Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Cjepivo nije uzrok autizma, no dijete bi ga moglo imati zbog ovoga

Iako još nije poznato što prouzročuje autizam, istraživanja provedena posljednjih nekoliko godina pokazuju kako je autizam povezan s imunološkim sustavom i razvojem mozga fetusa
26. lipnja 2018. u 11:03 3 komentara 2541 prikaza
autizam
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

Žene s bilo kojim tipom dijabetesa imaju veći rizik da bi mogle roditi dijete s poremećajem iz spektra autizma, pokazalo je to novo istraživanje koje je proveo Zdravstveni sustav Kaiser Permanente u Kaliforniji.

cijepljenje Zarazne bolesti siju smrt Roditelji autistične djece: Cjepivo nije uzrok autizma!

To uključuje i žene koje nikada nisu imale dijabetes sve dok nisu ostale trudne, kao i one koje su već imale dijagnosticiran dijabetes tipa 1 ili 2.

Iako još nije poznato što je uzrok autizma, istraživanja provedena u zadnjih nekoliko godina pokazuju kako je autizam povezan s imunološkim sustavom i razvojem mozga fetusa, piše Daily Mail.

Novo istraživanje pokazalo je kako upale, toksične razine glukoze i imunološki sustav utječu na sve vrste dijabetesa, a što može dvostruko povećati rizik da će dijete biti autistično.

srčani udar promijenite! Oprez: Ova svakodnevna navika oštećuje srce

Ovo je prvo istraživanje koje povezuje dijabetes s autizmom, a pokazalo je kako žene koje su imale gestacijski dijabetes tijekom trudnoće, odnosno prije nego što su bile trudne 26 tjedana, imaju za 42 posto veće šanse da će roditi dijete s poremećajem iz autističnog spektra.

To je istraživanje provedeno prije dvije godine, no sada je otkriveno kako sve vrste dijabetesa, uključujući gestacijski dijabetes ili dijabetes tipa 1 ili 2 također utječu na rizik od rođenja djeteta s autizmom.

Dijabetes bilo koje vrste najčešće prati upalni odgovor imunološkog sustava. Upale su zabilježene u mozgu djece s autizmom, što upućuje na to da bi to mogla biti poveznica između tih dvaju stanja.

Camden Davis Snimala profesorice Sinu u školsku torbu stavila diktafon pa se zaprepastila onim što je čula

Neki znanstvenici imaju teoriju da autizam može biti prouzročen poremećajem imunološkog sustava, što dokazuje da je najranija faza razvoja dječjeg mozga pod visokim utjecajem imunološkog sustava majke. To se posebno odnosi na žene koje boluju od dijabetesa tipa 1.

Za žene s bilo kojom vrstom dijabetesa ključna je kontrola šećera u krvi i održavanje razine stabilnom kako bi se smanjila šansa za razvijanje autizma kod djeteta.

Dalibor Talajić ‘Most ponad burne rijeke’ 'Divljao sam i tražio pomoć u borbi protiv autizma svog sina'

Visoka razina glukoze u krvi može biti toksična za ljudsko tkivo, uključujući i stanice iz kojih se razvija mozak fetusa.

U djece majki koje su imale dijabetes tipa 1 dvostruko je veća vjerojatnost da će u prvih sedam godina imati dijagnosticiran autizam od one djece čije majke nemaju šećernu bolest.

Pogledajte i galeriju: Bubrezi su jedni od najvažnijih organa u tijelu, evo kako ih održati zdravima

autizam
1 / 9
Bubrezi su među najvažnijim organima u našem tijelu, a glavni im je zadatak izlučivanje štetnih tvari iz organizma.
šećer Izbacite ga! Šest promjena koje će se dogoditi vašem tijelu kada bi prestali konzumirati šećer
Ilustracija
VAŽNO
Imate atmosferski bojler? Ovo su neke stvari na koje treba paziti kako biste izbjegli tragične posljedice

A1 izdvaja za Vas

  • Avatar PLEN_KI_MOON
    PLEN_KI_MOON:

    Ko plača ta "istraživanja" das odgovor na to pitaje i ynas da je faraceutika pre jak lobij! Para busi di burgija nece!