Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prvo istraživanje

Cjepivo nije uzrok autizma, no dijete bi ga moglo imati zbog ovoga

autizam
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
26.06.2018.
u 11:03

Iako još nije poznato što prouzročuje autizam, istraživanja provedena posljednjih nekoliko godina pokazuju kako je autizam povezan s imunološkim sustavom i razvojem mozga fetusa

Žene s bilo kojim tipom dijabetesa imaju veći rizik da bi mogle roditi dijete s poremećajem iz spektra autizma, pokazalo je to novo istraživanje koje je proveo Zdravstveni sustav Kaiser Permanente u Kaliforniji.

To uključuje i žene koje nikada nisu imale dijabetes sve dok nisu ostale trudne, kao i one koje su već imale dijagnosticiran dijabetes tipa 1 ili 2.

Iako još nije poznato što je uzrok autizma, istraživanja provedena u zadnjih nekoliko godina pokazuju kako je autizam povezan s imunološkim sustavom i razvojem mozga fetusa, piše Daily Mail.

Novo istraživanje pokazalo je kako upale, toksične razine glukoze i imunološki sustav utječu na sve vrste dijabetesa, a što može dvostruko povećati rizik da će dijete biti autistično.

Ovo je prvo istraživanje koje povezuje dijabetes s autizmom, a pokazalo je kako žene koje su imale gestacijski dijabetes tijekom trudnoće, odnosno prije nego što su bile trudne 26 tjedana, imaju za 42 posto veće šanse da će roditi dijete s poremećajem iz autističnog spektra.

To je istraživanje provedeno prije dvije godine, no sada je otkriveno kako sve vrste dijabetesa, uključujući gestacijski dijabetes ili dijabetes tipa 1 ili 2 također utječu na rizik od rođenja djeteta s autizmom.

Dijabetes bilo koje vrste najčešće prati upalni odgovor imunološkog sustava. Upale su zabilježene u mozgu djece s autizmom, što upućuje na to da bi to mogla biti poveznica između tih dvaju stanja.

Neki znanstvenici imaju teoriju da autizam može biti prouzročen poremećajem imunološkog sustava, što dokazuje da je najranija faza razvoja dječjeg mozga pod visokim utjecajem imunološkog sustava majke. To se posebno odnosi na žene koje boluju od dijabetesa tipa 1.

Za žene s bilo kojom vrstom dijabetesa ključna je kontrola šećera u krvi i održavanje razine stabilnom kako bi se smanjila šansa za razvijanje autizma kod djeteta.

Visoka razina glukoze u krvi može biti toksična za ljudsko tkivo, uključujući i stanice iz kojih se razvija mozak fetusa.

U djece majki koje su imale dijabetes tipa 1 dvostruko je veća vjerojatnost da će u prvih sedam godina imati dijagnosticiran autizam od one djece čije majke nemaju šećernu bolest.

Pogledajte i galeriju: Bubrezi su jedni od najvažnijih organa u tijelu, evo kako ih održati zdravima

autizam
1/9
Ključne riječi

Komentara 3

Avatar PLEN_KI_MOON
PLEN_KI_MOON
11:29 26.06.2018.

Ko plača ta "istraživanja" das odgovor na to pitaje i ynas da je faraceutika pre jak lobij! Para busi di burgija nece!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije