Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KINOPREMIJERA U hrvatska kina stigao film o velikom američkom intelektualcu, geniju dječjeg glasa Trumanu Capoteu

Capote: Druga strana crne kronike

ekr-d2-txt.jpg
import
23.02.2006.
u 12:15

Scenarist, dramaturg, pisac romana koji se temelje na istinitim događajima, intelektualac, superzvijezda, genij i jetsetter. Truman Capote bio je zapanjujuća i jedinstvena osoba svog vremena. Ipak, "Capote", film Bennetta Millera koji se od jučer prikazuje u kinima diljem Hrvatske nije biografija toga genija dječjega glasa i nekonvencionalna života, već oda postanku njegova remek-djela "Hladnokrvno ubojstvo". Posljednji je to, završeni literarni uradak Trumana Capotea koji govori o pozadini besmislenih ubojstava, u čije je istraživanje autor uložio šest godina svoga života.

- Cilj nije bio oponašati ga, već utjeloviti njegovu energiju svoju je strategiju otkrio Philip Seymour Hoffman koji je na filmskom platnu postao Truman Capote. Taj 38-godišnji glumac istaknuo se upečatljivim sporednim ulogama u filmovima "Talentirani g. Ripley" i "Boogie Nights", a za ulogu u "Capoteu" pripremao se više od pola godine, a smršavio je i 20 kilograma.

Rezultat je bio pohvala kritike i titula najvjerojatnijeg dobitnika Oscara za glavnu ulogu. Njegovu filmsku prijateljicu Harper Lee utjelovila je Catherine Keener. Glumica koja iza seba ima nominaciju za Oscara također je ozbiljno shvatila pripreme za preobrazbu u spisateljicu koja se proslavila knjigom "Ubiti pticu rugalicu". Naravno, u sklopu proučavanja lika poželjela je upoznati i samu Lee koja danas ima 80 godina i još uvijek živi u rodnom gradu.

- Htjela sam otići u Alabamu i pokucati joj na vrata otkrila je glumica i dodala kako je bila shrvana kada su joj producenti objasnili da spisateljica ne želi imati posla s filmskom ekipom.

- Ona je vrlo povučena osoba koja ne želi medijsku zbrku u svom životu objasnila je Keener. Ipak, nakon puštanja filma u distribuciju, Lee je kontaktirala svoju filmsku reinkarnaciju.

- Telefon je zazvonio. Ona se predstavila i objasnila joj da je uživala gledajući film te da je fascinirana njezinom i Hoffmanovom interpretacijom. Bio je to jedan od ljepših dana u mom životu priznala je Keener koja je ulogom u "Capoteu" osvojila drugu nominaciju za Oscara.

Da se ove godine američka filmska akademija okrenula favoriziranju takozvanih malih filmova potvrđuje i ova romanografija koja je snimljena za samo 36 dana. I proračun potrošen za snimanje filma primjer je racionalne štednje, a 7 milijuna dolara dokaz je da za osvajanje priznanja kritike nisu potrebni skupi specijalni efekti. Možda je bolje, iskoristiti ideju tvoraca ovog filma i za likove zatvorskih čuvara zaposliti prave čuvare zatvorenika. Premijera filma održana je 30. rujna, na Trumanov rođendan, 22. godine poslije njegove smrti.

"Capote" je utemeljen na istoimenoj knjizi Geralda Clarka, i upravo je to razlog zašto se, za razliku od filma iz 1966. koji je pričao tragičnu priču o ubojstvima farmerske obitelji, bavi nekim sasvim drugim stvarima iz pozadine. To nisu pitanja i traženje uzroka valu besmislenog nasilja i neobjašnjivih ubojstava diljem Amerike. To nije moralna polemika o barbarizmu i svrsi smrtne kazne, već o slučaju koji je prerastao natpis u crnoj kronici i postao jedno od najboljih djela američke književnosti.

Iako se stručnjaci slažu da su ubojstva obitelji Clutter i slučaj Charliea Starkweathera, također pretočen u roman, krajem pedesetih godina prošlog stoljeća otvorili krvavu eru masovnih ubojstva koja traje do danas, "Capote" je film o rađanju i dugotrajnom procesu stvaranja romana "Hladnokrvno ubojstvo", o odnosu pisca i zatvorenika koji su mu potrebni za završetak, o njegovom izvanserijskom istraživačkom novinarstvu i o pokušaju da se ovjekovječi i upozna ljepša strana zločinaca koje svi mrzimo.

Želite prijaviti greške?