Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opera u Lisinskom

"Carmen" nabijena energijom kao jedna manja atomska centrala

\'Carmen01_nnn_kul_271111\'
Foto: Nikola Šerventić/ADU
1/6
27.11.2011.
u 16:33

Na premijeru u Lisinski došli su dekani umjetničkih akademija iz svih susjednih država i Austrije

Zajednički projekti koje posljednjih godina ostvaruju sve tri umjetničke akademije i Tekstilno-tehnološki fakultet nešto su najbolje što se u Zagrebu događa na planu izgradnje kulturne i umjetničke budućnosti.

Njihov posljednji pothvat je Bizetova opera "Carmen" koja je sinoć, u okviru ciklusa Lisinski subotom, imala premijeru, a večeras će imati i drugu izvedbu u velikoj dvorani Lisinskog. Cijela jedna knjižica bila bi potrebna samo za imena svih studenata i njihovih mentora-profesora koji su ugradili svoj rad u ono što je na premijeri erumpiralo i eksplodiralo snagom jedne manje atomske centrale. Suvremeni ambijent upropaštenog, oronulog i grafitima išaranog predgrađa Seville sa svim pripadajućim likovima koji se tu vucaraju izgledao bi vjerojatno strašno usiljeno na pozornici nekog HNK sa starijim pjevačima. Ali, ovako, s potpuno uživljenim Zborom Muzičke akademije i mladim solistima, uz duhovite intervencije nastajućih videoumjetnika, snimatelja, kostimografa, šminkera, majstora svjetla, fotografa i čitave mlade kreativne vojske, sve je bilo uvjerljivo i uzbudljivo.

A takvo je bilo i muziciranje Orkestra Muzičke akademije pod ravnanjem Mladena Tarbuka. Bizetova glazba dobila je novu, svježu akcentuaciju i pogon. Ne treba zaboraviti ni Zagrebačke dječake, kao ni učenice Škole suvremenog plesa Ane Maletić. S obzirom na to da je postaviti scensko djelo u Lisinskom ionako improvizacija, inscenaciju se može samo hvaliti, baš kao i trud solista. U glavnim ulogama novu su viziju Carmen uvjerljivo tumačili Jelena Kordić, Mario Bokun, Matija Meić, Nela Šarić, Filip Sever i ostali.

Brojne reference na današnje vrijeme, s naglaskom na opću korumpiranost svih sfera društva, kriminal i medijsku hipereksploataciju najnižih strasti, treba uzeti ozbiljno. Njih, naime, nije izmislio redatelj projekta Krešimir Dolenčić, one su pogled nove generacije na svijet u koji dolaze.

Komentara 3

AL
Alfonz
18:08 27.11.2011.

Tarbuk i Carmen ne idu zajedno...On jednostavno nije dirigent za to....

BA
bakac
08:59 28.11.2011.

Napisan komentar o Tarbuku prije izvedbe. Izvedba je bila više nego sjajna. Ne bi je se postidjelo ni jedno veliko kazalište. Osim što slika gore uopće nema veze.Niti je to Carmen a niti je Michaela tako izgledala.

MA
Maja1111
15:47 28.11.2011.

Postoje dvije postave solista, jučer (u nedjelju) je bila druga postava gdje Carmen glumi isto tako izvrsna Ivana Srbljan :). pozz

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije