Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KNJIŽEVNA SENZACIJA

Otkriven izgubljeni dio 'Ptice rugalice'

Harper Lee smiles before receiving the 2007 Presidential Medal of Freedom at the White House in Washington, D.C.
Reuters/PIXSELL
10.02.2015.
u 16:20


Prijatelji se pitaju je li autorica Harper Lee svjesna da njen rukopis ide u tisak

Književni svijet uzburkao se od uzbuđenja, pa i nevjerice, nakon što je krajem prošlog tjedna objavljeno da je pronađen davno izgubljeni rukopis autorice Harper Lee, koja je u životu objavila samo jednu jedinu knjigu – veliki američki roman "Ubiti pticu rugalicu".

Od prve naklade tog djela, među ostalim nagrađena Pulitzerom, prošlo je ravno 55 godina, u kojima se autorica maksimalno klonila pažnje javnosti, inzistirajući na odluci da ostane "čudo jednog hita". Čitatelji nisu ni znali da je prije "Rugalice" napisala čitav roman s istim likovima, fokusiran na odnos između Atticusa Fincha i njegove kćeri Scout, s radnjom koja se događa dvadesetak godina kasnije.

Zauzeo prvo mjesto

Štoviše, i sama Harper Lee smatrala je da je preteča njezina poznatog romana davno izgubljen, dok ga na dnu prašnjavog sefa nije pronašla njezina odvjetnica i zaštitnica Tonja B. Carter.

Vijest o senzacionalnom otkriću objavljena je krajem prošlog tjedna, kada je najavljeno da će prva izdanja romana "Go Set a Watchman" izaći iz tiska sredinom ljeta 2015. godine. Relativno daleki datum objave očito nije pokolebao fanove: još neobjavljena knjiga preko noći se našla prva na listi Amazonovih bestselera, dok je na drugo mjesto zasjeo klasik "Ubiti pticu rugalicu", koji je od 1960. godine do danas prodan u trideset milijuna primjeraka te preveden na pedesetak svjetskih jezika.

Trebao je to biti trenutak velikog trijumfa za 88-godišnju autoricu, no tijekom vikenda zasjenila ga je briga brojnih znanaca koji su se zapitali bi li autorica pri zdravoj svijesti uopće dopustila objavu svog rukopisa?

U vrlo teškom stanju

Ovakva vrsta etičkog pitanja dosad se vezala za neobjavljena djela velikana poput Nabokova i Hemingwaya, ali gotovo nikad za živućeg autora. No činjenica da je Harper Lee već dugo gotovo slijepa, nagluha, teško načetog pamćenja i ovisna o tuđoj njezi potkrepljuje sumnje, pogotovo jer joj je baš nedavno umrla sestra koja se brinula o njenim autorskim pravima, te u kontekstu sudskog procesa kojim je Harper Lee prije dvije godine ishodila povratak prava na "Ubiti pticu rugalicu" koje je na prijevaru, nesvjesna što potpisuje, prepustila posinku svog izdavača.

Odvjetnica Tonja Carter, koja je jedina autoričina veza s medijima, tvrdi da je Harper Lee itekako svjesna svega što se oko nje događa te da je vrijeđaju napisi koji je svode na dementnu žrtvu.

Uzbuđena je, tvrdi, zbog izlaska novog-starog romana, koji će nam na engleskom jeziku biti dostupan od 14. srpnja.

>> Capote: Druga strana crne kronike

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije