Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ožiljci odrastanja

Akne – pubertet koji ‘piše’ na čelu

akne
nnn
20.10.2011.
u 16:16

Akne najčešće zahvaćaju lice, čelo, nos, obraze i bradu, a kod djevojčica u pubertetu javljaju se ranije nego u njihovih vršnjaka.

Mlada i zdrava koža tinejdžera u pubertetu prava je rijetkost. To burno razdoblje mladosti u pravilu uvijek prate problemi s kožom, kosom, aknama... Upravo su akne jedna od najčešćih dermatoza u mladih.

– Akne nastaju iz mnoštva razloga, od kojih su najčešći naslijeđe, hormoni i bakterije – objašnjava dr. Jelena Jakić iz Poliklinike Nemetova.

Pogledajte roditelje

Nasljeđuje se veličina lojnica i njihova osjetljivost na različite podražaje, zbog čega je pojačano izlučivanje loja. Upravo je povećana količina loja glavni preduvjet za nastanak akni. Hormonalni utjecaj očituje se najprije u pubertetu kada se odnos seksualnih hormona poremeti – bilo povišenjem androgena ili snižavanjem razine estrogena. Kada prevagne utjecaj androgena, dolazi do pravog "bujanja" lojnica. Time se stvaraju preduvjeti za pojačani rast Propionybacterium acnes koji sudjeluje u nastanku gnojnih upalnih procesa na koži. Dermatologinja objašnjava kako akne podjednako pogađaju oba spola, i djevojke i mladiće, te se pojavljuju kod čak 80% adolescenata.

Prve promjene na koži lica javljaju se i prije 10. godine, a najčešće su i najvidljivije između 13. i 15. godine života. Djevojčice su o ovom pitanju nešto naprednije pa se problemi s tenom javljaju i godinu ranije nego u njihovih vršnjaka. No zato se teži oblici akni i problemi koji njih prate javljaju kod muškog spola, upozorava liječnica.

– Nakon 20. godine akne se najčešće povlače, no mogu u nekim slučajevima potrajati i do 30. godine, pa čak i dulje, posebno kod žena – objašnjava dr. Jakić.

– Najčešće zahvaćaju lice, čelo, nos, obraze i bradu.  Akne se dijele na primarne neupalne i sekundarne upalne procese. Prema vrsti promjena koje se vide na koži, dijele se na acne comedonica (tu su vidljive otvorene i zatvorene komedone). Usto se na početku može vidjeti pokoja upalna promjena u obliku papulopustula, gnojnih prištića.

Zaboravite slano, slatko i prženo

Prvi je korak u razvoju akni začepljenje otvora kanala lojne žlijezde na površini kože, gdje se loj izbacuje kako koža ne bi bila suha. Upala je jedan od uzroka začepljenja otvora kanala lojne žlijezde, što je prvi korak u razvoju akni. Genetski faktori uz upalu potiču sljepljivanje stanica u otvoru kanala, što stvara čep umjesto da se stanice izbace. Lojna žlijezda dalje stvara loj koji nema kamo izaći, a zatim nakupljeni loj i čep stvaraju komedon ili miteser, što je osnova za daljnji razvoj akni. Komedon pocrni u dodiru sa zrakom te se tada naziva otvoreni komedon, a ako nije u izravnom dodiru sa zrakom, riječ je o zatvorenom komedonu. Većina akni nastaje iz zatvorenih komedona. Nakupljanjem loja dolazi do pucanja kanala lojne žlijezde stvaranja upale, tj. akne.

Intervenirati treba na vrijeme, znači kod djece koja već imaju brojne komedone (otvoreni s crnom točkicom na vrhu ili zatvoreni – bijelo zrnce koje se pipa ispod kože). Svakako se kod prvih znakova savjetuje započeti njegu u smislu prevencije razvoja upalnih procesa kako se ne bi proširili. Posebno je važna higijena lica, ali i ruku, kojima se akne dodiruju, kako ne bi došlo do infekcije.

Izdajnički 'rogovi' na čelu i nosu

Akne se, dodaje dr. Jakić, danas uspješno liječe ako se ostvari dobra suradnja i povjerenje između pacijenta i liječnika. Liječenje, savjetuje dermatologinja, započinje prevencijom kroz lokalnu terapiju koja se prilagođava dobi i određenom tipu kože. Već kod početnog stanja, kada se uočavaju samo sitni miteseri, treba uvesti prvu redovitu njegu koja je prevencija razvoja akne. Ako se počnu pojavljivati upalne promjene, a broj prištića sve je veći, uz lokalnu terapiju treba započeti tretmane čišćenja. Ovakve tretmane u početku treba provoditi svakih 7 do 10 dana, kasnije u većim razmacima.

– Ako se lice zapusti, a akne "nabujaju", takvo stanje zaslužuje ozbiljan pristup i najčešće se tada susrećemo u ordinaciji. Ovisno o stanju, mora se intervenirati kemijskim pilinzima, čišćenjem, peroralnom terapijom antibioticima, probioticima, retinoidima... – detaljna je dr. Jakić.

Ključne riječi

Komentara 2

GO
gohan
13:20 21.10.2011.

Ne jesti premasno ni prezačinjeno, smanjiti mliječne proizvode, puno se kretati na svježem zraku i smanjiti stres. To je u većini slučajeva sasvim dovoljna terapija. A akne su oduvijek bile znak mladosti. Moj otac je uvijek govorio da mu se barem vrate akne...

DU
Deleted user
00:14 22.10.2011.

Isotretinoin brise akne barem na 3-5 god a mozda i za cijeli zivot. ima efect na produciju ulja u covjecem tjelu. Medicina je i dosta opasna ali pod dr. kontrolom [vadjenje krvi za funkciju bubrega i jetre] bilo bi sve u redu. Druga pomoc je u antibioticima kao minocin, minocycline , tetracycline i drugi. ta medicina isto ima vidljive rezultate 2-3 tjedna ali se mora uzimati svaki dan i na dugo vrijeme.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije