Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministrica Divjak:

Recenzijom HAZU-a konačno riješeni prijepori oko kurikuluma hrvatskoga jezika

Ministrica Divjak zadovoljna s HAZU-om
Foto: Borna Filić/PIXSELL
06.02.2018.
u 11:57

Recenziju su članovima SRS-a predstavile ministrica Divjak i pomoćnica ministrice Lidija Kralj

Stručnoj radnoj skupini (SRS) za kurikulum hrvatskog jezika u ponedjeljak popodne je na videokonferenciji predstavljena recenzija tog kurikuluma koju je izradila Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), a ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak tim povodom poručuje kako je kvalitetna suradnja HAZU-a, SRS-a i Ministarstva pokazala da "ideološki prijepori nestanu onoga trena kada svi dionici procesa dogovore i u prvi plan stave sadržaj reforme."

Recenziju su članovima SRS-a predstavile ministrica Divjak i pomoćnica ministrice Lidija Kralj te je dogovoreno da se u roku od dva tjedna kurikulum doradi sukladno prijedlozima HAZU-a, priopćilo je u utorak Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Kurikulum hrvatskog jezika, dodaje se, trebao bi biti spreman za uključivanje u eksperimentalnu provedbu kurikularne reforme koja ove jeseni počinje u šezdesetak škola diljem Hrvatske.

Zahvalivši stručnjacima iz SRS-a i HAZU-a na njihovu radu i doprinosu, ministrica ističe da je kvalitetna suradnja HAZU-a, SRS-a i Ministarstva znanosti i obrazovanja pokazala je kako ideološki prijepori nestanu onog trena kada svi dionici procesa dogovore i u prvi plan stave sadržaj reforme. "Pozivam sve političke stranke da se ugledaju na ovaj pozitivan primjer suradnje i da u prvi plan, umjesto ideoloških rovova i besmislenih svađa, stave upravo sadržaj javnih politika“, poručila je  ministrica.

Kako dodaju iz MZO, na skali od 1 do 4 prosječna ocjena recenzije iznosi 3, a prijedlozi HAZU-a odnose se, uz ostalo, na popis znanstvenih i stručnih djela na temelju kojih je kurikulum izrađen te je dano nekoliko sugestija vezano uz broj sati u pojedinim obrazovnim razdobljima koji će biti posvećen jeziku, odnosno književnosti, komunikacijskim kompetencijama i medijskoj kulturi. Također, zajedničko stajalište SRS-a i HAZU-a je da predmet Hrvatski jezik zaslužuje veću satnicu u sklopu nastave, na što će Ministarstvo znanosti i obrazovanja posebno obratiti pozornost u bližoj budućnosti, ističu iz MZO-a.

Komentara 1

LU
Lujo123
13:19 06.02.2018.

isključiti LGBT - ovce iz diskusija i problema nebu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije