Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prevelik je rizik

Upozorenje pacijentima: Nemojte uzimati aspirin kao prevenciju bolesti srca

aspirin
Foto: Shutterstock
07.05.2014.
u 13:36

Godinama se aspirin uzimao preventivno pa ga je kompanija koja aspirin proizvodi namjeravala deklarirati kao lijek za prevenciju srčanih oboljenja

Godinama  je aspirin slovio kao lijek za prevenciju srčanog udara, no u zadnje vrijeme sve je više upozorenja pacijentima da se suzdrže od toga da sami sebi prepisuju liječenje.

Posljednje u nizu upozorenja izdala je američka Agencija za lijekove i hranu (FDA) koja izričito savjetuje da se aspirin ne uzima kao prevencija za bolesti srca.

– Aspirin možete uzimati samo ako ste već pretrpjeli srčani udar. Kontinuirana uporaba aspirina ne preporučuje se osobama koje nisu dosad imale problema s kardiovaskularnim oboljenjima zato što ovaj lijek može prouzročiti krvarenja u želucu i u mozgu, stoji u priopćenju FDA, javljaju američki mediji.

Lijek se ne preporučuje čak ni onim osobama koje su u rizičnoj skupini da obole od srčanih oboljenja, ali nisu do sada osjetile nikakve simptome bolesti.

Ukratko, navodi FDA, rizici nadmašuju koristi, osim kod osoba koje su već pretrpjele srčani udar. Ovome je priopćenju prethodila zabrana FDA izdana prošli tjedan kompaniji Bayer AG koja je htjela aspirin deklarirati kao lijek za prevenciju srčanog udara i kod onih osoba koje nemaju tegoba sa srcem i krvnim žilama.

>>Evo koje simptome srčanog udara imaju žene, a koje muškarci

>>5 svakodnevnih namirnica za zdravlje srca i krvnih žila

Komentara 24

Avatar Istina je voda duboka
Istina je voda duboka
14:53 07.05.2014.

Ako je to rekla FDA, jedna od najvećih prevarantskih kriminalnih organizacija u svijetu, koju financira upravo farmaceutska industrija, onda je gotovo sigurno da Aspirin stvarno pomaže u prevenciji. Dakle, ako spadate u rizičnu skupinu ne uzimajte Aspirin nego čekajte da infarkt pa će vam FDA onda reći koje lijekove trebate...

PK
puši kurac
13:56 07.05.2014.

jel to znači da je farmaceutska industrija opet lagala? ma nemogu vjerovat!

XA
xaron
16:11 07.05.2014.

@ jigaboo. Aspirini namijenjeni prevenciju su oblozeni slojem koji je netopiv u stomaku, tako da tu ne prouzrokuje nikakve posljedice pa ni krvarenje. FDA je karikatura kad kaže da aspirin može izazvati moždano krvarenje " ako nisi imao srčani udar" . Ako si imao srčani udar, uzimaj aspirin bez opasnosti od moždanog krvarenja . Takve gluposti nema ni na Balkanu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije