Naslovnica Kultura Knjige

HAZU u 2017: Čak 2,1 milijun kuna uloženo je u izdavaštvo

Akademija je godinu završila u financijskom plusu, a samostalno je objavila 103 publikacije od čega je 21 knjiga i 35 svezaka časopisa.
13. veljače 2018. u 16:05 1 komentara 90 prikaza
Zvonko Kusić
Foto: Davor Puklavec
Pogledajte galeriju 1/4

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti prošlu je 2017. godinu završila u financijskom plusu, a odlična joj je bila i nakladnička djelatnost jer je Akademija samostalno objavila 103 naslova.

Ministrica Divjak zadovoljna s HAZU-om Ministrica Divjak: Recenzijom HAZU-a konačno riješeni prijepori oko kurikuluma hrvatskoga jezika

Prošle je godine obilježeno i 150 godina izlaženja najstarijeg hrvatskog znanstvenog časopisa, Akademijina Rada, ali i 120 godina izlaženja Akademijina Ljetopisa.

– HAZU je lani organizirao 438 događanja, Zaklada HAZU pomogla je 196 projekata, a ukupno je Akademija sudjelovala u objavi čak 244 edicije – pohvalio se predsjednik HAZU Zvonko Kusić. Glavni tajnik HAZU Pavao Rudan istaknuo je da je za nakladničku djelatnost Akademija potrošila 2,1 milijun kuna rekavši da je među 103 publikacije koje je samostalno objavila 21 knjiga, ali i 35 svezaka časopisa.

Predsjednik Upravnog odbora Zaklade HAZU Velimir Neidhardt rekao je da je lani u 196 projekata uloženo 1,5 milijuna kuna, od toga za financiranje stotinjak projekata iz nakladničke djelatnosti 887.000 kuna te da natječaj za ovu godinu traje do 19. veljače.

Među publikacijama koje su predstavljali tajnici Akademijinih razreda posebno je istaknut časopis Forum čiji je glavni urednik akademik Krešimir Nemec, a koji je lani objavljen na čak 1400 stranica. Akademkinja Dubravka Oraić Tolić posebno je istaknula studije akademika Viktora Žmegača o postmoderni.

Spomenula je i zbornik radova u povodu sedamdesetog rođendana akademika Pavla Pavličića “Kuća od knjiga” rekavši da Pavličić ima najveći opus u suvremenoj hrvatskoj književnosti te da je do 70. rođendana objavio čak devedeset i šest knjiga. Što se digitalizacije tiče, čak dvije tisuće Akademijinih izdanja digitalizirano je u punom sadržaju, a na portalu Hrčak nalazi se 25 Akademijinih časopisa.

Zvonko Kusić ISTANBULSKA KONVENCIJA Jokić prozvao Kusića pa se oglasio HAZU: Izjava Vijeća nije službeni stav Akademije Zvonko Kusić GORAN GEROVAC Članovi JAZU-a iz 19. stoljeća uopće ne bi mogli shvatiti članove HAZU-a iz 21. stoljeća bitcoin Matej Bule i Ivan Majić U transakcijama s bitcoinom netko uvijek strada, najčešće sitni investitor
Sezona skijanja
Sezona skijanja
Kada se putovanje pretvori u noćnu moru

A1 izdvaja za Vas

  • golgeter14:

    ..i ti kusiću odi rake brat,sto godina imaš,pusti djecu neka rade..