Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Djeca hranjena na bočicu češće će biti pretila

Djeca koja nisu dojena od rođenja imala su u prosjeku 25 posto veću vjerojatnost da će biti pretila.
30. travnja 2019. u 13:45 1 komentara 314 prikaza
dojenje
Foto: Shutterstock
Pogledajte galeriju 1/4

Svjetska zdravstvena organizacija  (WHO) provela je opširno istraživanje o utjecaju dojenja i industrijski proizvedenih mliječnih formula za bebe na pretilost u kasnijoj dobi. Istraživanje je obuhvatilo 30.000 djece u 16 zemalja, a djecu su od rođenja "pratili" do devete godine života. Pokazalo se još jednom kako je dojenje nezamjenjivo te štiti djecu od nagomilavanja kilograma.

osipce WHO Broj oboljelih od ospica u prvom tromjesečju 2019. porastao za 300 posto

Djeca koja nisu dojena od rođenja imala su u prosjeku 25 posto veću vjerojatnost da će biti pretila. 

Rezultati ovog istraživanja stižu kada se u svijetu borimo sa sve većim brojem pretilih u svijetu, a poebno zabrinjava i sve veći broj pretile djece.

Svako treće dijete napušta osnovnu školu s prekomjernom težinom ili pretilo, navodi se u zaključcima istraživanja.

Djeca koja su djelomično dojena tijekom prvih šest mjeseci imala su 12 posto veću šansu da postanu pretila u usporedbi s onima koja su bila isključivo dojena.

odluka za zdravlje Nevjerojatna transformacija: Otac troje djece smršavio više od 40 kilograma

Znanstvenici još ne znaju zbog čega dojenje snižava rizik od pretilosti, ali pokazalo se da bi djecu trebali dojiti minimalno šest mjeseci, napuci su WHO-a i NHS-a. 

Mliječne formule za bebe sadrže više proteina što može dovesti do povećanja tjelesne težine u ranijoj životnoj dobi. Dojenje je nezamjenjivo, složni su stručnjaci i poručuju kako je majčino mlijeko obogaćeno i hormonima koji regulliraju osjećaj gladi kod beba. Rezultati istraživanja predstavljeni su na Europskom kongresu o pretilosti u Glasgowu.

Istraživač dr. Joao Breda, iz Europskog ureda za prevenciju i kontrolu nezaraznih bolesti Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), rekao je da "boca ne može zamijeniti dojku".

„Dojenje ima jaki zaštitni faktor. Dokazi su tu. Korist od dojenja je zaista veličanstvena stoga bismo trebali promovirati dojenje u svakoj prilici. Majkama bi se trebalo osigurati propisno plaćeni rodiljni dopust kako bi mogle biti s asvojim bebama i dojiti ih nesmetano. Trebalo bi korigirati reklamiranje mliječnih formula za djecu kako se ne bi majke navodilo da vjeruju kako su one bolji izbor od dojenja. Takve metode mogle bi smanjiti i broj pretile djece u UK-u i povećati prosjek dojenja koji je sada itekako nizak u toj zemlji". 

mršavljenje nije svejedno Kakav je vaš oblik tijela? Doznajte imate li previše masnoće

Pogledajte i video Reakcija djevojčice nakon što ugleda oca bez brade

Gorenje WaveActive
ONI RADE DOK SE VI ODMARATE
Kako život učiniti jednostavnijim?

A1 izdvaja za Vas

  • vorda400:

    Ne nego djeca kojma starci uvale u ruke smartphone,tablet ili laptop a za doručak, ručak i večeru grickalice,slatkiši i možda koji catering gablec kad se dijete zaželi nečeg toplog i onda vidite klinca 6 razred osnovne škole sa 100kg