Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Kazalište

Glumac Ljuboja neće voditi ZKM: Politika je porazila struku

Ljubojina kandidatura nemalo je iznenadila dio javnosti, dok su upućeni u događanja u toj kući govorili da se ansambl već dulje vrijeme protivi ostanku Snježane Abramović Milković na čelu te kuće.
26. veljače 2018. u 23:34 1 komentara 1010 prikaza
Danijel Ljuboja
Foto: Sandra Šimunović/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Glumac Danijel Ljuboja ne može voditi Zagrebačko kazalište mladih. Na njegovu čelu trebala bi ostati koreografkinja Snježana Abramović Milković. To je epilog glasanja o prijedlogu za imenovanje Ljuboje za ravnatelja ZKM-a koji je Skupštini Grada Zagreba uputilo Kazališno vijeće te kuće.

Danijel Ljuboja: Nisam kandidat nijedne stranke, nego ansambla i kazališnih djelatnika

Podsjetimo, Ljubojina kandidatura, a potom i podrška Kazališnog vijeća, nemalo je iznenadila dio javnosti, dok su upućeni u događanja u toj kući govorili da se ansambl već dulje vrijeme protivi ostanku Snježane Abramović Milković na čelu te kuće. Dodatno su joj zamjerili pripajanje Zagrebačkog plesnog centra ZKM-u, protiv čega se ustao dio plesne scene, upozoravajući da pripajanje dokida autonomiju te ustanove. Nakon što su nedavno izabrani članovi Kazališnog vijeća podržali njezina protukandidata, Snježana Abramović Milković komentirala je kako su u svojoj odluci ignorirali 32 nagrade i sto tisuća gledatelja koji su prošli kroz kazalište za njezina mandata.

Danijel Ljuboja
1 / 7
Danijel Ljuboja

Ljuboja je pak odgovarao da se uglavnom radilo o nagradama koje su dio nasljeđa njezine prethodnice Dubravke Vrgoč te upozoravao da ZKM gubi na međunarodnoj relevantnosti. Međutim, gradski oci presudili su da je aktualna ravnateljica u ZKM-u napravila dobar posao, te da je ne treba mijenjati.

Ljuboju je jednoglasno odbio Odbor za izbor i imenovanja kojim predsjeda Milana Vuković Runjić, dok je Odbor za kulturu, kojim predsjeda Dubravka Brezak Stamać također odbio prijedlog, ali s dva glasa protiv, jednim za i jednim suzdržanim. Na koncu, Ljuboju je odbio i gradonačelnik Milan Bandić, uz čiju je podršku aktualna ravnateljica Snježana Abramović Milković došla na čelo ZKM-a 2014. godine.

Kerempuhovanje Večeras u Kerempuhu Duško Ljuština je u mirovinu otišao uz Kerempuhovanje

- Politika je, nažalost, još jednom silom, a ne argumentima porazila struku. Nismo, naime, od skupštinske većine čuli niti jedan konkretan razlog za rušenje natječaja. Kao što nismo čuli ni argumente Kazališnog vijeća, nego osobni stav njegove predsjednice. Nakon čega su usljedili zahtjevi za smjenu tog istog vijeća, koje je baš Skupština imenovala prije samo mjesec dana - kazao je Ljuboja i dodao:

- Nadam se, stoga, da će mediji temeljito analizirati neke za demokratska društva ozbilljno zabrinjavajuće izjave pojedinih zastupnika. Kao što se nadam se da cijela ova situacija neće naškoditi ZKM-u i ostalim gradskim kazalištima. Želio bih još jednom naglasiti da nisam kandidat niti jedne političke opcije, već isključivo struke, i baš zato mislim da se krećemo u zabrinjavajućem smijeru. Konačno, zahvalan sam i ohrabren porukama potpore koje sam primio od kolega iz vlastitog i ostalih gradskih kazališta, te mnogobrojnih kulturnjaka koji su prepoznali motiv moje kandidature - dobrobit ZKM-a, svih njegovih zaposlenika i kazališne struke općenito - zaključio je Ljuboja.

Tko će voditi ZKM? Ni 32 nagrade nisu dovoljne za prolaz Snježane Abramović Milković Zlatko Hasanbegović DENIS DERK Ljuština i Hasanbegović rame uz rame Zlatko Hasanbegović Ubačeno glasanje Bandić gura Hasanbegovića u Vijeće HNK?
Josip Stanišić
KRENULO GA
Odbio je Hrvatsku i pozive iz Lijepe Naše, a sada je u Njemačkoj doživio veliku čast
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
  • jadrmatic:

    Jel to znači da u ZKM-u do daljnjeg nećemo gledati antifašističku kulturu s prđenjem, podrigivanjem, masturbiranjem, vađenjem predmeta iz vagina i anusa, silovanjima, pišanjima i ostalim umjetničkim doskočicama?