Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TERŠELIČ I PUSIĆ:

'Novac potrošen na tužbe mogao se upotrijebiti za civilne žrtve rata'

Pusić i Teršelič
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
03.02.2015.
u 14:51

"Institucije Hrvatske i Srbije trebaju uložiti veću energiju u traganje za nestalima"

Hrvatska je na tužbu za genocid potrošila 28 milijuna kuna, a Srbija oko 6 milijuna koja su se mogla upotrijebiti za fond za civilne žrtve rata, priopćili su iz nevladinih organizacija Documenta i Građanski odbor za ljudska prava povodom presude Međunarodnog suda u Haagu kojom su odbačene tužbe Hrvatske i Srbije za genocid.

- Jako je važno da ograničena energija naših društava, javnosti i vlada ne ode u interpretacije koje odgovaraju "našoj" strani, već u razvijanje bilateralnih procesa. Nužno je unaprjeđivati i razvijati instrumente i pristupe procesima obnove povjerenja koji čine temelj priznanje patnje svih žrtava rata i suočavanja s prošlošću u Hrvatskoj, Srbiji i svim drugim post-jugoslavenskim zemljama - stoji u priopćenju koje potpisuju voditeljica Documente Vesna Teršelič i predsjednik GOLJP-a Zoran Pusić.

Navode da je predsjednik ICJ-a Peter Tomka upozorio na manjkave dokaze, nepotpisana svjedočenja ili svjedočenja potpisana od strane policije, što govori o potrebi daljnjeg istraživanja svih ratnih zločina.

- Mada Statut Suda predviđa dvije mogućnosti za ponovno otvaranje pravomoćno okončanog postupka smatramo da bi ubuduće ograničena sredstva trebalo koristiti za intenziviranje istraga, obeštećenje svih civilnih žrtava rata i izgradnju mira. Institucije Hrvatske i Srbije trebaju uložiti veću energiju u traganje za nestalima, utvrđivanje činjenica o svim stradalima, procesuiranje ratnih zločina i podršku civilnim žrtvama rata koja je do sada bila nedostatna - poručuju iz Documente i GOLJP-a.

>> 'Nismo zadovoljni odlukom suda, ali je na civiliziran način prihvaćamo'

>> 'Hrvatska je doživjela veći neuspjeh, ali je Srbija prošla lošije'

Komentara 50

Avatar Danko - SLOBO danko
Danko - SLOBO danko
15:13 03.02.2015.

Ovakav ishod je dobar jedino za predstojeće parlamentarne izbore gdje očekujem čistku svih radio i tv kuća.

Avatar IVANIVANIVAN
IVANIVANIVAN
15:08 03.02.2015.

Kada te već zanima novac bilo bi dobro da si upitala kome da hrvatski narod pošalje račun za spaljenu Hrvatsku i civilne žrtve koje je netko napravio .

Avatar Artoo Detoo
Artoo Detoo
15:18 03.02.2015.

To su onih dvoje iz "nevladinih" udruga koji Vlada financira novcem poreznih obveznika za njihovu prljavu rabotu protiv Hrvatske države i Hrvata!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije