Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slatke muke

Bliski istok najveća šansa konditorima

Okrugli stol 'Slastice i konditori'
Foto: Daniel Kasap/Pixsell
18.09.2014.
u 15:34

Kao posljedica ulaska u EU i liberalizacije tržišta u pet mjeseci ove godine uvoz čokolade porastao je 37 posto, a keksa 30 posto

Unatoč velikim problemima s kojima se hrvatska konditorska industrija suočava u utrci s globalnim proizvođačima i trgovcima te uvoznom trendu koji je porastao ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, najveći domaći proizvođači poput Kraša, Zvečeva, Kandita i Koestlina, te dijelom i Podravke, drže se iznad vode. Zbog sve brojnijih izazova koji ih čekaju u budućnosti, međutim, nadaju se većoj podršci države i kreatora zakonskih rješenja, očekuju da će prehrambena industrija kroz novu strategiju razvoja industrije RH ipak dobiti svojevrsnu “odskočnu dasku” te priželjkuju reformu obrazovnog sustava koji će veću pažnju posvetiti praktičnoj nastavi. Zaključak je to okruglog stola “Slastice i konditori” održanog u srijedu u Hrvatskoj udruzi poslodavaca u organizaciji Poslovnog dnevnika. Riječ je o još jednom od okruglih stolova u sklopu projekta “Snaga hrvatske hrane”.

Prema podacima o vanjskotrgovinskoj razmjeni, koje je u uvodnom dijelu iznio Vanja Kaluđer iz Sektora poljoprivrede Hrvatske gospodarske komore, hrvatski konditori su 2013. godine proizveli 53 tone slatkiša, od kojih su u izvozu prodali gotovo polovicu, konkretno 26.300 tona. Izvozom asortimana na europsko, prekooceanska te bogata arapska tržišta ostvarili su 118 milijuna dolara prihoda, a još se najviše izvozi na područje bivše države. Istodobno je uvezeno 66.000 tona čokolade, slastica i pekarskih proizvoda u vrijednosti od oko 220 milijuna dolara. Kao posljedica ulaska u EU i liberalizacije tržišta, u pet mjeseci ove godine uvoz čokolade porastao je 37 posto, a keksa 30 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Kako se ne mogu oslanjati samo na domaće tržište, najveća šansa za hrvatske konditore upravo je u rastućim tržištima poput Bliskog istoka jer su “karte” u EU već podijeljene, istaknuo je Marin Pucar, predsjednik uprave Zvečeva.

>> Novi igrač: Pojavio se niotkud i uložio 40 milijuna kuna u Zvečevo

>> Svjetski pohod hrvatske čokolade - Kraš osvaja Bliski istok, Zvečevo ide na zapad

Komentara 1

Avatar tajar
tajar
16:12 18.09.2014.

Zašto konditori ne bi zatražili da ih Milanović promovira po Americi, kad već ide tamo zbog neodređenih poslova.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije