Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kolinda Grabar-Kitarović

'Nisam zadovoljna presudom, ali je uvažavam. Sud nije utvrdio da su zločini dovoljni za genocid'

kolinda
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
03.02.2015.
u 14:41

Sud utvrdio da su na teritoriju Hrvatske počinjeni teški zločini, teška kršenja ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava, koja su počinile srpske snage i JNA, kaže novoizabrana predsjednica

– Nisam zadovoljna presudom Međunarodnog suda pravde u Haagu kojom se odbacuje tužba Hrvatske za genocid protiv Srbije, ali je uvažavam. Iz obrazloženja presude jasno je tko je bio agresor, a tko žrtva – komentirala je odluku Međunarodnog suda u Haagu novoizabrana predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Kaže kako je sud utvrdio da su na teritoriju Hrvatske počinjeni teški zločini, teška kršenja ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava, koje su počinile srpske snage i JNA, no da opseg tih zločina nije dovoljan da se zločin proglasi genocidom.

– Ova presuda upućuje na potrebu kažnjavanja svakog zločina te privođenja pravdi svih počinitelja, onih koji su naredili zločine ili ih nisu spriječili. Posebno ću ustrajati na pronalaženju nestalih osoba, a jednako tako ustrajat ću i na povratu kulturne baštine. Hrvatska je danas članica EU i NATO saveza i okrenuta je budućnosti. Željela bih da se i sve države jugoistoka Europe okrenu prema europskim vrijednostima i budućnosti. I sama ću kao Predsjednica Republike Hrvatske biti inicijator i predvodnik takvih vrijednosti – priopćila je Kolinda Grabar-Kitarović.

>> 'Nismo zadovoljni odlukom suda, ali je na civiliziran način prihvaćamo'

 >>Haaški sud odbacio tužbu Hrvatske i srpsku protutužbu. 'Nisu dokazale genocid'

>>'Hrvatska je doživjela veći neuspjeh, ali je Srbija prošla lošije'

>>Nikolić: Potvrđeno je da su hrvatske snage počinile masovne zločine

PDF

Komentara 155

AP
apolon
14:57 03.02.2015.

O.K. predsjednice....ipak, treba pitati pravednika da li je nakon presude sada,zadovoljan svojom stručnom ulogom u kreiranju tužbe , naročito u vidu njegovog- honorara????egovog- honorara????

Avatar Karl_Habsburg
Karl_Habsburg
15:03 03.02.2015.

Znaci 16 tisuca nije genocid, tek toliko nek' znamo za poslije.

AP
apolon
15:03 03.02.2015.

Naravno,ako kojim slučajem " pravednik" nije dobro naplatio svoju stručnost onda je takvo pitanje suvišno!? No,sudeći po njegovoj ulozi u ZAMP-u opravdano sumnjam u "tanak" honorar!!!jam u "tanak" honorar!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije