Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Ordinacija iz bajke

Svjetlo HEP-a za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi

Ove godine “Ordinacija iz bajke” stigla je u Samobor u kojem će, s partnerom HEP-om, urediti dvoetažnu kuću u kojoj živi 11-ero djece o dobi od 6 do 16 godina, bez roditeljske skrbi.
02. ožujka 2018. u 14:47 1210 prikaza
Ordinacija iz bajke
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

“Ordinacija iz bajke” je projekt koji je 2015. godine pokrenuo Večernji list koji sa svojim partnerima pomaze djeci diljem Hrvatske. Od 2015. do danas, uređeni su, među ostalim, onkološki odjel Klaićeve bolnice, bjelovarska škola koja skrbi o djeci s posebnim potrebama te stan koji je Grad Zagreb dodijelio na korištenje roditeljima čija se djeca liječe od onkoloških bolesti, a ne žive u Zagrebu.

Ove godine “Ordinacija iz bajke” stigla je u Samobor u kojem će, s partnerom HEP-om, urediti dvoetažnu kuću u kojoj živi 11-ero djece o dobi od 6 do 16 godina, bez roditeljske skrbi. O njima brinu odgajatelji, socijalni radnici, psiholozi i teolozi iz zagrebačke udruge “Nova Budućnost”.

Ordinacija iz bajke | Autor : Borna Filić/PIXSELL Foto: Borna Filić/PIXSELL

Nagrada “Imam žicu!”

Kad tvrtka ima tako velik utjecaj na društvo kao što ima Hrvatska elektroprivreda, i kad društvo na različite načine snažno utječe na poslovanje HEP-a, brojna su dodirna područja u kojima se mogu partnerski provoditi projekti usmjereni na rast kvalitete života. HEP od 2010. godine objavljuje svoj godišnji natječaj za dodjelu donacija “Svjetlo na zajedničkom putu“, u sklopu kojeg je do danas pomogao provedbu više od 2000 projekata udruga, klubova i ustanova.

Kao najveći pojedinačni donator za humanitarno razminiranje u Hrvatskoj, HEP je od 1998. godine uložio i donirao više od 75 milijuna kuna u program razminiranja minski zagađenih površina iz Domovinskog rata.

Iako je i sama elektroenergetska infrastruktura pretrpjela višemilijunsku štetu, HEP je stanovništvu i općinama županjske Posavine pogođenim katastrofalnih poplavama 2014. godine kroz podmirenje troškova električne energije i obnove kućnih priključaka te namjenskom donacijom Hrvatskom crvenom križu, uputio pomoć vrijednu 6 milijuna kuna.

Ordinacija iz bajke | Autor : Borna Filić/PIXSELL Foto: Borna Filić/PIXSELL

Već više od 20 godina HEP dodjelom nagrade „Imam žicu!“, koju je do danas primilo više od 700 učenika, prepoznaje i nagrađuje najbolje osnovnoškolce i srednjoškolce na državnim natjecanjima u matematici, fizici i elektrotehnici.

Potpora studentima

U suradnji s Narodnim radijem 2015. godine, HEP je pokrenuo nacionalnu akciju „Za naše male genijalce“, kroz koju u četiri ciklusa donacija do sada donirao ukupno 150 novih računala za 42 osnovne škole diljem Hrvatske.

Također, na temelju potpisanih sporazuma HEP surađuje s više hrvatskih visokoobrazovnih institucija, dok je u posljednjih desetak godina stipendirao više od stotinu redovnih studenata.

HEP već dugi niz godina financijski pomaže Hrvatska narodna kazališta u Zagrebu, Osijeku, Splitu, Varaždinu i Rijeci te pruža potporu Dubrovačkim ljetnim igrama i Sinjskoj alci, izravno sudjelujući u stvaranju kulturnih sadržaja od iznimne nacionalne i kulturne vrijednosti.

Frane Barbarić, predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede

Frane Barbarić, predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede | Autor : PROMO Foto: PROMO “Ponosni smo i sretni što smo i ove godine prijatelji projekta “Ordinacija iz bajke” i što ćemo kao glavni partner projekta pomoći udruzi “Nova budućnost” iz Samobora da djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi pruži životne uvjete kakve zaslužuju, na koje imaju pravo i koje im od srca želimo. Prepoznali smo važnost pomaganja ovoj osjetljivoj skupini naših mladih sugrađana u čemu sudjelujemo na različite načine, od energetske obnove i poboljšanja uvjeta boravka u dječjem domu u Rijeci u sklopu projekta ZelEn, preko stipendiranja studenata čime omogućujemo nastavak školovanja djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi sve do ovog vrijednog projekta “Ordinacije iz bajke.”

Neugodna situacija
Ono što je mladoženja napravio mladoj izazvalo zgražanje: 'Traži papire za razvod!'
a
Jadranom bez daha
Argonauti u sedam dana preveslali 650 kilometara hrvatske obale