Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TERITORIJ BIH, ALI...

Selo u BiH u koje se može doći samo preko teritorija Europske unije

Uništa
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
19.12.2016.
u 09:19

Na ulazu u selo dočekat će vas znak upozorenja i s jedne i s druge strane: Državna granica – RH, odnosno BiH

Zvali su ih nekada “sedma republika”, a sada razmišljaju o tome da budu teritorij koji će biti razmijenjen između BiH i Hrvatske. Riječ je o selu Uništa do kojeg se ne može kao do svakog drugog mjesta, grada i općine u BiH. Ono je specifično. U Uništa je moguće doći jedino iz EU, iz RH, lokalnom cestom iz Kijeva, od kojeg je udaljeno 12 km, jer ga s druge strane od BiH odvaja planina Dinara, piše Vecernji.ba.

Znak upozorenja

Čak i kada se poznaje put i krene se s važećim putnim ispravama, legalno je u Uništa gotovo nemoguće ući kao putnik. Na ulazu u selo dočekat će vas znak upozorenja i s jedne i s druge strane: Državna granica – RH, odnosno BiH. Jedino nema graničnog prijelaza preko kojeg bi se iz RH moglo ući u Uništa u BiH i obratno. Od Bosanskog Grahova iz BiH, općinskog sjedišta, preko graničnog prijelaza Strmica s RH te Knina i Kijeva, preko hrvatskog teritorija prijeđe se oko 80 km kako bi se došlo u mjesto Uništa, u BiH! U RH su Bosanci, u BiH Dalmatinci. 

U Uništima živi 25 stanovnika, uglavnom starijih, dok mlađi s obiteljima dolaze vikendima ili u vrijeme blagdana i godišnjih odmora. Koliko je teško funkcionirati i mještanima Uništa, najbolje govori najnoviji slučaj jednog čovjeka kojeg je hrvatska policija nedavno “uhvatila s dvije pečenice” koje je ponio obitelji. Izrečena mu je kazna od čak 3250 KM s obzirom na to da mu je na teret stavljen “nelegalni šverc preko granice”. A žitelji Uništa potpuno su okrenuti prema RH. Iz RH ne dolaze samo namirnice, nego i mirovine, el. energija, zdravstvena zaštita, poštar, signali za TV i telefon, pa čak i svećenik. Da RH ne priskoči u pomoć, kako kažu, bili bi odsječeni od svijeta. S obzirom na to da se mjesto nalazi na 700 m nadmorske visine ispod Dinare, vjetrovi su iznimno jaki, a zimi uzrokuju nanose snijega visoke i više metara. Zahvaljujući djelovanju hrvatske cestarske službe, put do Uništa tijekom cijele zime je prohodan.

Ekipa Anadolije u selu je zatekla baku Savu Grizelj, poznatiju kao Savku, koja ima 85 godina. – Vidiš da smo od BiH odvojeni, da i vi nemate kuda nam doći osim preko RH. U svemu smo surađivali s RH, a stanovništvo se vodilo u B. Grahovu –  kaže baka Savka.

Zemljopisni uvjeti

Iako im je čitav život i opstanak povezan s RH, stanovnici Uništa priznaju da, kada dođu u Knin, kažu im “Došli Bosanci”, dok im u B. Grahovu, kada idu vaditi dokumente, kažu “Stigli Dalmatinci”.

Predsjednik MZ Uništa Slavko Galiot kaže kako su svjesni da su položaj u kojem se nalaze jednostavno odredili zemljopisni uvjeti. Upozorava da je selo osuđeno na odumiranje ako nadležni iz BiH i RH ne postignu dogovor glede normalizacije prijelaza preko prijelaznog mjesta, jer nema ni graničnog prijelaza. Načelnik općine B. Grahovo Duško Radun kaže kako je bio kod stanovnika Uništa i zna za sve njihove probleme te da nastoji pomoći da se oni riješe. – Naravno da očekujem da Uništa ostanu u BiH – navodi Radun. Stanovnici Uništa kažu kako im je sve hrvatsko, samo teritorij bosanskohercegovački. 

> > Hrvatska, Srbija, Crna Gora i BiH ujedinile zračne prostore

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar pendreck
pendreck
12:15 19.12.2016.

ajme meni mutavog naroda. Neznam da li je nametnuto od jugokomunizma , ali vidite kako je indikativno ono "dosli Bosanci" i "dosli dalmatinci". Dakle narod bosanci postoji ali dalmatineri su psi ili izumrli anticki narod. Kao da Hrvata nema?!

SE
sestrićna
10:41 19.12.2016.

najgore je biti graničar..

Avatar Dr Evil
Dr Evil
12:01 19.12.2016.

Ime sela "Uništa" bi trebalo preimenovati tj. rastaviti, tako da novo ime bude: "U ništa"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije