Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Autorica detektivke Vere

Prije svjetske slave i pisanja krimića bila sam socijalna radnica kriminalaca

Foto: Micha Teiner
14.07.2021.
u 10:11

Ann Cleeves jedna je od najpopularnijih britanskih autorica krimića, prema njenim romanima snimljena je i BBC-jeva serija “Shetland”, a hrvatski prijevod upravo je doživjela knjiga “Crni gavrani” u izdanju Egmonta

Ann Cleeves jedna je od najpopularnijih britanskih, a i svjetskih autorica kriminalističkih romana. Svoju prvu knjigu napisala je prije 35 godina, a od tada objavljuje po knjigu godišnje! Prema njenim su romanima snimljene i dvije hit-serije – “Vera”, nedavno emitirana i na HRT-u, i fantastična BBC-jeva “Shetland”, a na putu je i treća – “The Long Call”, koja na ekrane stiže krajem godine. Cleeves je stigla i na naše police, i to hrvatski prijevod nagrađivane knjige “Crni gavrani” u izdanju Egmonta, prvog dijela tetralogije “Četiri godišnja doba”.

– Pitati me da odaberem svoju najdražu knjigu bilo bi kao da me pitate da kažem koje mi je dijete draže! Ali, knjiga koja mi je promijenila život i karijeru jest “Crni gavrani”. Vjerojatno je zbog neobične atmosfere i radnje na sjevernim otocima uspjela pridobiti pažnju čitatelja i kritičara te osvojiti nagradu Gold Dagger, što je velika stvar – otkrila nam je Cleeves. Studirala je engleski jezik na Sveučilištu u Sussexu, ali odustala je od fakulteta. Prije karijere spisateljice radila je i kao kuharica, neko vrijeme provela je u obalnoj straži, a bila je i knjižničarka. Kao jedan od najzanimljivijih perioda života ističe vrijeme kada je radila kao socijalna radnica s bivšim zatvorenicima.

– Moja uloga bila je da pomažem i savjetujem optuženike i bivše zatvorenike. Bila je to fenomenalna podloga za nekoga tko je želio postati krimi-pisac. Odlazila sam u posjete najrazličitijim ljudima, od najsiromašnijih do nevjerojatno bogatih, kako bih intervjuirala kriminalce i pokušala istražiti što ih je navelo da počine zločin – kazala je Cleeves, koja sve što je naučila danas koristi i u svom pisanju.

– Potencijalne priče svuda su oko nas. U novinskim izvještajima, u prisluškivanim razgovorima... Obožavam se voziti javnim prijevozom, slušati što ljudi govore i promatrati zanimljive ljude. Ipak, trudim se biti diskretna! – našalila se. Njeni likovi često su nekonvencionalni, a zapleti nepredvidljivi – stoga je i njena junakinja Vera Stanhope postala omiljena književna i filmska detektivka. Za razliku od drugih krimi-junakinja, ona je na prvi pogled sasvim obična starija žena koja voli “ribu i krumpiriće”, no ima britak um koji nitko ne može prevariti.

– Kada počnem pisati, nikad ne znam kako će priča završiti. Pišem kao čitatelj, na kraju prvog poglavlja jedva čekam nastaviti dalje, samo da saznam što će se dogoditi – iskreno kaže Cleeves.

I možda je upravo to prava formula za dobar krimić. “Crne gavrane”, sa šarmantnim detektivom Jimmyjem Perezom kao junakom, zato nećete moći ispustiti iz ruku.

Pravo su ljetno štivo za čitanje na plaži – mračna, misteriozna i napeta priča odvija se na škotskom Shetlandskom otočju pa će vas, ako ništa, rashladiti priče o brutalnim zimama i hladnim oceanskim vjetrovima koji zameću tragove zločina. Dok iščekujemo da stigne i drugi nastavak na hrvatskom, avanture detektiva Pereza, na sreću, možemo pratiti i u spomenutoj seriji “Shetland”, kojom je oduševljena i Cleeves.

– Da ponovno upotrijebim metaforu s djecom, kada se prema vašoj knjizi radi film ili serija, to je kao da dijete date na posvajanje. Kad jednom donesete tu odluku, jednostavno morate imati vjere! A ja sam imala sreće i serija je savršeno uhvatila bit moje knjige – zaključila je.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije