Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon rezultata izbora

Grabar-Kitarović: Neću dopustiti odugovlačenja i ultimatume, Hrvatska nema vremena za nova politička nadmudrivanja

Kolinda Grabar Kitarović
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/4
12.09.2016.
u 16:11

HDZ je osvojio 61 mandat, Narodna koalicija 54 mandata, a Most je treća opcija s 13 mandata

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u javnom obraćanju čestitala je svim građanima na prvim uspješnim prijevremenim parlamentarnim izborima za deveti saziv Hrvatskog sabora.

''Hrvatska je pokazala da je država zrele demokracije'', poručila je. Čestitala je i svim zastupnicima koji su izabrani u Sabor, a posebnu čestitku uputila je relativnom pobjedniku izbora Andreju Plenkoviću.

Naglasila je kako su ovi izbori bili značajan demokratski iskorak zbog svih egzistencijalnih pitanja kojim su se stranke bavile umjesto uobičajenih podjela.

Ipak, malen broj glasača koji su izišli na izbore moramo shvatiti kao važno upozorenje. 

„Unatoč pojedinačnim neprimjerenim izjavama, protekla predizborna kampanja predstavlja značajan demokratski iskorak s obzirom na to da je najvećim dijelom bila usmjerena na egzistencijalne probleme hrvatskih ljudi, a ne na podjele. No, slabiji odaziv na ovim izborima moramo shvatiti kao poruku upozorenja svima da odgovornije obnašaju povjerene dužnosti i vrate povjerenje u politiku i političare“, izjavila je hrvatska predsjednica nakon što je Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavilo potpune neslužbene rezultata glasovanja.

Vjeruje kako će vlada biti sastavljena, no na predstojećim konzultacijama neće dopustiti ''odugovlačenja i ultimatume. Hrvatska nema vremena za nova politička nadmudrivanja''.

Podsjetimo – nakon još jednih neizvjesni parlamentarnih izbora u Hrvatskoj poznati su neslužbeni rezultati koje je objavilo Državno izborno povjerenstvo (DIP). Obrađeno je sto posto biračkih mjesta. Glasovalo je 52,59 posto birača.

Prema nepotpunim i neslužbenim rezultatima DIP-a, HDZ ima 61 mandat, Narodna koalicija 54, Most 13, Živi zid 8, IDS 3, Bandić 2, HDSSB 1 i Nezavisna lista Željko Glasnović (dijaspora) 1. 

HDZ je relativni pobjednik izvanrednih parlamentarnih izbora s osvojenih šest izbornih jedinica te dva glasa dijaspore, dok je Narodna koalicija predvođena SDP-om osvojila četiri izborne jedinice.

HDZ je osvojio najviše glasova u 2., 4., 5., 6., 9. i 10. izbornoj jedinici, dok je Narodna koalicija osvojila 1., 3., 7. i  8. izbornu jedinicu.

> > Ovo su novi zastupnici u Saboru: Pogledajte tko je sve prošao

Komentara 30

Avatar Bruno
Bruno
16:24 12.09.2016.

Bravo predsjednice, dolaze bolja vremena.

Avatar ovdje Maks
ovdje Maks
13:06 17.09.2016.

Naprijed predsjednice mi smo korak dalje usprkos mostu

4M
4mazge
18:38 12.09.2016.

Siguran sam da će Mostovci i ovaj put odraditi posao za koji su glasove od svog super čvrstog tijela već dobili!.....KGK tu neće biti u prilici odigrati baš nikakvu ulogu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije