Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
koristite li ih?

7 staromodnih namirnica koje rijetko tko koristi, a postoje vrlo dobri razlozi zašto biste trebali!

Shutterstock
19.05.2023.
u 07:00

Iako se ti sastojci mogu činiti staromodni ili dosadni, ne znači da nisu vrijedni vaše kupnje

Živimo u eri u kojoj stalno tražimo brže, bolje i novije pa tako većina nas voli klasičnim receptima dodavati moderan štih. Moderna su vremena promijenila način na koji kupujemo svoje sastojke, kao i samu hranu koju kupujemo. Danas je uobičajeno da vam namirnice budu isporučene na kućni prag, a također je uobičajeno izbjegavati staromodne sastojke radi novih već pripremljenih sastojaka koji štede vrijeme. Ali pogrešno je zanemariti ove podcijenjene sastojke, kažu stručnjaci.

Jesu li neke od tih namirnica koje kupujete konzervirani ananas ili konzervirane breskve? Ili možda estragon ili jednostavno grah? Iako se ti sastojci mogu činiti staromodnim ili dosadnim, samo zato što su stari, to ne znači da nisu vrijedni vaše kupnje. Zapravo, postoji niz podcijenjenih sastojaka koji čine klasične recepte koji se mogu usporediti s jelima vaše bake, a koje biste trebali imati na svom tjednom popisu za kupnju zbog njihove kulinarske upotrebe i potencijalnih zdravstvenih koristi. Nagrađivani stručnjaci za prehranu i nekoliko kuhara istaknuli su svoje omiljene podcijenjene staromodne namirnice s kojima rijetko tko kuha, a zapravo bismo trebali, piše Eat This Not That.

VEZANI ČLANCI:

Palenta: Jasmine Golden, vlasnica i chefica Zlatnog tartufa, kaže da se palenta vraća i u restorane. Palenta je vrsta talijanskog kukuruznog brašna i u mnogim jelima može zamijeniti pire krumpir ili rižu. Jasmine je hvali jer je nevjerojatno svestrana. "Palenta može biti dio raznih jela, uključujući kolače od palente, pečenu palentu sa sirom i gljivama ili kremastu kašu od palente", kaže Golden. "Orašast okus koji donosi jelima čini je savršenom za dodavanje bogatstva okusa i kompleksnosti."

Konzervirane breskve i ananas: Konzervirane breskve i ananas jednostavan su i ukusan način da ljudi dodaju više voća svojim dnevnim obrocima. Toby Amidor, nagrađivani stručnjak za prehranu, navodi da "prema prehrambenim smjernicama za Amerikance za razdoblje 2020. do 2025., samo 15% Amerikanaca udovoljava dnevnoj preporučenoj količini voća." I, kaže ona, samo zato što ovo konzervirano voće dolazi u limenci, to ga ne čini ništa manje nego hranjivim u odnosu na svježe voće. "Konzervirani ananas i breskve izvrstan su način da pojedete više voća jer rok trajanja je dug, a cijena niska", kaže Amidor. Osim jedenja voća izravno iz limenke, Amidor kaže da se ove osnovne stvari za smočnicu mogu koristiti u raznim jelima i kolačima. "Konzervirani ananas i breskve mogu se koristiti za zaslađivanje zobenih pahuljica (koristeći tekućinu i voće), dodati u tijesto za muffine, kolače i palačinke, pa čak i koristiti u smoothiejima."

GALERIJA: Ovo je 10 namirnica koje biste odmah trebali početi jesti!

1/11

Svježi sir: "Neki vjeruju da je svježi sir bio jedan od prvih sireva proizvedenih u Americi", kaže Amidor. "Ovaj sir osigurava proteine, kalcij, vitamine B12 i A, kalij, fosfor i selen." Za brzi doručak ili zdravi međuobrok, kombinirajte dva staromodna sastojka, svježi sir i konzervirane breskve za hranjivi obrok. "U osamdesetima svježi sir i konzervirane breskve bili su navedeni na mnogim jelovnicima zalogajnica, a još ih se i danas može naći na nekim jelovnicima. Svježi sir od tada je postao manje popularan, ali je još uvijek vrlo hranjiva namirnica koju uključujem u recepte u svakoj od mojih devet kuharica." Amidor koristi svježi sir kao komponentu u svemu, od smoothieja i umaka do konzumiranja s voćem i granolom.

Korijen celera: Celer ili korijen celera korjenasto je povrće s mnogo korisnih svojstava. "Također je bogat vlaknima koja mogu pomoći u održavanju zdravlja srca i crijeva. Celer je ukusan dodatak juhama i varivima", kaže Amidor. Korijen celera također se može pasirati i dobra je zamjena za krumpir s malo ugljikohidrata u brojnim jelima. Upotrijebite sirovi, nasjeckani celer kako biste dodali svježinu slasticama i hrskavost salatama. Također je odlična zamjena za rižu ako smanjujete ugljikohidrate ili ako ne jedete gluten.

VEZANI ČLANCI: 

Cimet: Kanchan Koya je kuharica, doktorirala je biomedicinu na Sveučilištu Harvard i završila obuku na Institutu za integrativnu prehranu. Izdala je knjigu i web stranicu Spice Spice Baby. Začin koji bi Koya željela vratiti u slanu hranu jest cimet. "Cimet je obično rezerviran za pečenje ili blagdanske poslastice, ali povijesno se koristio za sprečavanje kvarenja hrane, pa čak i za začinjavanje slanih jela", kaže ona. "Predlažem da ga vratimo kako bismo oživjeli slana jela poput bolonjeza od leće ili mesa, juhe i prepečenog zimskog povrća poput butternut tikve i slatkog krumpira." Kao bonus, ima učinke uravnoteživanja šećera u krvi, ima kompleksan papreno-slatki profil okusa, a njegov miris može podići raspoloženje, kaže ona. 

Grah: Jednostavni bazični grah smatra se hranom koja potiče dugovječnost zbog svojih vlakana i fitonutrijenata, kaže Koya. "Mnogi ljudi ga se u moderno doba klone jer misle da je previše bazičan ili pretežak za probavu. Vjerujem da bi ljudi trebali redovito uživati ​​u grahu bez obzira na to je li kuhan ili pečen ili nešto treće. Ja volim grah posuti po hrskavoj zelenoj salati ili s crvenim lukom, cherry rajčicama i kukuruzom i napravim taco salatu."

Estragon: Estragon je nekada bio omiljen u klasičnoj francuskoj kuhinji, ali može toliko toga ponuditi i u modernoj kuhinji, kaže Koya." Volim ga dodati pečenoj ribi ili tofuu za nježnu zeljastu notu ili ga umiješati u kremasti preljev na bazi majoneze s vinskim octom prelivenim preko salate od crvenog luka i komorača s hrskavom zelenom salatom."

Pun zdravstvenih prednosti: Evo za što je sve dobar – češnjak!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije