Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jedite zdravo

Dijeta može biti i učinkovita i ukusna

Olja Martinić
Foto: Tino Jurić/Pixsell
1/7
11.12.2017.
u 22:06

"Najbolje od dijatetike" donosi savjete i recepte u pet poglavlja: dijabetes, debljina, osteoporoza, sirova hrana te anti-age prehrana

Hrana je važan dio naše svakodnevice, ona je užitak i razonoda. No, pri spomenu dijete često je prva asocijacija bolnička prehrana, a prva slika bezlični i svih ugoda “oslobođeni” obroci.

Zdravo ne mora biti skupo

No, sada postoje suprotni dokazi. Dijeta u svoj svojoj gastronomskoj raskoši ovisi o nama samima - stavovi su to Olje Martinić, koje je zapisala u uvodu knjige “Najbolje od dijetetike”, besplatnog izdanja posvećenog pacijentima i izašlog u suradnji s Koordinacijom hrvatske obiteljske medicine (KOHOM).

Poznata nutricionistica i dijetetičarka na papir je stavila pravila i konkretne recepte podijeljene u pet cjelina za koje su obiteljski liječnici iz spomenute Koordinacije procijenili da su trenutačno najpotrebniji njihovim pacijentima.

Tako se u toj besplatnoj knjizi mogu naći pravila prehrane i recepti za oboljele od dijabetesa, osteoporoze, savjeti i namirnice kad je u pitanju debljina, sirova hrana i tzv. anti-age prehrana. Upravo zadnje navedeno poglavlje posvećeno je hrani kao važnom faktoru za održavanje organizma mladih, a uvod je napisala predsjednica KOHOM-a dr. Vikica Krolo. Među ostalim, u njemu stoji:

“Znanstvenici su vrlo aktivni u istraživanjima o očuvanju mladosti pa danas raspolažemo s velikom količinom znanja kako prirodnim putem, tj. pomoću hrane, smanjiti posljedice starenja, a ne samo korištenjem krema protiv bora ili čarobnim pilulama za aktivaciju gena koje imaju ulogu u proizvodnji kolagena.

A koje su ključne namirnice “protiv bora” ili, recimo, zlatno pravilo za anti-age?, pitamo autoricu. Odgovor je neočekivan:

- Pedeset grama povrća koje nije termički obrađeno, ali treba ga pojesti za doručak.

Detalji, preporuke, recepti opisani su za svaku od kategorija i dijagnoza, a pri tomu je Martinić vodila računa i da nije riječ o skupim namirnicama jer, kako kaže, zdrava prehrana ne mora biti skupa.

- Vodila sam računa da ne predlažem jela s namirnicama izrazito visoke cijene jer uvjerenje da je zdrava prehrana skupa nije istinito. Posebno mi je važno da pacijenti usvoje za njih korisne prehrambene navike, obrate pažnju na način termičke obrade i svakako da je sve skupa slasno. Sve više pacijenata želi aktivno sudjelovati u organizaciji kvalitetnog života uz postojeću dijagnozu.

Namirnice iz običnih trgovina

Preporuke koje dobiju o prehrani postaju osnova njihova jelovnika i dosta napora ulažu u osmišljavanje jela. Pokušavamo tom brošurom pridonijeti da im svakodnevica bude gastronomski što kvalitetnija uz ograničenja koja imaju, objašnjava nutricionistica i dodaje kako postoji dosta iskustvenih činjenica koje su posebno važne za pacijente kada se suoče s time da moraju znatno promijeniti način prehrane. To im je dobar putokaz, a ona se izuzetno trudila da u receptima koristi samo namirnice svima dostupne koje se mogu kupiti u svakoj trgovini i u manjim sredinama.

Uvažila je, napominje, i prosječno kulinarsko umijeće ljudi jer je komplicirana priprema mnogima demotivirajuća. Knjiga u tiskanom izdanju više nije dostupna pa je na internetskoj stranici Koordinacije (www.kohom.hr) stavljena poveznica gdje je svi pacijenti mogu besplatno preuzeti.

Pogledajte i galeriju koje namirnice gotovo svi koristimo u kuhinji, a mogu biti otrovne i opasne

Olja Martinić
1/6

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije