Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
optužnica protiv sabe

Novcem za djecu kupovali su i hrvatsku viagru

Željko Sabo
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
01.04.2014.
u 07:51

Protiv Sabe svjedoče bivši SDP-ovci koji su pokrenuli slučaj

Mandatno-imunitetno povjerenstvo jednoglasno je ukinulo imunitet Željku Sabi kako bi se protiv njega mogla pokrenuti dva nova kaznena slučaja. Riječ je o optužbama za prisvajanje novca za odlazak vukovarske djece na more i stranačko zapošljavanje podobnih u gradskoj tvrtki Komunalac. Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru tereti Sabu za zloporabu položaja i ovlasti, pronevjeru i prisvajanje 76.567 kuna sakupljenih od roditelja koji su za besplatno ljetovanje djece iz Vukovara plaćali troškove osiguranja. Dio tih sredstava trošio se na put, cigarete, alkohol, kavu, hranu, piće, dnevni tisak, a zanimljiv je i jedan od računa od 29. svibnja 2008., evidentiran pod rednim brojem 354, u kojem stoji da je u ljekarni Tea Pharm kupljen medicinski preparat Dinamico (hrvatska inačica viagre koja pomaže pri erektilnoj disfunkciji).

Svjedoci bivši SDP-ovci

Prema optužnici, akcija Ljeto u Vukovaru započela je 2005., pri čemu se Sabu tereti za period do 2009. U tom vremenu preko Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL), koji se vode kao inicijatori akcije, ljetovalo je ukupno 1749 djece iz Vukovara. Roditelji su za svako dijete plaćali troškove osiguranja koji su dosezali i 120 kuna, dok je stvarna cijena iznosila nešto više od sedam kuna. U optužnici se navode i izjave više svjedoka uključenih u akciju, najvećim dijelom bivših članova SDP-a koji su i pokrenuli taj slučaj, među kojima neki govore i da su prikupljena sredstva od roditelja isplaćivali Sabi izravno na ruke. Radilo se o iznosima od oko 6000 kuna. Svjedok Siniša Mudri, inače ranije tajnik GO SDP Vukovar, rekao je da je u vremenu od prikupljanja uplata roditelja pa do internih financijskih izvješća novcem raspolagao Sabo.

Evidencije uplata

Među dokazima se navodi i izvješće financijsko-knjigovodstvene vještakinje Sanje Opačak koja je utvrdila temeljem prikupljenih dokumenata da primici u blagajni nisu u skladu sa zakonskim propisima te da je bilo potrebno svakom uplatitelju izdati uplatnicu o primitku sredstava kao potvrdu o plaćanju. Navodi i da je evidencija primitaka vođena zasebno kao interna evidencija provođenja akcije i nije vođena u sklopu evidencija primitaka i izdataka HDLSKL-a. Dokaz tome su i dokumenti i rokovnik s evidencijom uplata u kojem su roditelji potpisom potvrđivali svoje uplate, a koje su svjedoci dostavili DORH-u. Za svaku od godina akcije Opačak je odredila koji su realni troškovi ljetovanja djece, a koliko se ne može dovesti u izravnu vezu sa provođenjem akcije.

Sabo je naveo da ne zna tko je podnositelj toga računa te radi li se o šali, daru za nečiji rođendan kao i da nije znao koja je namjena toga preparata. Rekao je i da je odluku o pripremanju aktivnosti donosio GO stranke kao i da je to isto tijelo donosilo i odluke o provođenju akcije i o završnom izvješću. Rekao je i da je s obzirom na troškove organizacije donesena odluka da se roditelji pozovu da svojom novčanom uplatom sudjeluju u boljoj organizaciji ljetovanja i u troškovima. Tvrdi i da je o svemu odluke donosio GO i NO stranke kao i da su prikupljena sredstva trošena sukladno odlukama odbora te da su članovi organizacije donosili račune kako bi im se odobrio taj trošak. Za neke od računa rekao je i da se ne može sjetiti tko je podnositelj i o kojoj se svrsi radilo.

U optužnici protiv Sabe kao prvooptuženog navodi se i ime bivšeg direktora gradske tvrtke Komunalac Marinka Leke koji se branio šutnjom. Njega se tereti da je kao direktor tvrtke, a suprotno pravilniku tvrtke te na zahtjev Sabe, zaposlio Srđana Šijakovića na određeno vrijeme na radnom mjestu administratora za plovne putove. Prema tvrdnjama svjedoka, on se nije pojavljivao na poslu nego je radio u gradskoj upravi. 

>> MIP jednoglasno skinuo imunitet Željku Sabi  

>> Brkić, Sabo, Lovrić Merzel... Isti proizvod u drugom pakiranju

Komentara 107

Avatar jurko_zg
jurko_zg
08:57 01.04.2014.

Hoce li opet plakati, Vukovar zasluzuje bolje od Sabe i hrvatskih viagri!

Avatar puky
puky
08:00 01.04.2014.

... dragi Bože koliko dugo će nas još ovaj kriminalac, licemjer, lažov i hulja nervirati ? ... jučer čitamo kako je policija ispisala kazne biciklistima jer su vozili usporedno, neku baku su zbog prodaje ajvara naoružani poreznici i interventna policijaa "opkolili", svaki dan slušamo kako se "institucije" bezobzirno i nemilosrdno obračunavaju sa običnim građanima a ovaj i još tko zna koliko partijskih gadova ima javnu potporu Predsjednika Vlade Republike Hrvatske ?!?! ... strava ...

AB
abendblatt
08:58 01.04.2014.

Sto ce sad reci Milanovic kad vidi tko optuzuje Sabu?, dali ga je pogledao u oci i upitao, jel istina?.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije