Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Kazalište

Ruše kazališno vijeće koje nije htjelo staru ravnateljicu

Samo dva mjeseca nakon što je ustanovljeno novo vijeće, njegovi se članovi mijenjaju kako ne bi 'komplicirali' reizbor ravnateljice ZKM-a
23. ožujka 2018. u 08:28 17 komentara 703 prikaza

Samo dva mjeseca nakon što je ustanovljeno novo kazališno vijeće Zagrebačkog kazališta mladih, na stolove gradskih vijećnika došao je prijedlog o smjeni troje njegovih članova. Umjesto Kostadinke Velkovske, Gorana Pristaša i Borisa Babića, u vijeće bi trebali ući Ljiljana Štokalo, Marija Sekelez i Ivica Prlender. Čemu žurba da se članovi vijeća promijene u tako kratkom roku?

Igor Vuk Torbica Igor Vuk Torbica: 'Nasilje nad ženama pokazuje da naše društvo treba čišćenje 'limfoma''

Odgovor leži u njihovoj nedavnoj odluci da umjesto aktualne ravnateljice Snježane Abramović Milković u utrci za novog šefa kazališta podrže glumca Danijela Ljuboju. Tu odluku 26. veljače srušila je Gradska skupština u kojoj većinu ima koalicija na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem, koji podržava ravnateljicu Abramović Milković. Već tada se počelo šuškati da bi članovi vijeća mogli biti smijenjeni kako ne bi “komplicirali” reizbor ravnateljice.

– Za mene se zna da nisam povezana ni s kakvim klanovima i da me zanimaju samo rezultati. Prevedeno na kazališni jezik, to znači da me ne zanima tko je s kim, tko protiv koga, a tko je nečiji, već samo kvaliteta predstava, koliko publike želi vidjeti te predstave i financijski izvještaj. Spremna sam odstupiti ako se pokaže da ta mjerila nisu ključna – rekla nam je glumica Marija Sekelez, dugogodišnja ravnateljica Žar ptice koja već sjedi u kazališnom vijeću Komedije. Goran Pristaš, s druge strane, upozorava da za rušenje vijeća nema pravne osnove, pa bi sve moglo rezultirati sudskim epilogom.

Danijel Ljuboja Skupština presudila Glumac Ljuboja neće voditi ZKM: Politika je porazila struku Nagradu za najbolju predstavu u cjelini reuzela je Snježana Abramović Milković, ravnateljica ZKM-al 31. Gavelline večeri "Hinkemann" ZKM-a osvojio glavnu nagradu, ali i onu za režiju i mušku ulogu Zagreb: U HNK održana jubilarna 25. dodjela nagrada hrvatskoga glumišta Jubilarno ZKM i Balet HNK ukupni pobjednici 25. dodjele Nagrada hrvatskog glumišta
Dejan Lovren
KAKAV POKLON
Lovrenovu sinu Josipu (6) rođendan čestitali Ronaldo i Messi, pogledajte njihove poruke
Renault Captur E-TECH
VIKEND RIBIČIJA
Kako je mali auto spasio veliki problem
  • anaznidarsic57:

    Sramotno je mijenjanje članova vijeća koji su izabrani prije samo dva mjeseca zato jer su "neposlušni." Isti scenarij bio je i pri prvom izboru ravnatelja ZKM kada se zbog Snježane Abramović mijenjao propis o uvjetima natječaja, koje ista nije ispunjavala, ... prikaži još!, jer nije imala odgovarajuću stručnu spremu. Koju drskost i bezobzirnost moraš imati da se javiš na natječaj, a nemaš potrebnu stručnu spremu...i ne samo to... tražiš da se zbog tebe mijenjaju propisi. Čime si ti to i koga zadužio.... Isti scenarij bio je odigran i u ZKL-u 2013. pri prvom imenovanju Ljiljane Štokalo za ravnatelja kada se raspalo kazališno vijeće pa je na skupštini grada ista imenovana unatoč velikom negodovanju zastupnika zbog njezinih nedolazaka na posao i uopće neimanja radnih navika.

  • drnikolic:

    Sasvim je razumljivo da gospođa Ljiljana Štokalo (bivša glumica i na silu postavljena ravnateljica ZKL-a) bude dio ove tužne priče jer ona sa strukom nema nikakve veze osim treme koju ima na sceni. Valjda zato ona godinama ništa i ne ... prikaži još! igra. Molim vas, kako će ova gospođa (koja ne može da se probudi prije podneva)raditi kao član vijeća u drugom kazalištu kada u Zagrebačkom kazalištu lutaka gdje je ravnateljica ima osobe u radnom odnosu sa krivotvorenim diplomama. Sramota. Strašno.

  • IvanXXIII.:

    Uobičajeno divljanje Bandićeva kadra u kulturi Zagreba: Sramota na sramotu! Kakvi su to "umjetnici" koji tom divljanju pristaju dati svoj obol? I dokle? Kad im nestane šerifa, na bilo koji način, nestat će i svi oni u roku keks.