TURISTIČKA PATROLA

Beli Manastir: Grad najveće hrvatske fišijade i baranjskoga kulena

Beli Manastir
Foto: Borna Jakšić/PIXSELL
1/9
12.05.2025.
u 11:02

Do jedinoga grada u Baranji stiže se brže no ikad prije autocestom Osijek – Beli Manastir

Otkako je prije dvije i pol godine u promet puštena dionica međunarodnoga Koridora Vc Osijek – Beli Manastir, brži put do jedinoga grada u Baranji vodi preko najdužeg mosta u Hrvatskoj, onog preko Drave, službenog imena Most 3. gardijske brigade "Kune". Silaskom s autoceste za koju minutu ste u gradu koji je ponajprije administrativno središte Baranje, a tek potom ga se može promatrati kao odrediše koje ćete obići kad ste već u Baranji, ako stignete ili ste gost u Patriji, jedinom baranjskom hotelu s četiri zvjezdice.

Vinski podrum ukopan u zemlju

Centar bez nekog pretjeranog sjaja ima jedan od najvećih trgova u Hrvatskoj, na kraju kojeg je Ćiro – parna lokomotiva s tri putnička vagona – jedina sačuvana uskotračna kompozicija u Hrvatskoj, dio voznog parka koji je prašio po 120 kilometara beljske željeznice. Iako je Ćiro prevalio 70 godina, on je "mladić" u odnosu na izloške u Etnološkom centru baranjske baštine, koji su svi stariji od stoljeća.

– Ovdje imamo Baranju u malom – pokazuje nam Jasmina Doboš trsku za pokrivanje krova, valjke za oslikavanje zidova, drveni alat, namještaj od pruća, jedinstveni baranjsko-šokački vez...

Najvažniji izložak ipak je Ćiro – parna lokomotiva s tri putnička vagona – jedina sačuvana uskotračnakompozicija u Hrvatskoj
Foto: Borna Jakšić/PIXSELL

Tu se održavaju izložbe, predavanja te brojna druga događanja, ravnatelj Edo Jurić kaže da ih u godini ima čak 220. U centru je svoje mjesto, ali samo na fotografiji, našao i gator, vinski podrum ukopan u zemlju. Iako su gatori i surduci (kroz brdo usječene ulice u kojima se nalaze) i danas zaštitni znak Baranje, na cijelom području, i s hrvatske i mađarske strane, u izvornom je obliku sačuvan samo jedan tradicijski podrum, potpuno jednak od vremena kad je 1802. sagrađen. Nalazi se u Belom Manastiru, na Banskoj kosi, u njemu su svi alati za preradu grožđa i čuvanje vina. Podrum je zaštićen kao kulturno dobro, u funkciji je pa vlasnik Milan Dvornić, samouki slikar i etnograf, i u svojoj 78. godini tu pravi i čuva vino.

06.05.2025. - Beli Manastir - Turisticka patrola i vecernjakove zvijezdice. Photo: Borna jaksic/PIXSELL
Foto: Borna Jaksic/PIXSELL

– Na području Banske kose nekad su bili nepregledni vinogradi, a u njima, od Belog Manastira do Batine, na stotine ovakvih podruma. Od naselja su bili udaljeni i po 15 do 20 kilometara. Da se vino čuvalo kod kuće, brzo bi se potrošilo, ovako je dulje trajalo – započinje dok se, osvjetljujući put mobitelima, strmim stepenicama spuštamo u podrumski tunel.

– Kako su nestajali vinogradi, rušili su se i podrumi, neki su pretvarani u stambene objekte, drugi su s vremenom mijenjali svoj izgled, ušminkavali se. Posljednji koji je sačuvao prvobitni oblik i služi namjeni je ovaj moj – ponosno kaže.

Podrum je napravljen od materijala koji se našao na samome mjestu, kad se kopao gator, zemlja se vadila i nabijala između fosni pa su se tako pravili zidovi. Krov je od drvene građe, prekriven trskom.

06.05.2025. - Beli Manastir - Turisticka patrola i vecernjakove zvijezdice. Photo: Borna jaksic/PIXSELL
Foto: Borna Jaksic/PIXSELL

– Mjerio sam prošle godine temperaturu, vani je bilo 38 stupnjeva, unutra u gornjem dijelu deset manje, a u gatoru između 8 i 9 stupnjeva, idealno za čuvanje vina – govori Dvornić

Kulenove seke, šunke, čvarci...

Vino, fiš, paprika – prepoznatljivi su baranjski simboli, posvećene su im razne manifestacije, poput Najveće hrvatske fišijade koja se održava u Belom Manastiru. No priča o Baranji ne bi bila potpuna bez baranjskoga kulena. U prigradskom naselju Belog Manastira, Branjinom vrhu, sagrađena je Kuća baranjskog kulena, s pogonom za preradu mesa i zgradom za prezentaciju i prodaju, no ako je želite posjetiti, morate se najaviti. Osim kulena, tu možete kupiti i kobasice, kulenove seke, šunke, čvarke, mast. Sve je napravljeno tradicijski, bez emulgatora. Proizvođač suhomesnatih delicija Slobodan Stanković kaže da ove godine baranjski kulen ima svoj 350. rođendan:

06.05.2025. - Beli Manastir - Turisticka patrola i vecernjakove zvijezdice. Photo: Borna jaksic/PIXSELL
Foto: Borna Jaksic/PIXSELL

– U početku se zvao panonska debela kobasica – kaže.

Objašnjava nam kakvo meso mora biti za vrhunski kulen, a nas je zanimalo i koja je razlika između slavonskog i baranjskog kulena:

– U slavonski ne ide bijeli papar i meso se za njega melje na krupniju rešetku nego za baranjski – odgovara Slobodan Stanković.

Izgled i čistoća mjesta i okoliša 8

Gostoljubivost i susretljivost 10

Prirodne ljepote i atrakcije 9

Smještaj i infrastruktura 9

Kulturno-povijesna baština 8

Ponuda aktivnosti na otvorenom 8

Događanja i manifestacije 9

Održivost 9

Sadržaji za djecu 9

Originalnost ponude 9


UKUPNO 88

Korenica 93
Pazin 92
Prelog 91
Zabok 91
Križevci 91
Nova Gradiška 91
BELI MANASTIR 88
Kutina 84
Grubišno Polje 82
Ozalj 82
Pleternica 00
Kastav 00
Imotski 00
Knin 00
Metković 00
Ludbreg 00
Slatina 00
Županja 00
Benkovac 00
Jastrebarsko 00

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije