Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sastavljanje Vlade

I HDZ i Most imaju plan B, Plenković HNS, Petrov SDP

19.09.2016., Zagreb - Zavrsio je drugi krug pregovora celnistva HDZ-a i Mosta o poslijeizbornoj suradnji i sastavljanju Vlade. Dogovorena je platforma za buducu stabilnu Vladu i hodogram promjena. Neke od Mostovih uvjeta moguce je ostvariti odmah, a iduci
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
1/4
22.09.2016.
u 09:32

Komadina: Brojke nisu na našoj strani, ali nikad ne reci nikad

U HDZ-u su i dalje ustrajni da im je glavni strateški partner Most i da s tom opcijom žele formirati stabilnu Vladu, bez obzira na to što su podrškom HSS-a već došli do 76 mandata bez Mosta (nedostaju im dva iz koalicije Milan Bandić – Reformisti što je skoro gotova stvar). Kad bi se pridodao i mandat Željka Glasnovića (dijaspora), to je 77 mandata, a kad bi u kalkulaciji bili i Ivan Lovrinović i Ivica Mišić (sada u koaliciji sa Živim zidom), brojka bi se popela na 79 mandata bez Mosta.

Kontakti postoje

U HDZ-u dodaju da im je dobrodošla i svaka druga podrška u Saboru, ali koja ih ne obvezuje na dijeljenje funkcija u izvršnoj vlasti. Ipak, oni neformalni izvori iz HDZ-a, upućeni u sva zbivanja, kažu da eventualna podrška drugih stranka (a tu se primarno misli na HNS koji ima 10 mandata s manjincem Kajtazijem) i njihova uloga u budućoj vlasti ovisi o tome hoće li se Most dogovoriti s HDZ-om. Drugim riječima, HDZ ima i plan B za slučaj da pregovori s Mostom propadnu.

Najrealnije je da se dogovorimo s Mostom i da formiramo Vladu. Ali ako Most “iskoči”, onda će ostali mogući partneri reći svoje – rekao je naš izvor iz HDZ-a. Zna se da su postojali kontakti između HNS-a i HDZ-a, da su pojedini utjecajni HDZ-ovci kontaktirali određene članove Predsjedništva HDZ-a nakon izborne noći. HNS-ovci sada jasno poručuju da oni u savezništvo s HDZ-om neće ići, ali recentna zbivanja pokazuju da je sve moguće. Pa ne treba isključiti ni opciju da za stol sjednu Most i SDP, odnosno Narodna koalicija. Iako drži da je to nemoguće, u slučaju da SDP krene u sastavljanje vlasti, HSS će se, kaže Beljak, vratiti na “staru stranu”. Narodna koalicija ima samo 54 mandata, ali s Mostom koji je sada na 14 mandata, a misle da bi mogli još i rasti, jasno je da i tu “matematiku” ne treba do kraja odbaciti.

Trgovanje na sve strane

– Jasno je da se pregovori Mosta i HDZ-a kompliciraju. Ovaj manevar HSS-a, bez obzira s čije strane podvala dolazi, stavlja Most u novu situaciju. Mi smo se izmaknuli iz priče jer smo procijenili da nemamo šansi za sastavljanje Vlade, ali nikad nismo rekli da nismo otvoreni za razgovore – kaže član vodstva SDP-a. Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina prvi je u SDP-u nakon izbora kazao da je Milanović prebrzo “bacio koplje u trnje” i da je trebao pokušati sastaviti većinu. Jučer, nakon manevra Kreše Beljaka, opciju da SDP sada pokuša doći do većine Komadina drži gotovo nemogućom.

– U politici nikad ne reci nikad, ali u situaciji u kojoj je SDP krenuo u unutarstranačku priču ta je opcija teško izvediva. Brojke nisu na našoj strani. A i ne vjerujem da će Plenković ponoviti grešku našeg mandatara i trgovati na sve strane – smatra Komadina. Dodaje i da on ne bi napravio ni ono što je učinio Plenković, kada je pozvao HSS da se vrati “obitelji”, ni ovo što je napravio Beljak kada je zbog svoje pozicije u stranci odlučio podržati HDZ čime je, dodaje, znatno omekšao poziciju Mosta u pregovorima s HDZ-om.

>> HDZ s podrškom HSS-a može sastaviti Vladu i bez Mosta

Komentara 31

BI
Binga01
10:07 22.09.2016.

A s kime bi most mogao pregovarati u SDP-u. Pa oni sada imaju deset frakcija.

DS
darko.sabljak
10:23 22.09.2016.

Ma kratko i jasno reci, to i to, i gotovo. Hoces, neces. Ciaoo amore. Tako je najbolje i nema natezanja. Ako sve propadne, novi izbori.

Avatar juricamesko
juricamesko
10:23 22.09.2016.

sad sacekajmo dok Petrov ne pocne s novim jamstvima te s ovim ili s onim ministarstvom te hocemo ovoga ministra te ne zelimo ovoga.sve vec videno.nema tu kruha niti vlade.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije