Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
45. dani satire fadila hadžića

Daniil Harms: Umjetnost je ormar

Foto: Kazalište Kerempuh
04.06.2021.
u 14:09

Predstava "Umjetnost je ormar" Slovenskog mladinskog gledališča i Društva za umetnost Avgus iz Ljubljane na 45. Danima Satire Fadila Hadžića igra u nedjelju 6. lipnja u 20 sati u kazalištu Kerempuh.

Predstava Umjetnost je ormar izranja iz Harmsova zaumnog svijeta, tretirajući tog avangardista kao idealnog sugovornika kako bi progovorila o svijetu u kojem živimo. Taj je svijet prema riječima autora predstave dosegnuo vrtoglave vrhunce ljudske gluposti, besmisla i etičkog propadanja, te je u svakodnevnoj borbi s apatijom. No Harmsov iščašeni pogled u stanju ga je izokrenuti naglavce. Apsurd u njegovoj književnosti priča o „nevidljivom i neodređenom strahu, koji svakidašnjici prijeti iz pozadine, o egzistencijalnoj ugroženosti, o metafizičkoj grozi.“ Ali upravo nam ta prizma apsurda koja u sebi skriva i ono kritičko i ono komično, daje mogućnost da svemu tome pogledamo u lice.

Umjetnost je ormar predstava je specifične atmosfere, vješto balansira na granici tragičnog i komičnog, uživa u apsurdu, pronalazi u njemu prostor i ljudske i umjetničke slobode. Nepredvidiva je, jednako kao i Harmsov svijet, zaigrana i kritična na jedan sasvim neočekivan način. Njeni su likovi prašnjavi i dolaze do nas iz nekih drugih vremena ili možda bolje reći iz nekog prostora izvan vremena koji pripada i našem i Harmsovu dobu. Ona je istovremeno posveta Harmsovoj lucidnosti, njegovoj specifičnoj osjećajnosti svijeta i svojevrsnoj providnosti, ali i kazališnoj umjetnosti.

Umjetnost je ormar u nepatvorenoj i krajnje maštovitoj igri pronalazi neki novi red stvari, koji dolazi kao upozorenje, ali i utjeha i smiraj, kao trenutak novog smisla.  

Umjetnost je ormar

Nedjelja 6. lipnja u 20 sati u kazalištu Kerempuh.

 

Redatelj: Ivan Peternelj

Igraju: Daša Doberšek, Janja Majzelj, Blaž Šef, Matija Vastl

Na harmoniju: Polona Janežič

Scenografi na sceni: Gašper Tesner, Ivan Peternelj

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije