Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Unutarnji izazovi

Ako u Francuskoj, Italiji, Njemačkoj i Nizozemskoj pobijede euroskeptici – uzalud nam besplatni roaming

01.01.2017.
u 22:00

Postoji ideja o EU s dvije ili više brzina. Hrvatska kao najnovija članica tada bi se našla u scenariju najsporije brzine

U Europskoj uniji nova 2017. je godina u kojoj svi na neki način očekuju ostvarenje svojih dugogodišnjih snova. Oni koji vjeruju u pozitivan učinak EU na život svakog Europljanina ponaosob vesele se što će od 15. lipnja 2017., kada se konačno ukida roaming u mobilnoj telefoniji unutar EU, telefonirati, SMS-ati ili surfati sa svog mobitela iz drugih zemalja EU po cijenama izjednačenim s onima u nacionalnom prometu.

S druge strane, oni koji vjeruju u negativan učinak EU na suverene države i njihove građane vesele se što će 2017. biti godina u kojoj po prvi put jedna članica, Velika Britanija, aktivira članak 50. Lisabonskog ugovora koji propisuje proceduru i način izlaska iz članstva u Uniji, a također i godina u kojoj rezultati parlamentarnih izbora u Njemačkoj, Francuskoj, Italiji i Nizozemskoj mogu, nadaju se, oslabiti samu ideju EU na sličan ili još razorniji način od rezultata britanskog referenduma o izlasku.

Ukratko, eurofili koji su punih 10 godina radili na ukidanju roaminga konačno dolaze na svoje, ali i euroskeptici od kojih su neki 10 ili tko zna koliko godina radili na ukidanju samog EU nadaju se doći na svoje. Pogotovo ako u Francuskoj na predsjedničkim izborima pobijedi Marine Le Pen, liderica krajnje desne stranke Nacionalna fronta koja zagovara izlazak Francuske iz eurozone i iz EU. Izbori u Njemačkoj također mogu biti sudbonosni za čitav projekt europskih integracija, koji je stvoren i izgrađen na njemačko-francuskim temeljima. Krajnje desna stranka Alternativa za Njemačku (AfD) raste u anketama na valu revolta protiv kancelarke Merkel i njezine politike otvorenih vrata kroz koja je u Njemačku ušlo više od milijun izbjeglica i migranata. No veći su izgledi da Marine Le Pen napravi zaokret Francuske s europskog kursa nego da to učini AfD u Njemačkoj.

Naprosto zbog toga što su parlamentarni izbori nemaju tako polarizirajuće ozračje kao predsjednički. Kad je izbor između dvije opcije, lakše se dogodi i fenomen Trump i fenomen Brexit, ali kad je izbor između kandidata niza stranaka u nizu izbornih jedinica, koji zatim formiraju postizborne koalicije o kojima ovisi izbor njemačkog kancelara ili kancelarke, onda AfD može biti remetilački faktor, ali ne može osvojiti vlast. Marine Le Pen može osvojiti vlast u Francuskoj. U tom slučaju, uzalud će biti i besplatan roaming, strukturni i investicijski fondovi EU i sve što se ovim ili onim građanima EU sviđa u Uniji. Preuzme li osoba koja želi izaći iz EU svu vlast u tako važnoj državi osnivačici EU, to će samo po sebi biti kraj Europe kakvu poznajemo.

Predsjednički izbori u Francuskoj održavaju se 23. travnja i 7. svibnja. Parlamentarni izbori u Njemačkoj u rujnu ili listopadu, najkasnije do 22. listopada. Prije toga, za čitav EU bit će važan i ishod parlamentarnih izbora u Nizozemskoj 15. ožujka, gdje ankete predviđaju da bi relativni pobjednik mogao biti radikalni euroskeptik koji želi srušiti EU Geert Wilders. I Italija ide prema novim izvanrednim parlamentarnim izborima, gdje su euroskeptik Bepe Grillo i njegov Pokret 5 zvijezda narasli do statusa druge političke snage, s trendom da postanu i prva. To je dinamika koja će odrediti sudbinu EU u 2017., pa i dulje.

Ponovi li se na bilo kojim od tih četiriju nacionalnih izbora iznenađenje slično izboru Donalda Trumpa u SAD-u ili referendumskoj odluci Britanaca o izlasku iz EU, to bi mogao biti svojevrsni ekvivalent odluci Slovenaca, pa zatim i Hrvata, da odu s 14. izvanrednog kongresa CK SKJ u siječnju 1990., nakon čega je počeo raspad SFRJ. To dvoje nije isto, nije sasvim usporedivo, ali sasvim je izgledno da EU ne bi preživio dizanje od stola i odlazak bilo kojeg lidera države osnivačice EU, nakon što su građani Velike Britanije (koja nije osnivačica) već instruirali svoje lidere da to učine. Upravo u novoj, 2017. bit će obilježena 60. godišnjica potpisivanja Rimskih ugovora, kojima su Belgija, Francuska, Italija, Luksemburg, Nizozemska i Njemačka stvorili Europsku ekonomsku zajednicu, iz koje je izrastao današnji EU. Priprema se gala proslava 60. obljetnice 25. ožujka 2017. u Rimu.

Neće to biti samo proslava nego i svojevrsni krajni rok da 27 država članica EU smisli i odluči kako dalje. No moguće je da će i taj krajnji rok biti probijen, da će države članice nastaviti dalje kao i dosad, bez suštinske odluke o promjeni, produbljenju Unije ili nečemu trećem. Postoji ideja o pretvaranju EU u Uniju s dvije ili više brzina. Jednom brzinom dubljeg integriranja (prema federaciji) kretale bi se one države članice koje su najstabilnije u eurozoni i u Schengenu. Drugom brzinom, bez dubljeg integriranja i sa zadržavanjem više ovlasti na nacionalnoj razini, kretale bi se druge države članice, posebno one na periferiji EU.

No ta ideja o EU s više brzina još nije do kraja razrađena, a zasad nema ni konsenzusa da se takva odluka zaista i donese. Hrvatska, najnovija država članica EU, u takvom bi se scenariju našla vjerojatno u Uniji najsporije brzine.

Komentara 6

PP
pp
01:00 02.01.2017.

Ja zbilja ne znam vise jesu li ljudi normalni ili je Einstein rekao najveću istinu ikad kad je govorio o ljudskoj gluposti i beskonačnosti. EU briselska elita je izazvala probleme, na koje su ih svi upozoravali. Ali ne oni su tvrdili da neće biti problema. I sad kad se dogodilo ono sto se jedino moglo dogoditi sad nas oni upozoravaju na probleme koje su izazvali. A lijepo ste mogli to ne napraviti. Zašto jeste, e to ne mogu shvatiti. Možda zapravo mrzite EU, pa ju hoćete uništiti...

VI
virkom
08:31 02.01.2017.

Nije Hrvatima kriva EU što su naši političari lopine. Da nema EU-fondova krali bi negdje drugdje. Gospodarska situacija Hrvatske ne bi bila nimalo bolja (niti lošija, jer lošije ne ide) bez EU. Normalnom čovjeku EU pruža mogućnost da preživi, daa zaradi negdje drugdje gdje ga se cijeni. Od islamizacije Europe isto se ne bi mogli dugo braniti jer bi nas pritiskali iz BiH, a sjeverno iz napola islamizirane zapadne Europe. Za sve je bolje da EU preživi, da desnice uđu u vlade i parlamente, ali da ne pobijede. Jedino tako će vladajuće stranke promijeniti smjer, a na vlasti će ostati ipak razumni ljudi. Članice EU moraju postati ravnopravne i u praksi, ne samo na papiru. Male članice poput Slovačke, Češke, Hrvatske, Mađarske pa i Austrije ili Portugala trebali bi započeti direktnu konfrontaciju protiv Njemačke i Luksemburga kako bi im smanjili utjecaj i tako omogućili volji većine da određuje smjer u kojem će ići EU. Merkel, Junker i Draghi su se pretvorili u feudalce, a svi ostali smo njihovi kmetovi.

DU
Deleted user
15:06 02.01.2017.

Nosi se skupa sa svojim roamingom, ako je to domet EU, neka ide dovraga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije