Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prebacivanje odgovornosti

Tko će potpisati ugovor koji HEP-u donosi gubitak?

18.10.2012., Jertovec - Termoelektrana na ugljen Jertovec kraj Konjscine. Kombinirana (plinsko-parna) termoelektrana Jertovec.  Photo: Boris Scitar/VLM/PIXSELL
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/5
21.03.2017.
u 23:20

Da bi se zadržala ista cijena plina kao i lani od 29,5 lipa po kilovatsatu Plinacro i lokalne plinare morale su nadoknaditi razliku odnosno 45 milijuna kuna.

Ugovor o nabavi plina s Inom nije potpisan jer Uprava HEP-a ne želi donijeti samostalno donijeti odluku koja bi mogla biti predmet kaznenog progona. Podsjetimo, HEP je o cijeni plina pregovarao s Inom i nakon tri kruga razgovora navodno je postignuta cijena od oko 21.6 eura po megavatsatu. Prevedeno u kune riječ je o 16,2 lipe po kilovatsatu. Ranije je Vlada kako bi spriječila poskupljenje plina odredila prodajnu cijenu plina od 18.09 lipa po kilovatsatu. HEP je tek sa cijenom od 14.5 lipa po kilovatsatu mogao biti na nuli. 

S dogovorenom cijenom imat će gubitke od otprilike 100 milijuna kuna u sezoni grijanja 2017/2018. Predsjednik Uprave HEP-a Perica Jukić zato je u jeku pregovora upozorio premijera Andreja Plenkovića da neće potpisati ugovor koji HEP-u donosi gubitak jer je to Zakonom o trgovačkim društvima potencijalno kazneno djelo na što je Večernji list upozoravao kad je odluka o cijeni plina u Vladi i donesena krajem veljače.

U utorak je energetska tvrtka sazvala Skupštinu društva kako bi prebacila odgovornost, a što joj omogućuje članak 243. stavak 1.1.3. spomenutog zakona. Skupštinu čini jedan čovjek, a to je Zdravko Marić. Kako je bio u Bruxellesu na sjednici ECOFIN-a propala je i sjednica Skupštine. Ugovor se mora potpisati do 01.travnja, a još nije jasno tko će to učiniti. 

Iz Banskih dvora saznajemo tek da će Vlada na vrijeme zauzeti stav, ali naši izvori tvrde da se Vlada ne bi trebala miješati u ovu odluku jer je riječ o operativnoj stvari, a ne o strateškim odlukama. Drže da je manevar HEP-a u kojem sjedi Uprava imenovana od Vlade Zorana Milanovića pretjeran. Podsjetimo, Zdravko Marić kojem sada Jukić pokušava prebaciti vrući krumpir,  niti je sudjelovao u pregovorima oko cijene plina niti je vodio proces zadržavanja cijene na istoj razini. Radio je to državni tajnik Ante Čikotić koji je javnost uvjeravao da neće biti nikakvih problema i da je Most riješio problem plina. Priča o plinu ni tu ne završava. Da bi se zadržala ista cijena plina kao i lani od 29,5 lipa po kilovatsatu Plinacro i lokalne plinare morale su nadoknaditi razliku odnosno 45 milijuna kuna. Regulator HERA im je smanjila naknade za 35 posto, a ostatak će podmiriti Plinacro.

>> Tko će na sud ako kupi plin po cijeni koja vodi u gubitak

>> Građani će plaćati iste račune za plin, HEP će gubicima platiti socijalni mir

Komentara 8

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
00:20 22.03.2017.

Pljačka nemilice traje, dokad, ne zna se.

Avatar Darko zg
Darko zg
23:46 21.03.2017.

ma kako po kilovat satu,meni promjenili u ponedeljak sat i opet na njemu očitava SM3(standarti metar kubični).opet neka prevara

LI
lipa75
06:45 22.03.2017.

Pozadina priče je puno dublja. Sanader je prodao MOL-u plinski biznis, ali samo onog plina koji dolazi s hrvatskih polja i koji je najjeftiniji. To je oko 2/3 naših potreba. 1/3 plina koji nam nedostaje je uvozni plin koji je skuplji u nabavi, nego što ga prodajemo krajnjim kupcima. Na toj 1/3 je gubitak. Ovo Sanaderova odluka se držala pod tepihom, ali kad tad je morala isplivati na površinu. Razdvajanjem plinskog biznisa na navedena dva dijela je učinjena šteta koju će plaćati generacije i generacije naših potomaka. Mi ustvari to nismo prodali Mađarima, ne možemo reći niti da smo poklonili (kada nešto pokloniš to više nemaš, ali ti više nije trošak), mi smo u tom poslu u debelom minusu. To što je Sanader "prodao" dio plinskog biznisa Mađarima je kao da nekome prodamo automobil, a obvežemo se da ćemo ga točiti i održavati. Kratkoročno smo dobili novac, međutim troškovi kroz nekoliko godina će biti veći od prvobitne zarade. Žalosno je što samo na papiru živimo u demokraciji, a surova stvarnost je sasvim drugačija. Direktori prilikom navedene Sanaderove odluke su samo pognuli glave i čuvali svoje fotelje. Nisu smjeli ni pisnuti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije