Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
32. izdanje

Dodijeljene nagrade "Oktavijan" Hrvatskog društva filmskih kritičara

Zagreb: Redatelj Ivan Ramljak
Sandra Simunovic/PIXSELL
09.04.2024.
u 12:39

Hrvatsko društvo filmskih kritičara (HDFK) dodijelilo je u Kinu Kinoteka trideset i drugi put godišnje nagrade "Oktavijan" najboljim filmovima u osam kategorija, a najvišu ocjenu osvojio je dokumentarac "El Shatt" Ivana Ramljaka dok je "Zlatni Oktavijan" pripao Borisu Kolaru.

Dugometražni dokumentarac "El Shatt - nacrt za utopiju" bavi se izbjeglištvom u egipatskom kampu El Shatt tijekom Drugoga svjetskog rata, u kojemu pripovjedači "iznose osobne priče, viđenje iz vlastita gledišta, ono što su i kako zapamtili kao ljudi, osobe, pojedinci, ne kao historičari ili pedanti činjenica i dokumenata", prema riječima žirija. 

U kategoriji namjenskog filma najboljim je proglašen glazbeni spot za pjesmu Vojka V "Mamacita", redateljska verzija, koji je režirao Rino Barbir. Spot prikazuje okršaj triju skupina dostavljača hrane koji se razlikuju po bojama uniforme te "osvaja briljantnim vizualnim dizajnom" u kombinaciji s vrsno koreografiranim, prizorima okršaja", poručuje žiri u obrazloženju. 

Najbolji eksperimentalni film "Pravilo broj 5: Pomno pratite svoga čovjeka" režirao je Miro Manojlović. Postupci u filmu "metodološki su bogati i uključuju višestruke trikove, začudne montažne postupke, varijacije glazbene teme".

Matea Kovač autorica je najboljeg animiranog filma "Y". Postupci u filmu "metodološki su bogati i uključuju višestruke trikove, začudne montažne postupke, varijacije glazbene teme".

U kategoriji najbolji kratkometražni i srednjometražni dokumentarni film kritičari i kritičarke najviše ocjene dodijelili su filmu "Dezerteri" Damira Markovine, redatelja koji gledatelja "uvodi u intimno istraživanje prostora sjećanja, egzila i emocionalnih reperkusija koje će iznijeti njegova generacija tijekom rata na prostoru Bosne i Hercegovine".

Najboljim dugometražnim igranim filmom proglašeni su "Tragovi" Dubravke Turić. Film je svjetsku premijeru imao na festivalu u Varšavi.Najbolji kratkometražni i srednjometražni igrani film je "Niska trava" Davida Gaše, "topla posveta svim malomišćanskim djetinjstvima".

Najbolja manjinska koprodukcija je hibridni dokumentarac "Između revolucija" rumunjskog redatelja Vlada Petrija i hrvatskog koproducenta Olivera Sertića.

"Zlatni Oktavijan" za životno djelo te nagrade najboljim filmskim kritičarima.

Osim nagrada "Oktavijan", HDFK je dodijelio nagradu "Vladimir Vuković" za najbolje filmske kritičarke i kritičare Ivanu Žakniću, dugogodišnjemu uredniku i voditelju emisije o filmu "Licem u lice" na Hrvatskom radiju dok je najbolji novi kritičar proglašen Dino Staničić za tekstove objavljene na portalu Telegram.hr.

Dvojezična monografija "1972-2022 Pedeset godina Svjetskog festivala animiranoga filma – Animafest Zagreb" osvojila je bijenalnu nagradu "Ante Peterlić" za izvrsnost u filmskoj publicistici.

"Zlatni Oktavijan" za životno djelo dodijeljen je autoru, redatelju, animatoru, crtaču i scenografu animiranih filmova Borisu Kolaru, jednom od utemeljitelja Zagrebačke škole crtanoga filma.

"Kolar je jedan od posljednjih svjedoka zlatnog doba hrvatske animacije i jedan od petorice autora lika i opusa Profesora Baltazara, čime se trajno upisao u domaće kulturno pamćenje", kaže se u obrazloženju žirija.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije