Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Recenzijom HAZU-a konačno riješeni prijepori oko kurikuluma hrvatskoga jezika

Recenziju su članovima SRS-a predstavile ministrica Divjak i pomoćnica ministrice Lidija Kralj
06. veljače 2018. u 11:57 1 komentara 609 prikaza
Ministrica Divjak zadovoljna s HAZU-om
Foto: Borna Filić/PIXSELL

Stručnoj radnoj skupini (SRS) za kurikulum hrvatskog jezika u ponedjeljak popodne je na videokonferenciji predstavljena recenzija tog kurikuluma koju je izradila Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), a ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak tim povodom poručuje kako je kvalitetna suradnja HAZU-a, SRS-a i Ministarstva pokazala da "ideološki prijepori nestanu onoga trena kada svi dionici procesa dogovore i u prvi plan stave sadržaj reforme."

Blaženka Divjak Nova ministrica Blaženka Divjak: Važnija mi je tehnologija od ideologije

Recenziju su članovima SRS-a predstavile ministrica Divjak i pomoćnica ministrice Lidija Kralj te je dogovoreno da se u roku od dva tjedna kurikulum doradi sukladno prijedlozima HAZU-a, priopćilo je u utorak Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Kurikulum hrvatskog jezika, dodaje se, trebao bi biti spreman za uključivanje u eksperimentalnu provedbu kurikularne reforme koja ove jeseni počinje u šezdesetak škola diljem Hrvatske.

Zahvalivši stručnjacima iz SRS-a i HAZU-a na njihovu radu i doprinosu, ministrica ističe da je kvalitetna suradnja HAZU-a, SRS-a i Ministarstva znanosti i obrazovanja pokazala je kako ideološki prijepori nestanu onog trena kada svi dionici procesa dogovore i u prvi plan stave sadržaj reforme. "Pozivam sve političke stranke da se ugledaju na ovaj pozitivan primjer suradnje i da u prvi plan, umjesto ideoloških rovova i besmislenih svađa, stave upravo sadržaj javnih politika“, poručila je  ministrica.

Kako dodaju iz MZO, na skali od 1 do 4 prosječna ocjena recenzije iznosi 3, a prijedlozi HAZU-a odnose se, uz ostalo, na popis znanstvenih i stručnih djela na temelju kojih je kurikulum izrađen te je dano nekoliko sugestija vezano uz broj sati u pojedinim obrazovnim razdobljima koji će biti posvećen jeziku, odnosno književnosti, komunikacijskim kompetencijama i medijskoj kulturi. Također, zajedničko stajalište SRS-a i HAZU-a je da predmet Hrvatski jezik zaslužuje veću satnicu u sklopu nastave, na što će Ministarstvo znanosti i obrazovanja posebno obratiti pozornost u bližoj budućnosti, ističu iz MZO-a.

Haag 'NEPRAVEDNA PRESUDA' HAZU: S hrvatske strane nije postojao udruženi zločinački pothvat Zvonko Kusić Nema učinka HAZU: Odluka Arbitražnog suda ne obvezuje Hrvatsku Zvonko Kusić GORAN GEROVAC Članovi JAZU-a iz 19. stoljeća uopće ne bi mogli shvatiti članove HAZU-a iz 21. stoljeća
Mojmira Pastorčić
NITKO SE NIJE NADAO
Mojmiri je u sinoćnjoj emisiji u kadar ušetao nezvani gost, snimka je hit na internetu
Hidradenitis suppurativa/acne inversa
INTERVJU
Prof. dr. Brajac: Postoji velik broj bolesnika koji se, bez ispravne dijagnoze Hidradenitis suppurative, još uvijek ne liječe ili se liječe neadekvatnom terapijom
  • Lujo123:

    isključiti LGBT - ovce iz diskusija i problema nebu!