Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kulturni program

Dani Moskve u Zagrebu traju i dalje, glazbenim i umjetničkim spektaklom na Trgu kralja Tomislava

Dani Moskve na Tomislavcu
Foto: Rusko veleposlanstvo
1/14
30.06.2019.
u 13:38

U okviru kulturno gospodarske manifestacije Dani Moskve u Zagrebu održan je koncert Moskovskog kadetskog korpusa te predstavljanje umjetničke instalacije ruskog umjetnika Maksima Goška-Dankova

Kulturni dio programa manifestacije Dani Moskve u Zagrebu nastavljeni su u subotu, 29. lipnja, kada su u glavnom gradu Hrvatske na festival Zagreb Classic na Trgu kralja Tomislava nastupili učenici Moskovskog kadetskog korpusa i solisti vokalno-kazališnog žanra uz video projekciju filma o Moskvi. Koncert je otvoren intoniranjem hrvatske i ruske himne, a ovi nadareni dječaci zagrebačku su publiku osvojili nizom što klasičnih što modernih skladbi, pa se tako na repertuaru našla i legendarna Funkytown s kraja sedamdesetih koju u originalu izvodi Lipps te glazba iz filma Blues Brothers.

Ravnatelj škole Mihail Goremikin objasnio je da su glazbeni repertuar pripremali posebno za Zagreb jer kada god nastupaju nastoje prilagoditi glazbeni izbor zemlji u kojoj gostuju tako da ga publika prepozna i uživa u njemu. I doista, publika okupljena na travnjaku na zagrebačkom Tomislavcu bila je oduševljena nastupom mladih glazbenika, dječaka od 13 do 16 godina starosti, koji su svojim glazbenim umijećem na puhačkim i duhačkim instrumentima očarali publiku. Njihov je nastup ispraćen dugačkim srdačnim pljeskom, a ponovno će svirati u nedjelju, 30. lipnja, na istom mjestu u 20 sati.

Nakon nastupa na Trgu kralja Tomislava održano je otvaranje umjetničke instalacije – zidne bojanke ruskog umjetnika Maksima Goška-Dankova. Riječ je o zidu na kojem su jedne strane nacrtani atraktivni krajolici Moskve, a s druge strane Zagreba. Koncept ove instalacije je svojevrsna suradnja s okupljenima, jer ovaj umjetnik svoje viđenje grada iscrta u formi bojanke i potom nudi svima okupljenima da sudjeluju u dovršetku instalacije i bojaju dijelove koji su ostavljeni bez boje. Tako se publika svih uzrasta primila bojica i dovršavala viziju gradova, dok je Maksim Goško Dankov sve snimao. “Svima nam treba malo pozitive, ključ je u pozitivnosti, to je moj moto. I što je najbolje, nikad ne znate kako će na kraju ispasti”, kazao je.

U razgovoru s njim saznali smo da je njegov projekt ulične umjetnosti nastao u Moskvi spontano 2006. godine i odmah postao veliki hit. Iako je svoju umjetnost podijelio u gradovima poput Beijinga, Tokija, Istanbula, Dubaija i Berlina, odmah nam je rekao kako je upravo zagrebački Tomislavov trg u čijem je središtu fontana, a u pozadini se naziru vizure Umjetničkog paviljona naljepše mjesto na kojem je imao prilike izlagati.

Kako kaže, za izlaganje se pripremao tako što je mnogo vremena proveo na internetu, pregledavajući najljepša mjesta u Zagrebu, pa je tako na njegovom zidu svoje mjesto našla i HNK, katedrala, crkva Sv. Marka, al i tzv. Hendrixov most i rijeka Sava. Zatim je rukom iscrtao sve vizure grada koje su mu se učinile atraktivnim i koje čine identitet grada, skicu skenirao i isprintao na velikom formatu.

‘Moja kreativnost nadilazi spolne, političke i religijske rasprave, jer razumijem da je moja kreativna misija podijeliti pozitivne i šarene vibracije s ljudima i dati im priliku da se izraze kroz umjetnost. Mnogi su izgubili svoje unutarnje svjetlo – vrijeme je za obnovu naše unutarnje osobine kako bismo promijenili svijet na bolje’ kaže Maksim Goško-Dankov. I doista, publika je pronašla radost u bojanju pa su svojim doprinosom, bojanjem, unijeli dašak i stvorili novu šarenu viziju Moskve i Zagreba.

Kao što smo već pisali, Dani Moskve trajat će sve do 2. srpnja. Kadetski korpus nastupit će i u nedjelju, 30. lipnja, u 20 sati na Trgu kralja Tomislava. Dani Moskve u Zagrebu nastavit će se u ponedjeljak bilateralnim sastancima gospodarstvenika pa će se tako u prostorima Hrvatske gospodarske komore održati Gospodarski forum Hrvatska – Moskva. U okviru Foruma održat će se prezentacije o uvjetima poslovanja na tržištu Grada Moskve i Hrvatske, a nakon plenarnog dijela predviđen je okrugli stol za obrazovanje, digitalizaciju i IT sektor u sklopu razvoja pametnih gradova. U ponedjeljak će se sastati gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić ministrom Vlade Moskve Segejom Čereminom i potpisati Program suradnje između Vlade Grada Moskve i Grada Zagreba.

Ključne riječi

Komentara 1

MA
Matrix5
23:05 06.07.2019.

Lijepo govori Maksim

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije