Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministar orsat miljenić

'Na Hrvatsku je izvršena agresija i zločini koji čine genocid'

Haag,genocid,presuda
Foto: Tomislav Krasnec
1/2
03.02.2015.
u 13:09

Kad sagledamo ono što je sud rekao, vidimo da je ponovno potvrđeno ono što smo uvijek tvrdili, a to je da je na Hrvatsku izvršena agresija, da su agresiju izvršile JNA i srpske snage, kaže Miljenić

Nezadovoljni smo odbijanjem naše tužbe. Kad sagledamo ono što je sud rekao, vidimo da je ponovo potvrđeno ono što smo uvijek tvrdili, a to je da je na Hrvatsku izvršena agresija, da su agresiju izvršile JNA i srpske snage. I, ono što je najvažnije, da je sve bilo vođeno i organizirano od Srbije. I to je ono što cijelo vrijeme tvrdimo i što je ICJ danas i ponovio – komentirao je u Haagu ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

– Bili smo uvjereni, a i danas to smatramo, da su počinjeni zločini koji čine genocid. Ali ono što ste i danas čuli jest da je sve što je činjeno u RH činjeno po jednom obrascu, zločini su izvršeni na isti način, vođeni su od iste strane i zapravo svi su počinjeni u sklopu stvaranja Velike Srbije. To je ono što se dogodilo u Hrvatskoj – smatra Miljenić.

Upitan o izjavi srbijanskog ministra pravosuđa koji je rekao da presuda ICJ-a pokazuje da Oluja nije bila legitimna vojna akcija jer je "željeni" učinak pri planiranju možda bio odlazak Srba, ministar Orsat Miljenić je odgovorio:

– Prvo, ova presuda je potvrdila drugostupanjsku presudu ICTY-ja za Gotovinu i Markača. Tu je stvar jednostavna i jasna. Oluja je bila legitimna vojna operacija. Kao i kod svake vojne operacije, moguće je da dolazi do stradavanja, moguće je da se dogode nekakve loše stvari. Ako je toga bilo, a bilo je, imamo presude hrvatskih sudova, i ako se nešto nije procesuiralo, sigurno će se procesuirati. Dalje spekulirati o tome potpuno je apsurdno. Mi smo oslobodili svoju zemlju. To je Oluja. Vi i ja nismo mogli putovati iz Zagreba do Splita. Što smo napravili? Uspostavili smo jedinstvenost naše zemlje. I to nam je bila dužnost. Sada to osporavati, to je potpuno apsurdno i to je razina na koju se ne želim spuštati niti to mogu. Neću to uopće komentirati – rekao je Miljenić.

Ipak, na dodatno pitanje novinara iz Srbije koji je uputio na dio obrazloženja presude gdje se spominje da je hrvatski politički i vojni vrh priželjkivao odlazak Srba, ministar Miljenić još je dodao:

– Ulazimo sad u način razmišljanja o pripremi bilo koje vojne operacije. Ja sam uvjeren da bi se, kad se pročitaju transkripti bilo koje pripreme bilo koje vojske na svijetu, mogla postaviti slična pitanja. Ali ono što je bitno jest ovo: operacija je legitimno provedena i dalje nemamo o čemu pričati – zaključio je ministar pravosuđa RH Orsat Miljenić.

>> Haaški sud odbacio tužbu Hrvatske i srpsku protutužbu. 'Nisu dokazale genocid'

>> 'Nismo zadovoljni odlukom suda, ali je na civiliziran način prihvaćamo'

Komentara 39

Avatar IVANIVANIVAN
IVANIVANIVAN
13:18 03.02.2015.

Francuska je plaćala odštetu ,Njemačka je platila odštetu . Dok ne plate odštetu nema u EU U protivnom svi političari u HR bili lijevi ili desni rade za Srpske interese a ne interese Hr narodu.

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
13:25 03.02.2015.

Hrvati će na referendumu pokazati žele li ovakvu Srbiju u EU. Osobno ću glasovati protiv.

Avatar PURGERICA1
PURGERICA1
13:32 03.02.2015.

Upotrijebila sam nedopuštene riječi: dilanje dokumentata, hrestomatija Josipovićevih? To je vama nedopušteno? Ili, nikada srbija ncima omogućiti ulazak u EU? Ili, kad plate štetu i sredimo granice, tad ćemo razmisliti. Ili: pišu ovdje komentatori, referendumom ćemo im onemogućiti ulazak uak u EU. Administratori, uzmite knjigu gospodina Cvjetičanina, čitajte.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije