje kalorija tijekom probave u usporedbi s rafiniranim žitaricama’, dodaje. 

‘Tijekom mjeseci, učinci sagorijevanja trbušne masnoće dosljedne konzumacije cjelovitih žitarica zbrajaju se kroz nekoliko mehanizama: poboljšana osjetljivost na inzulin, brži metabolizam, povoljan crijevni mikrobiom i smanjeni ukupni unos kalorija. Iako je potrebno malo truda da se napravi promjena, dobrobiti su vrijedne toga!’, kaže Naheed. 

Jedan od načina da to učinite je zdrava zamjena za doručak i ručak - i dodavanje ukusnog međuobroka vašoj prehrani. Naheed dodaje: ‘Predlažem da započnete dan zobenom kašom s voćem, uživate u kvinoji i smeđoj riži za ručak ili istražite hranjive drevne žitarice kao što su amarant, farro i heljda koje su ukusne, a ubrzavaju vaše napore mršavljenja! Dakle, otključajte potencijal cjelovitih žitarica za sužavanje vašeg struka. Istraživanja potvrđuju da uključivanje samo jedne dodatne porcije dnevno pokreće unutarnji gubitak masnoće’. 

GALERIJA: Vitamin C ubrzava sagorjevanje masnoća? Ovo su namirnice koje biste trebali jesti za gubitak kilograma

1/8

Dijetetičarka Fareeha Jay također se slaže da bi vlakna mogla biti odgovor na gubitak trbušne masnoće, dijeleći da ih je ‘teško izgubiti’ i ‘može potrajati neko vrijeme dok ne počnete vidjeti razliku’, stoga je važno ne očajavati ako se rezultati ne vide brzo. Rekla je da su ‘stalno vježbanje, upravljanje stresom, spavanje i zdrava prehrana’ ključni ako želite smršaviti - ali ‘vlakna mogu učiniti čuda’.

Objašnjava: ‘Većina hrane bogate vlaknima je hranjiva, manje kalorična i dulje će vas držati sitima, što znači da nećete posezati za grickalicama tijekom dana. Još jedan nutrijent su proteini. Proteini će izgraditi mišićnu masu. Više mišićne mase znači da ćete biti metabolički aktivni i izgubiti više kalorija’. 

VEZANI ČLANCI: 

‘Postoji međudjelovanje mnogih čimbenika koji vam mogu pomoći u smanjenju sala na trbuhu; međutim, kad bih morala reći jednu jedinu namirnicu koju biste trebali jesti svaki dan kako biste izgubili salo na trbuhu, to bi bili orašasti plodovi. Suprotno vjerovanju da ćete se od orašastih plodova udebljati; istraživanje pokazuju da će oni pomoći u mršavljenju i poboljšati razinu kolesterola. Orašasti plodovi vrlo su hranjivi zbog kombinacije proteina, masti i vlakana. Njihovo konzumiranje smanjit će apetit i povećati osjećaj sitosti’, dodaje. 

‘Vlakna i proteini učinit će da se osjećate siti, a masti će usporiti apsorpciju i razgradnju hrane. Ako kombinirate orašaste plodove s voćem, oslobađanje šećera iz voća također će se usporiti. Dodavanjem orašastih plodova, prirodno biste jeli manje tijekom dana’, kaže. No, naglasila je da ‘ni zbog jedne hrane nećemo dobiti ili izgubiti salo na trbuhu’, jer ‘sve se svodi na vaš ukupni unos hrane, fizičku aktivnost, stres i san - stoga ne očekujte brzo rješenje’.

Znate li da vam kava može pomoći pri mršavljenju? Ovo su tri ključne dobrobiti:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije