Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KINOPREMIJERA

Ponos i slava: Potkupljivi plavci na ulicama zla

11.12.2008.
u 16:37

U kriminalističkoj, odnosno policijskoj drami “Ponos i slava” odražavaju se motivi brojnih dosad snimljenih filmova o “pokvarenim policajcima”, odnosno onih koji nastoje proučiti, pokazati, predstaviti ili pronaći dramske poticaje u svijetu korumpiranih policijskih snaga, ondje gdje predstavnici zakona počinju poslovati s pripadnicima podzemlja na način koji se ni u najfleksibilnijim razmišljanjima ne može smatrati društveno korisnim.

Ovom su zgodom u središtu priče članovi obitelji newyorških policajaca irskoga podrijetla – dvojica braće, njihov otac i šogor – a drama počinje kad uoči Božića u okršaju u narkomanskoj jazbini poginu četiri plavca.

Američki kritičar Roger Ebert otpisao je “Ponos i slavu” kao nepotrebno i zamorno premetanje izlizanih klišeja. Iako takva prosudba nije neutemeljena, pomalo neuredno organiziran i prerazvučen film s opterećujućom količinom poznatih matrica ipak posjeduje zadovoljavajuću razinu kvalitete, poznate sastojke stavlja u odnose koji donose dovoljnu količinu nepredviđenoga i općenito, kako se kaže, ima svojih trenutaka.

Moralno-etička pitanja korupcije razmjerno slojevito predstavlja u krugu obitelji čiji članovi imaju različite poglede na problematiku, s priličnim je uspjehom dočarano psihološko opterećenje s kojim se policajci susreću tijekom radnog vijeka, oronule četvrti i prljave ulice New Yorka prikazane su s nesvakidašnjim smislom za hvatanje ozračja opasnosti i prijetnje, mnogi prizori ispranomodrog kolorita hvataju ugođaj američkih djela iz 1970-ih poput Lumetova “Serpica” ili Pakulinih “Svih predsjednikovih ljudi” što su još uvijek prva i najjača asocijacija na filmsko bavljenje sličnim temama.

Određenu osebujnost jamči i razmjerno netipičan spoj dokumentarizma s melodramatičnošću, sirovosti s baroknim, realističnosti sa stilizacijom, tu je i poneki upečatljiv prizor – govor pripitog oca na božićnom ručku – a pohvaliti valja i odlične izvedbe Nortona, Voighta i Farrella.


Više o temi

Pride and Glory, kriminalistička drama, 130 min., SAD/Njemačka, 2008; R: Gavin O’Connor; G: Edward Norton, Colin Farrell, Jon Voight, Noah Emmerich, Jennifer Ehle

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije