Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dodatni ugled

James Crawford još samo danas u hrvatskom timu, a od petka je sudac ICJ-a

sudac james crawford
03.02.2015.
u 08:02

James Crawford za novog je suca Međunarodnog suda pravde izabran početkom studenoga 2014., a na tu klupu sjeda u petak

U razdoblju između završetka rasprave i sutrašnjeg izricanja presude za genocid, jedna od najvećih novosti dogodila se na hrvatskoj klupi: pravni tim koji zastupa Hrvatsku dodatno je dobio na ugledu nakon što je jedan njegov član, Australac James Crawford, početkom studenog 2014. izabran za novog suca Međunarodnog suda pravde (ICJ). Crawford je danas formalno još na hrvatskoj klupi u sudnici ICJ-a, a već od petka prelazi izravno na drugu stranu, na sudačku klupu, gdje će sjediti idućih devet godina.

Govorio o kandidaturi

– Kad je ulazio u hrvatski pravni tim, rekao nam je da ima namjeru kandidirati se za suca tog istog suda i znali smo da će biti vrlo ozbiljan kandidat s velikim šansama da stekne povjerenje koje je potrebno za izbor – rekao nam je jedan sugovornik blizak hrvatskom pravnom timu.

James Crawford profesor je međunarodnog prava na uglednom sveučilištu Cambridge u Velikoj Britaniji i bivši dekan Pravnog fakulteta u Sydneyu u Australiji. ICJ ima 15 sudaca, a UN bira njih petero svake tri godine. Uz Crawforda, u studenom je izabrano još četvero novih sudaca.

Izricanje presude za genocid u sporu između Hrvatske i Srbije moralo je biti požureno i sazvano do 9. veljače, prije nego što se dogodi promjena sudaca.

Londonski ured Matrix

Na usmenoj raspravi James Crawford, kao član hrvatskog pravnog tima, među ostalim, predstavio je sucima i dokaze o tome kako se JNA 1991. pretvorila u sudionika i izvršitelja genocidnih namjera srpskog čelnika Slobodana Miloševića. Objasnio je da golema disproporcija u ljudstvu i oružju u bitki za Vukovar govori o tome da je "cilj Srbije uključivao i uništenje civilnog stanovništva".

– U vrijeme pada Vukovara omjer u ljudstvu bio je 16:1 u korist JNA, a omjer u topništvu više od 100:1 – rekao je tada Crawford.

Prema podacima koje je Ministarstvo pravosuđa objavilo sredinom prošle godine, Hrvatska je od 1999. na tužbu protiv Srbije pred ICJ-em potrošila 3,7 milijuna eura, a najveći dio tog iznosa isplaćen je odvjetničkom uredu Matrix iz Londona, kroz koji je u hrvatskom pravnom timu angažiran i Crawford. 

>> Tko su ljudi u hrvatskom i srpskom timu za tužbe: Zagreb izabrao svjetsku klasu

Komentara 2

Avatar comparator
comparator
09:44 03.02.2015.

Ovo su vrlo značajani podataci koje bi trebali učiti već u osnovnoj školi i vjerujem da se nitko nebi usudio osporavati opravdanost hrvatskog otpora agresiji koja u početku od svijeta nije bila tako prepoznata već se je pokušala prikazati unutar-jugoslavenskim pitanjem.

DJ
djordje
11:26 03.02.2015.

za upitati se je :čime je platio sudac da postane sudac ICTY-a ? (nema đabe ni kod stare babe)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije