Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Alkalna prehrana

Ne trebate čarobne dijete i brojanje kalorija

zdrava prehrana
Foto: Shutterstock
07.08.2017.
u 20:53

Promjena načina života počinje 14-dnevnom kurom, a saznajte kada i kako je započeti, što vam sve treba i koje su namirnice alkalne

Ne morate brojiti kalorije, ne morate primjenjivati ni čarobne dijete, samo slijedite pravilo uravnoteženosti. Osjećat ćete se bolje uz zdraviju i manje kiselu prehranu, a oslobodit ćete se i suvišnih kilograma. Upravo preveliku zakiseljenost tijela dr. Stephan Domenig ističe kao glavni uzrok brojnih problema i simptoma koji se inače prihvaćaju kao dio starenja. Među njima su ukočeni zglobovi, bolovi u mišićima, kronične bolesti, mentalno propadanje, osteoporoza. Suvremeni način života i naše prehrambene navike pridonose starenju jer prisiljavamo svoje tijelo da se nosi s viškom kiseline. U takvoj, prekiseloj okolini, stanice rade slabije i ne mogu se osloboditi otrova. Kisela okolina uzrok je i brojnih zdravstvenih problema, a na tom popisu su i srčane bolesti, kandidijaza, alergija na gluten, dijabetes, pretilost, sindrom iritabilnog crijeva.

Najvažnija je probava

Iskusan liječnik koji radi prema načelima dr. Mayra, a on je još prije 100 godina tvrdio da je dobra probava najvažniji čimbenik koji određuje ljudsko zdravlje, znat će prepoznati simptome kisele prehrane.

– Manjak energije i koncentracije, zatvori i nadutost, problemi s težinom, loš ten i suha, beživotna koža bez sjaja, bolesti desni, karijes i neugodan zadah, česte hunjavice i prehlade, bolovi u mišićima i zglobovima. Sve su to simptomi koji upućuju na to da treba promijeniti prehranu – kaže dr. Domenig u svojoj knjizi “Alkalna prehrana”.

Kad govori o odnosu između alkalnih i kiselih namirnica, ističe da bi taj odnos trebao biti 2:1. – Suvremena zapadnjačka prehrana u kojoj je uvijek puno bjelančevina, izbor hrane i način života, što uključuje izrazito stresne poslove i intenzivno vježbanje, potiču prekomjernu zakiseljenost organizma. Vraćanjem u ravnotežu dobivamo sjajnu priliku da popravimo ukupno zdravlje – objašnjava dr. Domenig.

Kako se pripremiti 

 U knjizi su predstavljena osnovna načela alkalnog načina života. Pronaći ćete i odgovore na pitanja što, kada i koliko jesti, odnosno piti. Predstavljene su i skupine alkalnih i kiselih namirnica, a tu je i niz korisnih savjeta kako se odgovarajuće pripremiti za 14-dnevnu kuru, kada je započeti i koje namirnice trebate nabaviti. Tu su i dnevni jelovnici i alkalni recepti.

Dr. Stephan Domenig ravnatelj je austrijske klinike Original F. X. Mayr & More Health Center. Oduvijek su ga privlačili cjeloviti pristupi zdravlju, ljepoti cijelog tijela, a nadahnjivale su ga drevne iscjeliteljske tehnike. Medicina je za njega morala biti više od rezanja i previjanja. Školovao se za liječnika prema načelima dr. Franza Xavera kombinirajući staro znanje sa suvremenim razumijevanjem biokemije tijela i njegovih potreba za određenim hranjivim tvarima, jer sve to utječe na zdravlje. U knjizi “Alkalna prehrana” dr. Stephan Domenig otkriva zdraviji pristup prehrani. Uz njegove savjete naučit ćete s pomoću kojih namirnica možete uspostaviti pravilan odnos između kiselog i alkalnog te na taj način poboljšati zdravlje.  Knjigu je izdala Školska knjiga, a cijena joj je 169 kuna.

Komentara 2

NE
Nepoželjna
22:23 07.08.2017.

Znači, članak je samo mamac da bi se kupila knjiga.

GE
geez
22:35 07.08.2017.

gluposti. samo manje jedite

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije