Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ružna navika

Evo još razloga da što prije prestanete pušiti

Liječenje raka pluća uzrokovanog pušenjem
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
10.04.2014.
u 18:00

Samo jednim udahom dima u tkivu pluća oslobađa se više milijuna molekula slobodnih radikala

Kao što pretjerano sunčanje i težak život čine da izgledate stariji, tako i nikotin dodaje godine vašem izgledu.

Samo jednim udahom dima u tkivu pluća oslobađa se više milijuna molekula slobodnih radikala. Prisutnost velikog broja molekula slobodnih radikala i nedostatak kisika u krvi čine da koža gubi elasticitet i vlažnost, tj. dehidrira. Od 1985. godine koristi se medicinski termin “pušačko lice”, koji označava osobu koja izgleda starije nego što zapravo ima godina.

Promjena boje i kvalitete kože rezultat je djelovanja otrova i iritanasa iz duhanskog dima ...

Smanjuje sloj kolagena u koži

U cigaretama se nalazi preko 4.000 različitih toksina i iritanasa. Mnogi od njih prelaze u krv i putem krvi dospijevaju u kožu. Ove supstance utječu da se male krvne žile suze. Nakon samo jedne popušene cigarete male krvne žile mogubiti sužene sljedećih 90 minuta. To dovodi do smanjenja koncentracije kisika u koži, a zatim i smanjenja količine kolagena. Stanice kože postaju osjetljivije i gube vlagu. Koža gubi sposobnost regeneracije.

Čini da koža bude tanja

Koža lica kod pušača je obično tanja zbog loše cirkulacije krvi, a time i slabije ishranjenosti. U jednoj studiji ispitivano je 25 identičnih blizanaca. Jedan od blizanaca je bio dugogodišnji pušač, a drugi nikada nije pušio. Ultrazvučnom metodom procjenjivana im je gustoća kože na unutrašnjoj strani ruke. Koža pušača je bila za jednu četvrtinu tanja u odnosu na kožu nepušača. Kod pojedinih parova razlika je bila i do 40 posto.

Utječe i na figuru tijela

Pušenje izaziva neravnotežu hormona u tijelu i na taj način može utjecati na izmjenu figure tijela. Neke osobe počnu pušiti da bi smršavile ili održale željenu težinu, a ne znaju da duhanski dim ubrzava metabolizam i ima jak utjecaj na endokrini sustav - na žlijezde koje luče hormone.

Gubitak tjelesne mase je negativni učinak i može dovesti do trajnog hormonalnog disbalansa.

>>Evo što će pušenje učiniti vašim zubima

>>Mladi, cigarete su odvratne i štetne, nemojte početi pušiti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije