Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Turistička patrola

Cres: Ljubav vlada otokom na kojem nema stresa. Trebaju ti majica i poni

“Lani smo bili u Italiji, ali već iz auta vidimo koliko je ovdje more ljepše”, kažu mi Česi koje sam podučio osnovama hrvatskog jezika
22. srpnja 2016. u 15:01 0 komentara 5351 prikaza
No stress on Cres
Foto: Srđan Hebar

Čeh u starom crvenom BMW–u, bez majice, učio je hrvatski. Čekali smo trajekt na zvizdanu u istarskoj Brestovi, a on se raspitivao. Malo češki, malo engleski.

– Bok. Dobar den. Piva. Coffee... – borio se Darius (25) s osnovama. Pa smo ispravljali.

Pivu je znao.

Vremena je bilo, na suncu, u koloni, nekoliko stotina metara iznad mora.

– Na Lošinj ili na Cres? – pitam ih.

– Na Kres – ponosno kaže i grli djevojku.

– Cres se kaže – ispravljam ga i šalim se:

– Prvih pet riječi je besplatno, dalje se plaća.

– Iz Praga smo, lani smo bili u Italiji, ali vidim već iz auta da je more tu puno ljepše. Išli bismo i južnije, ali već sad sam vozio 900 kilometara, spavao na cesti dva sata. Plaćamo privatnu sobu 35 eura jer hotel nam je preskup... – govore Česi.

– Probajte obavezno cresku janjetinu, preporučujem im.

“Opalili” smo selfie na 38 Celzijevih stupnjeva, razmijenili brojeve.

Sjedam na creskoj rivi za stolom sa slavonskim slikarom Srečkom Perkovićem, odnedavno je i on ovdje “domaći”.

– Kupio sam kuću staru 900 godina – kaže Perković pa dodaje:

– Nije bila vrtoglava cijena, ali još sam morao ulagati, pogotovo u krov. Mogao bih ovdje preseliti svoj atelijer.

– Uh, to je dobro pronašao, jer se nekretnine ovdje rijetko prodaju. A cijene su otišle u nebo, više od 2000 eura za kvadrat – hvali Srečka domaće društvo.

Na otočki život brzo se slikar iz Našica priviknuo.

– Sve što je turistu ovdje potrebno je mornarska majica, slamnati šešir i bicikl poni. Bio sam tu na Cresu, kao student, došao sam upoznati legendarnog slikara Matu Solisa, danas mu je 81 godina, a poznat je po tome što je rekao: “Rodio sam se slučajno...” Svi smo, zar ne? – kaže slikar.

U điru po gradu susrećem mladi par Marina i Danijelu pokraj atrakcije za fotografiranje, prozora s natpisom “No stress on Cres”. Spremno poziraju, ljube se na prozoru. Eto, ljubav je na Cresu.

>>Valun je dragulj otoka, ribarsko mjesto u kojem je zimi 60 ljudi

Ne propustite

Valun Malo mjesto sa 60 stanovnika udaljeno je svega nekoliko minuta vožnje od grada Cresa, a idealno je za izlet.

Lubenice Slavna plaža koju su mnogi u svijetu svrstali među najbolje na planetu, od mjesta do dna treba 20 minuta, a natrag sat vremena. Nekima i duže...

Osor U tom se gradu, u kojem je most koji spaja Cres i Lošinj, prvi put spomenula kuna kao platežno sredstvo. Trgovali su tada, ipak, pravim kunama. A one su završavale kao ukrasi oko vrata na haljinama venecijanskih vladara.

Šetnica u Cresu Lungomare, od centra prema kampu, mjesto je za kupače, tamo će pronaći mjesto za sebe i lako uskočiti u bistro more.

Creski muzej Ispred muzeja ponosno stoji kip renesansnog pisca i filozofa Frane Petrića koji odnedavno nosi i hrvatsku kravatu. Ostaci su to navijačke groznice za Euro 2016.

Gradska loža, Cres Potječe iz 15. stoljeća, a oduvijek je središte javnog života grada. Danas se u prijepodnevnim satima pretvara u tržnicu.

HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.