Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
umor je očekivan

6 namirnica koje će isisati svu energiju iz vašeg organizma

umor i nespavanje
Foto: Thinkstock
05.06.2014.
u 11:14

Ugljikohidrati će najprije povećati razinu šećera u tijelu, dati lažan osjećaj sitosti, a onda sve kreće ispočetka kad se razina šećera u krvi naglo spusti.

Svi se volimo osladiti "zabranjenim voćem", odnosno utažiti glad u prženim krumpirićima, čokoladnim bombonima i sličnim zalogajima. I to je u redu, ako se događa ponekad.

No kako je to hrana koja će umjesto da vam pruži energiju nužnu za obavljanje svakodnevnih aktivnosti istu iscrpiti iz vas, konzumiranje treba svesti na minimum.

Fitnea donosi popis namirnica koje nam oduzimaju energiju.

1. Gotova hrana

Obroci koje kupite gotove i treba ih tek podgrijati u mikrovalnoj pećnici siromašni su nutrijentima, a npr. fina peciva iz pekare natjerat će vas samo da još više jedete. Tijelo rafiniranim namirnicama nećete nahraniti energijom.

2. Puretina

Sastojak u puretini od koje će vam se prispavati zove se triptofan. Riječ je o amino-kiselini koja opušta tijelo.

3. Slatkiši

Hrana bogata šećerom mogla bi vas zavarati jer će vam se isprva učiniti da ste nakon čokoladice puni energije. To neće potrajati. Razina šećera s unosom slatkiša naglo raste, ali jednako tako i naglo pada. 

4. Pržena hrana

S obzirom da se ova hrana okupala u masti, tijelo će morati potrošiti mnogo energije da je uopće probavi, a iz prženih krumpirića npr. neće dobiti nutritivne sastojke nužne za rad.

5. Alkohol

Jeste li već primijetili kako vas omai čaša ili dvije vina? Tome je uzrok činjenica da alkohol opušta središnji živčani sustav pa se osjećate izmorenima. S druge strane, previše alkohola može voditi i do nesanice pa se i u tom slučaju nećete odmoriti i naspavati.

6. Kruh i tjestenina

Ugljikohidrati će najprije povećati razinu šećera u tijelu, dati lažan osjećaj sitosti, a onda sve kreće ispočetka kad se razina šećera u krvi naglo spusti.

>>10 namirnica zbog kojih izgledate ( i osjećate se) umorno

>>Stalno ste prehlađeni? Ove namirnice ojačat će imunitet

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije